Saturday, 24 November 2012

Kesuburan dan Tips Mendapat Anak bersama Vitamin Shaklee

Selamat malam ke selamat pagi yekkk..hehehe..actually, masa ni laa lapang sikit untuk update blog atau nak uruskan page fb.

Sambil layan FB, sempat juga tengok all the wishes to Diana Danielle dan Farid Kamil yang telah pun dianugerahkan momen untuk menjadi ibu bapa. bunting pelamin gitu..

Bilakah seorang wanita itu dikatakan subur?

Secara umumnya wanita subur sebaik sahaja dia mencapai akil baligh iaitu apabila haid pertamanya keluar. Biasanya kanak-kanak perempuan mencapai akil baligh dalam lingkungan umur 12 tahun.

Lumrahnya, bagi seorang wanita, tempoh kesuburan berlangsung sehingga seseorang wanita mencecah umur 48 tahun iaitu sehingga berlaku putus haid (monopaus). Oleh itu dalam jangkamasa 36 tahun waktu subur tersebut, bagi wanita yang berumahtangga akan mengalami beberapa kali kehamilan dan kelahiran.

Kesuburan seseorang wanita berkait dengan keupayaan mengeluarkan telur atau benihnya. Benih perempuan akan keluar sekali dalam satu pusingan haid dan pada waktu tertentu sahaja.


Waktu subur boleh dikenalpasti sendiri melalui:


1. Pusingan Haid (menstruasi):

Bagi seseorang wanita yang mempunyai pusingan haid yang teratur setiap bulan biasanya subur. Pegeluaran benih akan berlaku pada hari ke-13 atau 14 (dikira dari hari pertama darah haid keluar).

Satu pusingan haid - ianya dikira dari hari pertama keluar haid hinggalah sehari sebelum haid datang semula. Ianya meliputi jangka masa 28 ke 30 hari.

Oleh yang demikian adalah penting bagi setiap wanita yang inginkan cahaya mata senantiasa merekod tarikh bagi keluaran haid dalam buku catatan khas - yang mengandungi carta suhu badan.

Selain itu ada beberapa tanda yang biasanya berlaku pada masa keluaran benih seperti ada rasa sakit atau senak dibahagian bawah perut dan pengeluaran lendir yang berlebihan dari kemaluan. Kadangkala lendir ini berwarna coklat, jernih dan mudah dijalurkan atau stretchable dan rupanya seperti putih telur mentah. Sebaik sahaja lendir keluar, lendir bertukar bentuk menjadi lebih kesat dan pekat.

2. Catatan Suhu Badan:

Catatan suhu perlu dilakukan dengan menggunakan jangka suhu atau thermometer khas yang digelar "ovulation thermometer". Catatan suhu badan ini perlu dilakukan sebaik sahaja bangun dari tidur (sebelum mandi). Persediaan awal perlu dilakukan pada malam sebelumnya iaitu dengan menggoncangkan thermometer supaya tanda raksa akan turun ke paras yang paling rendah. Apabila hendak mengambil suhu badan, thermometer tersebut perlu dimasukkan ke dalam mulut selama dua atau tiga minit. Catatan suhu badan ini sepatutnya dilakukan setiap hari kecuali pada masa datang haid.

Biasanya suhu badan akan turun sedikit pada hari pengeluaran benih dan sejurus kemudian ianya akan meningkat naik sebanyak 0.2 darjah celcius dan kenaikan suhu badan ini akan berlarutan sekurang-kurangnya 10 hari atau lebih. Sekiranya bentuk carta sedemikian tidak diperolehi maka seseorang wanita itu mungkin alami masalah tidak mengeluarkan benih dan seterusnya tidak boleh hamil.

Sekiranya kita mengalami nasib yang lambat untuk menimang zuriat, tidak salah untuk kita berusaha dan bertawakal dengan mengambil supplement (vitamin & mineral) untuk menambah kesuburan.

