Monday, 30 December 2013

Al-Waqiah ~ Surah Kekayaan Yang Wajib Di amalkan

Sempena tahun baru, azam mestila baru kan??? Sebagai pembuka 2014, pasangkan azam dalam diri kita untuk sentiasa membaca surah ini... Serius yat cakap... tak akan rugi jika baca setiap hari selepas solat... :-)





Surah Al-Waqiah adalah surah yang ke -56 di dalam Al-Quran, terletak pada juzuk ke 27 dan terdiri dari 96 ayat. Dinamakan Al-Waqiah kerana diambil dari lafaz Al-Waqiah yang terdapat pada ayat pertama surah ini, yang ertinya kiamat.

Di dalam surah Al-Waqiah ini menerangkan tentang hari kiamat, balasan yang diterima oleh orang-orang mukmin dan orang-orang kafir. Diterangkan juga penciptaan manusia, tumbuh-tumbuhan dan api, sebagai bukti kekuasaan Allah SWT dan adanya hari berbangkit.

Al-Waqiah Surah Kekayaan

Surah Al-Waqiah memang terkenal dengan beberapa khasiatnya dan kelebihan tersendiri dan hadis mengenainya adalah sahih.

1. Dengan mewiridkan surah Al-Waqiah sebagai bacaan rutin setiap hari dan malam, maka Allah menjauhkan kefakiran selamanya. Sa’ad Al Mufti mengatakan, bahawa hadis ini sahih.

Rasulullah SAW bersabda:

Man qara’a suratal-Waqi’ati lam yaftaqir abada.

“Sesiapa (membiasakan) membaca surah Al-Waqiah, maka ia tidak akan kefakiran selamanya.”


2. Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah setiap hari, ia tidak akan ditimpa kefakiran.”

3. Daripada Ibnu Mas’ud r.a., Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah setiap malam, maka dia tidak akan ditimpa kesusahan atau kemiskinan selama-lamanya.” (HR: Al- Baihaqi)

4. Rasulullah SAW bersabda: “Ajarkanlah surah Al-Waqiah kepada isteri-isterimu. Kerana sesungguhnya ia adalah surah Kekayaan.” (Hadis riwayat Ibnu Ady)

5. Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa yang membaca surah Al-Waqiah setiap malam maka dia tidak akan tertimpa kefakiran dan kemiskinan selamanya. Dan surah Al-Waqi’ah adalah surah kekayaan, maka bacalah ia dan ajarkan kepada anak-anakmu semua.


Menurut fatwa sebahagian Ulama’ katanya: “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah pada setiap hari dan malam dalam satu majlis sebanyak 40 kali, selama 40 hari pula, maka Allah akan memudahkan rezekinya dengan tanpa kesukaran dan mengalir terus dari pelbagai penjuru serta berkah pula.”

Khasiat Surah Al-Waqiah


Di dalam surah Al-Waqiah terkandung beberapa fadhilat dan khasiat, antara lain:

1. Mereka yang membacanya sebagai wirid, Insya’Allah akan beroleh kesenangan selama-lamanya.

2. Bila orang membiasakan membaca surah ini setiap malam satu kali, maka dia dijauhkan dari kemiskinan selamanya.

3. Mereka yang membacanya sebanyak 14x setiap lepas Solat Asar, Insya’Allah akan dikurniakan dengan kekayaan dan rezeki yang berlimpah ruah.

4. Jika dibaca surah ini sebanyak 41x dalam satu majlis, Insya’Allah ditunaikan segala hajatnya khususnya yang berkaitan dengan rezeki.

5. Menjadi orang kaya yang sentiasa bersyukur, amalkan membaca surah ini sebanyak 3x selepas Solat Subuh dan 3x selepas Solat Isyak. Insya’Allah tidak akan berlalu masa setahun itu melainkan ia akan dijadikan seorang yang hartawan lagi dermawan.

6. Amalan orang-orang sufi, supaya dilimpahkan rezeki; Insya’Allah berhasil:
  • Hendaklah berpuasa selama seminggu bermula pada hari Jumaat.
  • Selepas tiap solat fardhu bacalah Surah Al-Waqiah sebanyak 25 kali sehinggalah sampai pada malam Jumaat berikutnya.
  • Pada malam Jumaat berikutnya, selepas solat Maghrib bacalah Surah Al-Waqiah sebanyak 25 kali dan selepas solat Isyak sebanyak 125 kali.
  • Diikuti dengan selawat ke atas Nabi sebanyak 1000 kali.
  • Setelah selesai, hendaklah ia memperbanyakkan sedekah.
  • Kemudian amalkanlah Surah Al-Waqiah ini sekali pada waktu pagi dan petang.

7. Selepas solat Isyak, ambillah segelas air lalu bacalah Surah Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqi’ah, ayat 35-38 sebanyak 7x. Tiup dalam air dan minum. Dalam hati, niat untuk menjaga kecantikan diri dan kebahagiaan rumahtangga kita.

Makna Surah Al-Waqi’ah Ayat 35-38 ialah : “Sesungguhnya, Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa. Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh), yang tetap mencintai jodohnya serta yang sebaya dengan umurnya.”
8. Surah Al-Waqiah ini jika dibaca di sisi mayat atau orang yang sedang nazak, Insya’Allah di permudahkan untuk roh keluar dari jasadnya. Jika dibaca disisi orang sakit, diringankan kesakitannya. Jika di tulis, kemudian dipakaikan kepada orang yang hendak bersalin, Insya’Allah segera melahirkan dengan mudah. Boleh juga dibaca di sisi orang yang hendak bersalin sebagai selusuh.

Petua Kaya Syeikh Abi’l Abbas

Menurut As’Syeikh Abi’l Abbas katanya; Dengan mengamalkan seperti berikut, Insya’Allah, ia akan menjadi orang kaya.

1. Bila hendak mengamalkan surah Al- Waqiah ini, terlebih dahulu berpuasa selama 7 hari, di mulai pada hari Jumaat berakhir pada hari Khamis. Buka puasanya hanya makan sayur-sayuran / tumbuhan sahaja (tidak memakan sesuatu yang bernyawa seperti tidak makan ikan, daging, segala haiwan).

2. Dalam 7 hari itu, sesudah solat fardhu, membaca surah Al-Waqiah sebanyak 25x. Apabila bacaan tersebut di mulai setelah solat fardhu Subuh pada hari Jumaat pertama, maka diakhirilah pembacaan Al-Waqi’ah itu pada setelah fardhu Isyak pada Jumaat berikutnya.

3. Pada malam Jumaat terakhir ini hendaklah membaca surah Al-Waqiah sebanyak 125 X, kemudian berselawat 1000 X.

Insya’Allah, dengan mengamalkan surah Al-Waqiah seperti yang diberitahu dalam hadis-hadis Nabi SAW, kita akan memperolehi rezki yang banyak, supaya kita dapat menolong dan membantu orang lain yang memerlukan bantuan dan memperbanyakkan lagi amal jariah kita supaya dapat dibawa ke sana nanti.

Bacalah surah Al-Waqiah ini dengan hati yang ikhlas memohon rezki dariNya. Jangan berniat untuk kaya di dunia yang sementara. Dalam niat kita dengan rezeki yang banyak kita dapat beribadat kepadaNya dan membuat amal jariah. Barulah Allah SWT memperkenankan doa-doa kita. 
kredit: SINI

Mengapa Perlu Ambil Omega 3??

Lagi cerita tentang Omega 3... hehehe

Sempena bulan HARGA MURAH ni, meh la yat share dengan anda pembaca semua pasal minyak ikan ni ye...

"Percaya atau tidak, hanya satu hidangan yang mengandungi asid lemak Omega 3 setiap hari boleh memberi manfaat kepada kesihatan anda? Mulai sekarang, cuba ambil 4 oz lemak ikan, satu sudu omega 3 atau sedikit kekacang, mungkin mampu menjauhkan anda daripada berjumpa doktor"
Yat rasa anda semua tahu kan apa itu Omega 3? Omega 3 juga dikenali sebagai asid lemak omega 3 merupakan sejenis lemak baik yang boleh didapati daripada ikan, kekacang, telur dan sayuran seperti bayam dan brokoli.


Apa beza Omega 3 daripada ikan dan sayuran serta kekacang??

Omega 3 yang terdapat pada ikan dikenali sebagai EPA dan DHA dan didalam sayuran dikenali sebagai ALA
EPA & DHA ~~~~~ mempunyai lebih manfaat berbanding ALA
ALA ~~~~~ sebahagian ALA akan ditukarkan kepada EPA & ALA

Manfaat Omega 3

yat rasa sebelum ni yat dah pernah kongsi bersama anda di Blog ni tapi yat nak jugak kongsi lagi sekali. Apa manfaat kalau saya ambil Omega 3 ni????
Alolololo....banyak manfaat nye dear...
  • Mengurangkan risiko penyakit jantung
  • Mengurangkan simptom kemurungan
  • Membantu mengurangkan risiko sakit sendi dan tulang
  • Mengurangkan risiko penyakit kanser

Bagaimana Omega ini membantu anda menjauhi simptom-simptom di atas???

  • Mengurangkan inflimasi di dalam salur darah, sendi dan semua tempat inflimasi yang ada didalam badan.