Kesuburan boleh ditingkatkan dengan pengambilan supplement Shaklee seperti berikut: 



Dah tahu ape vitamin yang ada dalam SET KESUBURAN SHAKLEE, jom kita layankan fungsi-fungsi vitaminz ini..;-  


1. Vita-Lea - untuk memastikan keperluan 12 vitamin dan 7 galian dipenuhi. Rata2 pengambilan makanan seharian kita tidak dapat memenuhi keperluan ini atas banyak sebab dan kekangan.Dan uniknya Vitalea @ multivitamin shaklee kerana ianya mengandungi iron formula yang sangat penting bagi tubuh.
  • Kesuburan wanita juga banyak dipengaruhi oleh vitamin A. Jadi untuk cepat dapat anak, seorang wanita (lelaki juga) harus melengkapkan diri dengan mengambil multivitamin dan multimineral. Kenapa kena ambil multi? Kerana ia membekalkan vitamin dan mineral perlu dalam kehidupan kita sehari-hari, bagi memastikan kesihatan berada di tahap optimum.
  • Mangan dan magnesium di dalam Vita-Lea membantu ereksi bagi lelaki.
2. B Complex – paling penting untuk elak kemurungan (anti-stress) & menstabilkan hormon. Uniknya vitamin b shaklee kerana ianya turut mengandungi Folic acid dan Biotin yang sangat penting untuk pembentukan darah dan kestabilan hormon.
  • Vitamin-vitamin B3, B6 dan B12 memainkan peranan penting dalam memulihkan tenaga (menukar makanan kepada tenaga). Penting bagi mereka yang hidup dalam keadaan sibuk, selepas kerja di pejabat yang memenatkan, anda memerlukan tenaga untuk bersama dengan suami/isteri.
  • Vitamin B12 juga berperanan dalam memperbanyakkan sperma
3. Vitamin C - Sebagai vitamin yang menjaga kesegahan sel, vitamin C juga berfungsi menghasilkan sel sperma yang sihat. Sperma yang tidak sihat, lembik, lembab… akan menghadapi masalah untuk bersenyawa dengan sel ovum.

4. Vita E & Selenium with grape seeds extract - membantu meningkatkan hormon seks baik lelaki mahupun wanita. Uniknya vitamin E shaklee kerana turut mengandungi silenium manakala vitamin E kebanyakkan di pasaran adalah dijual berasingan dengan silenium. Ia juga sangat bagus untuk jantung tetapi waktu yang sama ia boleh meningkatkan pengeluaran hormon seks testosteron bekerja bersama2 dengan vitamin C sebagai anti oksidan. Radikal bebas dalam tubuh mampu merosakkan sperma dan ovum. Jadi bagi menjaga kualiti sperma, seseorang lelaki harus mengambil vitamin E dalam kadar yang mencukupi. Selenium lengkap dalam Vita E Shaklee, untuk membantu pergerakan sperma agar lebih tangkas dan bergaya.

5. GLA Complex - membantu mengatasi masalah haid tidak teratur dan membantu menghasilkan cecair serviks yang subur & berkualiti.

6. Zinc - meningkatkan hormon testosteron dan bilangan sperma. Zinc memberi kesan terhadap berbagai hormon termasuklah hormone sex, hormone thyroid, kemandulan bagi lelaki dan perempuan, prostate, thyroid yang tidak aktif . Kekurangan zinc juga dikatakan antara sebab kemandulan – Istilah yang di gunakan adalah “Below the level of technical sterility” bermaksud di bawah paras kesuburan. Ia mempengaruhi bilangan sperm (sperm count) dan pergerakannya (sperm motility). So, zinc ni mmg penting untuk kesuburan.

7. Alfalfa – membantu mengatur pusingan haid, masalah keputihan dan masalah kewanitaan.

Banyaknya supplement, mana satu yang perlu ambil? Kena ambil semua ke? Kalau nak ambil semua mungkin terlalu banyak, jadi untuk mereka yang mahu mencuba, ikhtiar untuk cepat dapat anak, saya cadangkan ambil supplement di bawah sebagai permulaan.