Omega 3 juga dipercayai dapat mengurangkan risiko ritma jantung yang abnormal, mengurangkan kadar lemak yang tidak sihat di dalam badan dan melambatkan kadar pembinaan plak-plak lemak didalam salur darah atau dikenali sebagai arteriosklerosis (penyebab darah tinggi dan penyakit jantung)

Bagi anda yang sedang berdiet, selain Omega 3, asid lemak Omega 6 juga penting untuk pertumbuhan, pembangunan dan penyelenggaraan fungsi badan. 

Asid lemak Omega 6 dianggap pro-radang atau menggalakkan keradangan, manakala Asid lemak Omega 3 berfungsi mengurangkan keradangan. Sebaik-baiknya, anda perlu mempunyai nisbah 1-1 daripada kedua-dua asid lemak ini.

Pakar pemakanan Amerika Syarikat menyatakan Omega 6 mempunyai lebih banyak kandungan asid lemak berbanding Omega 3. Tapi, pengambilan Omega 6 yang berlebihan akan menyebabkan diet yang menggalakkan penyakit jantung, darah tinggi dan kencing manis. 

Sebab itu laa penyelidik menyarankan agar pengambilan Omega 3 secara semulajadi untuk diet yang sihat.

Info sepintas lalu!!!!!!!!!!!!!!!

Kebaikan Omega 3

>>  Kolestrol rendah
>> Tekanan darah rendah
>>  Mencegah penyakit kardiovaskular
>>  Meningkatkan daya ingatan
>>  Mencegah beberapa jenis kanser
>>  Perlindungan kepada penyakit Alzheimer dan dementia (nyanyuk)
>>  Mengurangkan keradangan

Sumber pemakanan Asid Lemak Omega 3

>>  Ikan laut dalam : salmon, tenggiri, halibut, sardin dan tuna
>>  Biji gandum atau bijirin
>>  Minyak kanola
>>  Kacang soya dan minyak kacang soya
>>  Biji labu dan minyak kacang
>>  Minyak biji Perila
>>  Rumpai laut
>> Udang krill


Sumber Tambahan Asid Lemak Omega 3

>>  Kapsul minyak ikan
>>  Minyak udang krill
>>  Minyak bijirin
>>  Rumpai laut yang diperolehi DHA tambahan


sumber: iSihat Dec 2013

Wednesday, 25 December 2013

Lecithin atau Omega Guard Untuk Bakar Lemak?

Assalamualaikum..

Lamanya tak update blog ni... heheheh

Sempena bulan promosi Omega Guard ni, yat nak kongsi sesuatu dengan reader semua. Seringkali kalau sebut 'set slimming shaklee' , semua akan terbayangkan Lecithin dan Omega Guard sebagai vitamin yang boleh membantu membakar lemak. Betul tak??

Bakar lemak??? Semua nak bakar lemak tak baik tu kan?? Especially ladies... macam yat jugak ni..hahhaha :-)

Sebenarnya, Shaklee sendiri ada menyediakan pakej khas untuk kekal langsing dan rapi iaitu Program Shape Up Shaklee. Bagi anda yang kurang tahu, meh yat kongsi dengan anda apa yang ada dalam pakej tersebut.

Untuk kekal langsing dan rapi, perlu ada 3 proses yang penting ni: DETOX, BAKAR dan BINA SEMULA OTOT... so, dalam pakej tu ada laa produk HERBALAX (detox), LECITHIN (bakar lemak) dan CINCH (bina semula otot).

Tapi, ada juga cadangan mengatakan Omega 3 juga membantu membakar lemak, malah lebih 'power' daripada Lecithin tu.. Jadi, kat sini, yat nak berkongsi laa dengan anda semua tentang perbezaan antara lecithin dan Omega 3 ni dalam erti kata 'membakar lemak'... hahahha.. (ayat..x boleh tahan tul..hihi)



Lecithin atau Omega Guard?????




Lecithin??? Apa yang lecithin boleh bantu untuk bakar lemak??? Ooooppppssss... kena faham betul-betul ye..BAKAR atau BUANG???

Kalau dalam terms nak hilang berat badan, Lecithin berfungsi sebagai Pengemulsi Lemak. Pengemulsi lemak ni bukan bermaksud "membakar' lemak TAPI bermaksud lemak itu dipecahkan molekulnya kepada lebih kecil supaya ia lebih mudah bergerak di dalam sistem pencernaan dan memastikan lemak tidak termendap di dinding membran.
 
Jadi, boleh ke Lecithin membuang lemak?? Dalam bahasa mudahnya, Lecithin ni hanya boleh membakar lemak 'semasa'..maksudnye, lemak baru..lemak yang kita baru 'masukkan' dalam badan kita. Jelas x??? Kalau lemak yang dah lama "bermastautin" bertahun-tahun lamanya dan telah mendap, lecithin kurang 'power' tau compare dengan Omega Guard. Tapi jika di ambil secara konsisten dan cara yang betul, pasti nya boleh juga.. :-)


Bagaima pula dengan Omega Guard??

Omega Guard ni tidak berfungsi sebagai pengemulsi lemak tau... tetapi fungsi minyak ikan di dalam omega membantu pembakaran lemak termendap
 
So, nampak tak gabungan kalau anda ambil Lecithin dan Omega bersama-sama... Satu akan pecah kecilkan lemak-lemak, tak kira yang baru atau yang lama dan satu lagi akan bakar dengan mudah sekali. Ye tak???

Salah satu fungsi Omega 3 ialah membantu membakar lemak dengan mambantu badan bertindak balas dengan lebih baik terhadap hormon yang dipanggil leptin. Leptin memberitahu badan (otak kita) untuk kurangkan selera makan supaya anda boleh kekalkan or kurang berat badan.

Omega 3 berfungsi secara begini:

Menghalang pembentukkan lemak >>  menambah metabolism >> bakar lemak

Ia juga berfungsi:

  • menghalang penghasilan hormon cortisole yg menggalakkan penyimpanan lemak.
  • Memperbaiki kadar gula dalam darah - beri lebih tenaga utk bersenam.
  • Menambah kadar penghasilan serotonin - kimia otak yang buat kita rasa kenyang - so boleh control makan.

Pengambilan Omega 3 akan membantu tahap insulin berada pada 50% kurang dari kebiasaan. Apabila kadar insulin rendah pembakaran lemak akan berlaku. Insulin rendah juga bantu kawal gula. Maka gula/karbohidrat tidak menjadi lemak. Jadi, sebelum memilih pembakar lemak, cuba fahami dahulu bagaimana ianya berfungsi.

Soalan Bonus: Boleh tak Ibu Menyusu Diet Dengan Omega Guard Dan Lecithin??

Jawapannya BOLEH!!!! Sebabnya........................ :-
 
  • Membantu mengurangkan risiko clog duct/ductus susu tersumbat. Ni salah satu punca bengkak susu tau..So, kalau bengkak susu samada dalam pantang atau semasa breastfeeding journey, sanga-sangat di galakkan ambil tau.. :-)
  • Mengurangkan masalah mudah lupa dan short memory selepas bersalin.
  • Menyalurkan inosital dan kolin untuk perkembangan otak bayi melalui susu ibu.
  • Omega Guard ada kandungan EPA & DHA yang bagus untuk perkembangan otak dan memori kanak-kanak
  • Kalau nak tahu juga, DHA ni merupakan nutrien utama untuk retina, sistem saraf dan otak kita tau.
  • Selain tu, DHA ni juga membantu meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran, mencegah Alzheimer, dan meningkatkan fungsi penglihatan dan pendengaran.
Semua tu perlu bermula dari awal tau..seawal dalam kandungan atau semasa bayi.. So, ibu-ibu yang nak kekal cantik dan langsing perlu ambil kira kepentingan bayi anda juga ye.. Jadi, pilihlah Shaklee Omega Guard dan Lechitin ni ye...hehehe

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

Wednesday, 18 December 2013

Kulit Cantik Dengan Omega Guard Shaklee

Hai semua..Assalamualaikum readers... :-)

Bersawang rasanya blog yat ni..rs rindu nak 'menulis'..nak berkongsi dengan anda semua tapi masa yat agak 'constrain' bulan ni...

Dengan persiapan kenduri kawen adik bongsu..dengan parents datang jenjalan cni..dengan penutupan akaun kerja hakiki.. sungguh-sungguh menuntut masa..

Tapi hari ni jugak kongssi dengan anda pasal item promosi Bulan Disember ni..BUY 6 FREE 1 Omega Guard kan???


Sebenarnya, omega guard ni juga salah satu daripada hot product untuk 'kecantikan kulit' selain glamour sebagai vitamin untuk menbakar lemak.. who cares kalau kulit tak cantik???? aiyyyaaakkk... tu mungkin some ladies kot..kalau yat, i do care with my skin okehhh.. :-)

Pertama sekali, cuba anda tengok or tilik kulit anda sekarang?? Adakah kering, bersisik, kasar??? Tak tahu?? Senang je..sentuh dan cuba garu sikit..kalau ada rasa kasar dan selepas garu ada tinggal kesan calar tu, meaning memang kulit anda bermasalah.. Salah satu mungkin kekurangan Vitamin C tau...