Untuk Suami : Set Family Wellness (vitalea+b complex+vita C) bersama Vita-E dan Zinc

Untuk Isteri : Set Family Wellness (vitalea+b complex+vita C) ATAU Set Family Wellness (vitalea+b complex+vita C) bersama vita-E +alfalfa + GLA



*** Suami ambil 1-4 dan 6 (1 biji setiap hari)

*** Isteri ambil 1-7 (1 biji setiap hari, Alfalfa 3-5 biji sehari)

Namun harus diingat, soal rezeki ini semuanya dari Allah. Kita sebagai manusia harus berusaha, berdoa dan bertawakal kepadaNya. InsyaAllah.. semoga di permudahkan-Nya. amin..

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin untuk KESUBURAN, boleh hubungi saya untuk HARGA MENARIK dan MAMPU MILIK. Anda pasti berpuas hati kerana anda akan diberi konsultasi percuma selepas pembelian dan juga akan di "add" ke Group Exclusive Shaklee.

yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com


Friday, 23 November 2012

Cantik, Sihat dan Anggun Bersama Vitamin E Shaklee

Perbezaan dan Kelebihan Vitamin E Shaklee

Vitamin E Shaklee is very special one..nk tahu kenapa??? Sebab sekarang ni VitaminE Shaklee adalah ada selenium & grape seeds extract..lagi cun!!! Jom kita share sama-sama kebaikan & kelebihan Vitamin E ini..
 
1. cer tengok kt belakang botol vitamin E tu..ada tulis 'd alpha tocopherol' yang mana tanda 'd' bermaksud ianya semulajadi. Jika terdapat vitamin yang tertulis tanda 'dl', maksudnya vitamin itu adalah sintetik / buatan.

Kenapa kita perlu Vitamin E semulajadi??? Kerana, kadar penyerapan adalah lebih baik sekurang-kurangnya 2 kali ganda berbanding vitamin E buatan / sintetik.


2. Vitamin E Complex mengandungi vitamin E (d alpha tocopherol) asli dari minyak sayuran. Ia juga mengandungi selenium yang melengkapkan lagi fungsi vitamin E.


3. Setiap kapsul gel lembut memberikan:-
  • 400IU vitamin E semulajadi dan 10mcg selenium.
  • membantu dalam memelihara kesihatan yang baik

4. Vitamin E terbaru dari SHAKLEE telah diperbaharui dengan tambahan grape seeds extract yang mana 20 kali lebih berkuasa dari Vitamin E dan 50 kali berkuasa dari vitamin C.


Manfaat Utama jika mengamalkan Vitamin E

Dah tahu tentang kelebihan dan perbezaan Vitamin E, apa kata kita kongsi pula manfaat utama jika kita mengamalkan Vitamin E dalam diet kita:-

  • Melindungi jantung - Pengambilan harian 800IU vitamin e untuk jantung yang sihat, melindungi sel darah merah untuk mengelakkan pengasidan lipid, meningkatkan kolesterol HDL (kolesterol baik), mengurangkan tekanan darah, menghalang platelet melekat ke dinding artery, menghalang haemolitik anaemia, penyakit jantung dan lain lain lagi.
  • Mempertingkatkan kemampuan reproduktif - kajian pada tahun 1924, mendapati Vitamin E mampu memulihkan kemampuan reproduktif. Para lelaki yang mengambil 600-800IU vitamin E sehari mampu meningkatkan kiraan sperma mereka.
  • Anti Penuaan - 1 capsul vitamin E sehari membantu melambatkan penuaan, mengurangkan kedut, garis halus,parut, akne dan buntik penuaan. Ianya mampu memulihkan tekstur kulit, dan ton muka, dada dan otot peha.
  • Memperbaiki parut, bengkak dan ulser. Boleh di kenakan terus pada luka untuk menghilangkan parut
  • Bagi wanita yang pernah melahirkan anak, perasankah anda kawasan erola iaitu kawasan bahagian puting susu menjadi besar dan gelap. Semakin banyak kelahiran akan membuatkan ianya semakin gelap. Ianya merupakan pigmentation after kelahiran. Namun dengan pengambilan vitamin E yang konsisten membantu kawasan gelap itu mengecil dan warna puting menjadi cerah semula