Tapi, sempena bulan promosi Omega Guard ni, mari kita tengok apa yang Omega ni boleh buat dengan masalah kulit anda tu??



Essential Fatty Acid (EFAs)

Kulit kering atau kasar atau bersisik adalah berkaitan dengan kekurangan EFAs dalam diet harian kita. Bukan sahaja kekurangan EFAs ni boleh bagi masalah pada kulit, tapi juga pada kuku dan rambut tau.

EFAs merupakan asid lemak yang hanya boleh diperolehi daripada minyak dan lemak dan tidak dihasilkan oleh tubuh badan kita secara AUTO. Badan kita x produce okehhhh..!!!!

Mana nak dapatkan EFAs ni?? EFAs boleh didapati daripada makanan harian kita ataupun supplements. Antara asid lemak (EFAs) yang baik untuk kita adalah Omega 3 dan Omega 6. Omega 3 ada dalam kandungan Omega Guard Shaklee dan omega 6 ada dalam kandungan GLA Complex Shaklee.

Kenapa penting sangat EFAs ni??? Sebabnya, bila EFAs mencukupi dalam badan, sel-sel tubuh kita akan berfungsi dengan normal. EFAs ini akan membentuk lapisan pelindung dalam kulit yang membantu menghalang kehilangan kelembapan kulit. Ini sekaligus melindungi kulit kita daripada dehidrasi dan akan memelihara kelembapan kulit.

So, selamat tinggal kulit bermasalah.. :-)




Secara umumnya, Omega 3 memberikan manfaat kepada kulit dengan:-

  • EPAs dalam Omega 3 membantu melembabkan kulit ~

 Omega 3 membantu membina lapisan pada kulit bagi mengelakkan kulit daripada dehidrasi dan sekaligus akan memelihara kelembapan kulit.

  • Membantu mencegah keradangan / inflimasi pada kulit

Selain menjadikan kulit lembut dan lembab, Omega 3 juga mencegah inflimasi pada kulit bermasalah. Salah satu tanda kukurangan Omega 3 adalah pembentukan ruam / eczema pada kulit. Omega 3 akan mengurangkan simptom-simptom atau kemerahan pada kulit.

  • EPAs membantu melambatkan tanda penuaan akibat sinaran matahari

salah satu kandungan Omega Guard adalah diperkaya dengan EPA dan DHA kan?? So, EPAs ini laa yang membantu melambatkan kesan penuaan. 
Menurut kajian yang dimuatkan dalam Journal of Lipid Research 2005, EPAs boleh menghalang pembentukan enzim yang disebabkan oleh pancaran sinar UV matahari. Enzim ini berupaya memusnahkan kolagen dalam badan yang menyebabkan timbulnya garis-garis halus dan kedut dimuka. Kulit pun akan menjadi kendur bila kolagen semakin berkurangan tau.

***************************************************
Dah tahu kan ape Omega guard bole bantu anda kalau anda nak kulit yang cantik... Apa yang ditunggu lagi, place your order now laa...

Bulan ni harga jatuh giler...giler..gilerrrrr tau...Normal / RETAIL price RM136 tau..tapi, disebabkan bulan ni PROMOSI kaw kaw kaw...harga jatuh pada RM xx.00.. 3 angka kepada 2 angka.. MURAH laaa kan??

Nak place order??? Sila hubungi yat ye... COD also available okehhh :-)


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Untuk order dan details:-
yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

Thursday, 21 November 2013

Kebaikkan dan Kesan Kekurangan Vitamin C

Bilamana Vit C Shaklee menjadi rebutan semua Malaysian, yat rasa ingin berkongsi dengan anda apa kebaikan dan kesan kekurangan Vit C ni pada tubuh badan kita.

Kalau anda juga 'alert' fenomena Vit C ni bukan sahaja dengan tablet, tapi ramai juga memilih untuk membuat suntikan Vit C. Alasan yang paling kerap di terima / diguna pakai adalah untuk kecerahan dan kehalusan kulit. Nampak kan??? Itu laa yang menjadikan Vit C Shaklee pun fenomena juga. Sebabnya, harga lagi MURAH berbanding dengan kos suntikan.

Pulak tu, SELAMAT dan SEMULAJADI. Tak perlu risau. Cuma telan sahaja sebiji sehari. In sha Allah, jika amalkan secara konsisten pasti hasil yang mengujakan nanti.


Kenapa badan perlukan Vitamin C?