Tanda-tanda dan Simptom-simptom kekurangan Vitamin E




Anda ingin memiliki Natural Vitamin E and Selenium with Grape Seeds Extract mengandungi 120 kapsul yang tahan selama 4 bulan dengan pelaburan yang paling JIMAT dan BERBALOI-BALOI sebab HARGA yang saya tawarkan adalah MAMPU MILIK. Jadi anda boleh hubungi saya:

yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com





Thursday, 15 November 2012

Banyakkan Susu Ibu bersama Shaklee

Salam Maal Hijrah.....

Kita semua tahu kan yang susu ibu mempunyai kandungan lemak, gula, air dan protin yang sempurna untuk tumbesaran bayi. Banyak kandungan yang ada di dalam susu ibu tidak ada di dalam susu lembu.

Bayi lebih senang menghadam susu ibu dari susu formula. Ia mengandungi kurang protein dan protein yang ada juga lebih nutrisi dari susu formula. Susu ibu mengandungi antibodi yang menolong melindungi bayi daripada bakteria dan virus. Antibodi ini juga menolong mereka menentang jangkitan kuman dan penyakit. Bayi yang menyusu susu ibu didapati lebih kurang mendapat jangkitan paru-paru, jangkitan kuman pada pundi kencing, telinga dan juga septicimia.

Tidak ada bayi yang alah kepada susu ibu. Susu ibu sentiasa steril, tidak pernah tercemar atau rosak. Menyusu badan menjimatkan wang. Tidak perlu membeli, menyukat dan membancuh di tengah malam buta.

Berikut adalah supplement SHAKLEE yang disarankan, dan ramai yang keliru mana satu yang paling sesuai untuknya. Untuk itu, saya cuba perincikan untuk anda ya..dan ingin saya tekankan sekali lagi, semua set-set ini TIADA di mana-mana CAWANGAN SHAKLEE. Ini hanyalah gabungan vitamin-vitamin shaklee yang handicapping kepada anda dalam memperbanyakan susu ibu dan juga menjayakan penyusuan ekslusif anda sehingga simanja berumur dua tahun.

Set 1 | SET B

  • Mengandungi 4 vitamin iaitu B Complex, Vitamin C, Vitalea dan Alfafa.
  • Vitalea ialah multivitamin yang lengkap dengan nutrisi dan zat besi.
  • Set ini disyorkan buat ibu-ibu yang tidak mempunyai masalah penyusuan.
  • Tujuan utama pengambilan set ini adalah bagi memperkaya nutrisi dalam susu ibu.
  • Alfafa membantu mempercepatkan penghasilan susu ibu.
  • Set ini juga sesuai bagi ibu-ibu yang mengalami masalah sembelit dan keputihan.
  • Set ini juga membantu sekiranya bayi anda mempunyai masalah eczema
  • Kurang sesuai bagi ibu-ibu yang baru bersalin/dalam pantang jika bayi mengalami jaundice dan terdapat bayi yang sedikit cirit-birit dengan Alfafa.

Set 2 | SET EU FOUR PACK

    • Mengandungi 4 vitamin iaitu B Complex, Vitamin C, Vitalea dan Ostematrix.
    • Vitalea ialah multivitamin yang lengkap dengan nutrisi dan zat besi.
    • Sesuai / disyorkan buat ibu-ibu yang mengalami kemeruduman susu ketika haid.
    • Alternatif kepada Set B bagi yang alah dengan alfafa
    • Juga sesuai untuk ibu-ibu yang tidak minum susu dan alah kepada laktosa
    • Ostematrix merupakan formula lengkap kalsium dengan gabungan magnesium, vitamin dan lain-lain mineral
    • Set ini membantu ibu-ibu kekal cergas bertenaga walapun kurang tidur.