Antara kebaikkan mengamalkan Vitamin C dalam diet seharian ialah:-
  • Pembentukan Kolagen ~ Vitamin C menggalakan pembentukan kolagen dalam kulit dan hasilnya??? Kulit menjadi lebih tegang dan anjal, tiada lagi kedut ataupun otot yang lembik menggeleber. Dan yang pasti, keyakinan diri pun bertambah kan??
  • Mencantikan kulit ~ Pengambilan secara konsisten (setiap hari) akan menjadikan kulit lebih cerah, melambatkan proses penuaan dan menyekat pigmentasi (macam jeragat tu. punca utama tau).
  • Meningkatkan imunisasi badan ~ Vitamin C membantu meningkatkan sistem imun badab bagi mereka yang sering / kerap demam dan flu (selsema).
  • Membantu mengurangkan alergi / alahan hidung dan kulit, resdung, asma, ulser dan juga membantu pemulihan luka dengan cepat.
  • Membantu memerangi kanser ~ Salah satu vitamin yang tinggi antioksidan ialah Vit C yang mampu meningkatkan interferon semulajadi dan meransang pengeluaran T-Cells untuk melawan sel kanser. Vit C juga membantu memusnahkan radikal bebas sebelum menyerang sel-sel badan.
  • Membantu mengatasi masalah pendarahan (gusi berdarah), lebam dikulit, kulit kering dan kasar, eczema serta ruam dibadan.

Tanda-tanda atau kesan kekurangan Vitamin C


  • Gusi yang sentiasa berdarah (kurang pembentukan kolagen)
  • Tanda2 lebam pada badan(salur darah lemah)
  • Luka lambat sembuh
  • Sering letih, lemah
  • Anemia
  • Salur darah mengecil dan mudah runtuh
  • Rambut gugur
  • Sakit sendi
  • Darah dalam mata
  • Kulit kering dan gatal
  • Depression
  • Eczema
  • Kurang selera makan
  • Masalah pencernaan
  • Weight lost

Kenapa kita perlu mengambil Vitamin C Shaklee dalam diet harian?? 

# Kerana tubuh akan kehilangan Vitamin C dalam aktiviti harian.
# Tubuh badan manusia tidak menghasilkan Vitamin C dengan sendiri
# Vitamin C merupakan Vitamin larut air, jadi ia kan berterusan hilang dari badan.
# Gaya hidup pada masa ini yang sering menyebabkan kita stress juga nenggalakkan kehilangan Vitamin C
# Satu batang rokok mampu menghilangkan 50-100mg vitamin C dari dalam badan,. So, adakah anda bebas dari persekitaran insan-insan yang merokok??
# Kontraseptif / pil tahan sakit juga membantu menyusutkan Vitamin C dalam badan

********************************************************

Yang nk order, mcm biasala ye...bole PM or Whats App yat...

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Untuk order dan details:-
yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com


Vitamin C Shaklee

Alhamdulillah.. Vita C Shaklee is back. Sejak bulan Oktober lepas permintaan terhadap Vit C Shaklee ni datang bertalu-talu. Almaklum laaa, dah setahun menghilang kan. Once dah datang, semua peminat grab sebanyak mungkin.

Yat pun order online beberapa kali dengan Shaklee, tapi setiap kali re-stock memang habis. Semua pakat nak cantik dan shomel kan??? Apa kata yat cerita sikit tentang Vit C kesayangan anda-anda semua ni.

shhhh...sejak Vit C ni OOS, yat belum penah buat entry pasal die ni lagi tau..hahahha...moh laa kite tambah ilmu didada pasal Vit C ni yokkk..

 ***********************************************

Di Shaklee, vitamin c dikenali sebagai Sustained Release Vita-C. Apa itu sustained release? Ia bermaksud proses di mana diformulasikan khas agar ia dapat dilepaskan secara perlahan-lahan mengikut paten istimewa yang menjamin penyerapan vitamin di antara 3 ke 6 jam. Atau dalam erti kata lain ia akan dilepaskan perlahan-lahan dalam aliran darah badan mengikut masa tertentu. Dan ia juga bersifat larut air maka, sesiapa yang consume vita c dinasihatkan minum air secukupnya sekurang-kurangnya 2 hingga 3 liter sehari.

Khasiat Utama

# Mencantikkan kulit - Pengambilan Vita C setiap hari dapat membantu anda mendapatkan kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukkan pigmentasi. Pigmen adalah penyebab utama pembentukan jeragat.
# Membentuk Kolagen - Ia dapat merangsang pembentukan kolagen yang mana kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan.
# Memperbaiki simptom Pendarahan - Kekurangan Vita C adalah penyebab gusi berdarah, lebam dikulit, lambat pulih dari kecederaan, kulit kering, ruam dan kulit kasar.
# Peningkatan Sistem Imun - Membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, megukuhkan sistem imun, peningkatan pemulihan alergi hidung, kulit dan asthma, dan juga mengurangkan simptom selsema.
# Memperbaiki Insomnia - Ia dapat memperbaiki insomnia, stress dan masalah keresahan.
# Mengekalkan Kolesterol Sihat - Ia dapat mengurangkan kolesterol dan tekanan darah, mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghalan pendarahan dalam hidung, pendarahan serebral dan skurvi.