    Set 3 | SET E

    • Terdiri daripada VitaLea, B Complex, Vitamin C, Alfalfa dan Ostematrix (SET B + Ostematrix)
    • Menambahbaik antara SET B dengan SET EU-FOUR PACK


    Set 4 | SET BF PLUS

    • Terdiri daripada VitaLea, B Complex, Vitamin C, Alfalfa dan Energizing Soy Protein (SET B + ESP)
    • Sangat di syorkan bagi ibu-ibu yang mempunyai masalah penyusuan yang tidak mempunyai masalah dalam pengambilan kalsium harian.
    • Sangat di syorkan bagi ibu-ibu yang sering keletihan, yang risau dengan berat badan bertambah kerana ESP membekalkan tenaga dan rasa kenyang yang berpanjangan


    Set 5 | SET TRIPPLE M (3M)

    • Terdiri daripada B Complex, Vitamin C, Vitalea dan Ostematrix dan ESP (Set Eu Four  Pack + ESP)
    • Sangat disyorkan bagi ibu-ibu yang mempunyai masalah penyusuan.
    • Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah dari segi pengahasilan susu (walaupun pam setiap 3 jam + minum air 3 liter sehari) ; maka set ini membantu memenuhi dan memperbaiki mana-mana kekurangan zat dalam tubuh si ibu supaya dapat berfungsi dengan lebih baik.
    • Set yang paling sesuai bagi ibu-ibu yang mempunyai stok yang sedikit / tiada stok langsung.
    • Set yang paling sesuai bagi ibu-ibu yang mahu mula simpan stok.
    • Set yang paling sesuai bagi ibu-ibu yang mahu relaktasi / induce relactation.

    Menyusu menyebabkan anda lebih rapat dengan bayi kerana sentuhan akan membuatkan bayi merasa nyaman, selamat dan selesa. Menyusu boleh memyebabkan badan anda membakar kalori dengan lebih cepat. Anda senang kembali ke bentuk badan asal. Ia juga menolong rahim mengecil dengan lebih cepat dan mengurangkan pendarahan. Menyusu mengurangkan risiko kanser payudara dan kanser ovari.

    Bayi yang menyusu badan lebih sihat. Kurang kadar sembelit dan cirit birit. Bayi kurang risiko untuk menjadi terlalu gemuk.

    Menyusu akan menyenangkan ibu. Ia tidak memerlukan rancangan, packing atau alatan menyusu formula.
    ------------------------------------------------------------------
    Anda nak menyusukan simanja sehingga umur 2 tahun tetapi ada masalah susu yang sedikit? Apakata anda cuba vitamin Shaklee ini. Hubungi yat untuk sebarang pertanyaan dan juga untuk BEST PRICE vitamin menyusu ini.

    yat hayati
    Shaklee Independent Distributor | ID 866665
    Facebook yat hayati
    FB Fan Page HayatiVitaminz
    SMS / Whats App 019-397 9157
    Email: yat_1916@yahoo.com

    Sunday, 4 November 2012

    Keistimewaan dan Khasiat Alfafa

    Assalamualaikum dan salam sejahtera.. setelah sekian lama "off" dari blog kesihatan khas supplement SHAKLEE ini..hari ni i'm back.. hehehe. today, i want to share about this supplement that we called ALFAFA COMPLEX..
    nk kenal macamana rupa / image alfafa..lets share it..

     

    Ini laa rupa / image alfafa..tumbuhan yang di kenal sbg "Raja Segala Makanan"


    Apakah Alfafa dan kaitan dengan klorofil

    Sejak zaman dahulu lagi, manusia maupun binatang tahu mengenai khasiat tumbuhan hijau. Namun mereka masih belum faham atau tahu bahawa daun hijau yang mereka makan itu mengandungi klorofil yang bermaksud 'daun hijau' di dalam bahasa Greek.

    ALFAMINT mengandungi klorofil dari daun Alfalfa yang segar. Alfalfa adalah sejenis legume yang paling kaya dengan klorofil, sekurang-kurangnya 4 kali lebih tinggi daripada sayur-sayuran biasa. Sebab itulah bila orang Arab dari Persia pertama kali menjumpai tumbuhan hijau tersebut beberapa ratus tahun dahulu, mereka menggelarnya "Bapa kepada makanan".

    Alfalfa mempunyai akar yang dalam sekurang-kurangnya 30 meter ke bawah tanah. Dengan itu, tumbuhan tersebut dapat menyerap kekayaan dalam tanah seperti: Selenium, Silicon, tin, zink dan galian seperti potasium, prosperos, gangsa, kobalt, kromium, kalsium, mangan, magnesium, besi dengan alfa dan beta karotin, kabohidrat, protien, vitamen A, C, D, E, F dan B komplek, Fibrin dan sedikit lemak. Ia juga mengandungi 8 keperluan asid amino.

    Alfalfa adalah tumbuhan di dunia yang mempunyai paling banyak alkali. Alkali ini menolong mengimbangkan asid bisa dalam badan. Protien yang terkandung dalam alfalfa adalah 18.9% berbanding dengan daging lembu 16.5%, susu 3.3% dan telur 13.1%. Kalsium dalam alfalfa adalah 14 kali lebih daripada benih gandum dan 144 kali daripada hati.

    Khasiat alfafa untuk kesihatan

    Jom kita share pula tentang khasiat alfafa yg membantu kesihatan kite dalam seharian..INSYA-ALLAH..
    • Melegakan sakit sendi dan belakang.
    • Menghilangkan kelesuan dan tekanan.Memberi sensasi ‘rasa sejuk’
    • Memberi kelegaan semasa haid
    • Merawat arthitis
    • Bagus untuk elergi dan ekzema
    • Merawat athma
    • Mencuci usus bagi membuang toksik
    • mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor disebabkan jangkitan buah pinggang
    • Meneutralkan asid dalam badan
    • Merawat masalah keputihan pada wanita
    • Membesar dan menegangkan payudara
    • Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri
    • Memulihkan urat selepas bersalin
    • Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
    • Meningkatkan stamina seorang suami
    • Melegakan sembelit
    • Membuang angin dalam badan
    • Pembersih badan dalaman yang hebat
    • Melarang pembiakan kuman
    • Meningkatkan kebersihan dan kesihatan mulut
    • Meringankan bisa dalam hati
    • Meringankan masalah sengal dan sakit sendi
    • Meringankan masalah kencing manis
    • Baik untuk Ulser
    • Baik untuk jantung
    • Sihat bagi bayi yang baru dilahirkan (bayi yang terkena jaundice adalah tidak digalakan)
    • Pengedaran haid
    • Meningkatkan kandungan susu bagi ibu yang melahirkan anak
    • Menurunkan kadar asid dalam badan
    • Mengekalkan pengedaran darah yang sihat
    • Mengurangkan bengkak dalam pundi-pundi kencing
    • Sejenis minuman kesihatan yang berkhasiat
    • Membuka selera makan
    • Membantu untuk tidur
    • Mengurangkan sembelit
    • Mengurangkan rasa letih dan lesu
    • Meringankan masalah urat timbul (Varicose viens) 


    **Special precautions & warnings:
    If you suffer from any illness or are taking estrogen, immune-suppressing drugs, diabetes agents and water pills, it is best to consult your doctor before taking alfalfa supplements.


    Alfalfa ini juga disarankan untuk cadangan berikut :
    1. Breastfeeding - bertindak sebagai "milk booster" untuk tambah susu badan
    2. Berpantang - bertindak untuk detoxkan toksin dan juga sebagai "milk booster" untuk tambah susu badan
    3. Kesihatan tulang
    4. Kesihatan wanita- sesuai untuk merawat masalah dalaman seperti keputihan
    5. Alergi (Resdung, alahan, asma dan ekzema)
    6. Kuruskan badan
    7. Kesuburan
    Anda boleh hubungi saya untuk mendapatkan Alfafa ini samada untuk size S (300bj) ataupun size L (700bj) dengan harga MENARIK.

    ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


    yat hayati
    Shaklee Independent Distributor | ID No : 866665
    Facebook : yat hayati
    FB Fan Page : HayatiVitaminz
    SMS / Whats App: 019-397 9157
    Email: yat_1916@yahoo.com

    Followers

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...