Perbezaan Vitamin C Shaklee dengan Vitamin C lain

# Merupakan Vita C pertama yang natural dan bertindak secara Sustained Release yang berfungsi secara perlahan untuk memenuhi keperluan tubuh badan selama 24jam.

# Rumusan unik yang membenarkan pelepasan Vita C secara perlahan dan berterusan selama 5 jam.

# Satu tablet mengandungi 500mg Vita C iaitu bersamaan dengan 7 1/2 biji buah oren.

# Membekalkan Bioflavinoid dalam jumlah yang seimbang iaitu 120mg yang bekerja untuk meningkatkan keberkesanan Vita C dan perlu diambil sebagai sebahagian daripada supplement Vita C ( mengelakkan salur darah dari runtuh/bocor, meningkatkan fungsi Vita c, mengelakkan daripada ianya cepat teroksida dan merosakkan sel )

# Terdapat juga dalam bentuk yang boleh dikunyah iaitu Chewable Vita C 100mg. Sebab tu semasa 'ketiadaan' Vit C SR ni, semua orang memborong Chewable Vita C utk kecantikan kulit.

Siapa yang memerlukan Vitamin C?

  • Perokok
  • Orang yang mudah stress kerana stress akan mempercepatkan penyusutan Vitamin C dalam badan.
  • Orang yang mengambil pil perancang sebab pil perancang juga akan menyerap Vitamin C dan mengakibatkan pengurangan Vitamin C dalam badan dengan cepat.
  • Orang yang ingin mencantikkan kulit atau yang mempunyai masalah kulit seperti jerawat atau eczema memerlukan Vitamin C untuk membina kolagen kulit yang sihat dan memperbaiki tisu kulit.
  • Semua orang yang menginginkan kesihatan tubuh badan yang baik kerana Vitamin C menyokong sistem Imun dalam badan dan mengurangkan selsema yang berpanjangan. 
kredit: SINI

Untuk keterangan lanjut...untuk yang berminat, bole PM or SMS or CALL pada saya... FREE CONSULTATION untuk anda... 
Anda yang ingin mendapatkan vitamin ini, jangan malu-malu or segan-segan nak contact ngn yat ye.. COD di sekitar Klang / Shah Alam is available. Jangan lupa ye 'dating' ngn yat.. :-)

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID:866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

Wednesday, 20 November 2013

Cara Detox Secara Semulajadi yang Selamat

Detox atau nyahtoksin toksid yang berada dalam badan merupakan satu fenomena sekarang ni. Ramai yang ingin keluarkan toksid dalam badan. yat tengok sekarang ni ramai yang telah mula menyahtoksinkan toksid dalam badan. Ada yang memilih untuk mendapatkan supplement, dan ada juga yang minat untuk tampal-tampal je.. :-)

Tapi, yat rasa masih ramai yang kurang tahu tentang menyahtoksin atau detox secara semulajadi. Di Shaklee, kami ada produk yang menggalakan anda-anda semua keluarkan toksid dalam badan secara semulajadi tau..

Detox dengan kata lain ialah ‘membersihkan dan menyucikan badan dari dalam’. Kenapa detox ni penting untuk badan kita??? Sebab, ianya penting untuk penyerapan nutrien/vitamin. Sekiranya organ yang terlibat dalam penyerapan vitamin seperti usus mengalami masalah, kemungkinan besar vitamin tidak boleh diserap dengan sempurna.

Dari manakah datangnya benda-benda toksin ini? Dalam dunia moden hari ini, lebih 5 bilion lbs bahan kimia dilepaskan ke dalam persekitaran, makanan yang kita makan, udara yang kita bernafas dan hidup saban tahun. Tambahan pula banyak makanan mengandungi pewarna, pengawet, sisa racun perosak, nitrat, minyak terhidrogen dan ejen-ejen lain yang mempunyai karsinogen.

Selain masalah penyerapan vitamin, pembentukan toksin dalam badan boleh membawa kepada masalah kesihatan yang serius termasuk:

  • Sakit kepala yang kerap
  • PMS
  • Sakit sendi
  • Keletihan
  • Kulit melepuh
  • Pencernaan bermasalah
  • Halitosis (nafas berbau)
  • Jangkitan yang berulang-ulang
  • Kekurangan daya imun tubuh

Kalau memang dah anda mengalami masalah kesihatan berikut, jadi HARUSLAH anda 'membersihakan' / 'membebaskan' tubuh kite dari toksin tu.. Vitamin Shaklee yang paling 'glamor' sekali untuk Detox ialah ALFAFA dan HERBALAX.

Alfafa

Kebanyakkan kita cuma tahu yang alfafa ni membantu perbanyakkan susu ibu (Milk Booster), tapi sebenarnya "Bapa Segala Tumbuhan" ni mempunyai pelbagai kebaikkan lagi.

Akar herba yang mengagumkan ini, tumbuh sangat dalam ke dalam tanah untuk menyerap nutrien penting dan mineral yang terdapat jauh di dalam bumi. Alfalfa adalah dikenali sebagai agen diuretik, pembersih badan dan penyahtoksik. Ia merangsang aliran hempedu, dan membuang unsur mineral bahaya dari tubuh. Ia juga membantu melindungi dari radiasi dan membantu mengawal bau badan.

Antara manfaat utama Alfafa dalam proses menyahtoksin ialah dengan mencuci hati dan usus kita.
  • Alfafa merupakan makanan beralkali yang boleh mengembalikan kenormalan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit serta otot.
Selain itu, Alfafa juga :-
  • Membantu melawan alahan -- membantu membaiki kulit dan hidung sensitif, kurap, bau badan dan ulat air dengan berkesan. (masalah kulit juga merupakan tanda-tanda badan bertoksin)
  • Baik untuk perubahan patalogi dalam usus dan perut -- memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti kembung, hyper-acidity, ulser, hepatitis, gastrik dan sembelit.
  • Menyingkirkan lemak dan kolestrol -- kajian klinikal terbukti bahawa penggunaan jangka panjang daripada alfafa akan menghapuskan lemak, mengurangkan kolestrol, mencegah penyakit jantung, strok & darah tinggi.
  • Melawan tumor -- memakan 30-50 tablet untuk mengalkalikan badan, dengan itu memperbaiki sel-sel kanser dan membuang tumor.
  • Melegakan keletihan (keletihan juga tanda2  badan bertoksin)
Hanya alfalfa yang mempunayi kualiti terbaik digunakan dalam Alfalfa Shaklee. Ditanam di California tanpa pestisid, hormon sintetik, bahan kimiaatau baja bukan organik,menjadikan ia alfalfa berkualiti tinggi.


Herbalax

Dr. Shaklee telah memperkenalkan Herb-Lax pada tahun 1917. Ia direka untuk tindakan pembersihan untuk membantu proses semula jadi badan. Herb-Lax adalah gabungan 9 herba, termasuk daun Senna, yang telah digunakan untuk lebih daripada 3,000 tahun sebagai julap semulajadi. 

Herba yang digunakan dalam Herb-Lax tidak berkaitan dengan julap kimia buatan yang dijual di mana2. Produk-produk julap buatan ni biasanya merengsakan tisu dengan cara menarik bendalir ke dalam usus untuk memaksanya mengeluarkan bahan-bahan dalam usus. Julap tiruan seperti ini boleh melemahkan organ-organ dan boleh menyebabkan kebergantungan terhadapnya, dehidrasi dan ketidakseimbangan elektrolit. Jadi, berhati-hati ya. 

Sebaliknya, Herb-Lax secara semulajadi merangsang pengecutan otot usus. Ini membolehkan penyingkiran sisa-sisa yang terperangkap dan memendekkan masa transit, dan mengelakkan penyerapan toksin. 

Herb-Lax boleh membantu meningkatkan:-
  • pengaliran darah
  • mengurangkan bau badan
  • jerawat
  • melegakan sembelit
  • gas perut dan usus
  • menormalkan fungsi usus.
kredit: SINI

**********************************************************************

Anda yang ingin mendapatkan vitamin ini, jangan malu-malu or segan-segan nak contact ngn yat ye.. COD di sekitar Klang / Shah Alam is available. Jangan lupa ye 'dating' ngn yat.. :-)

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

Monday, 18 November 2013

Tanda-tanda Toksin Dalam Badan

Seringkali kita sebut-sebut perkataan TOKSIN, tapi yang sebenar-benarnya adakah kita tau apa sebenarnya toksin tu??? Kalau anda nak tahu, toksin yang menyerap ke dalam darah merupakan faktor utama kepada pelbagai jenis penyakit atau sakit pada tubuh badan manusia.

Mengikut konsep dan teori penyembuhan semulajadi bahawa, faktor utama yang menyebabkan organ-organ dan tubuh mengidap pelbagai jenis penyakit ialah kerana toksin atau racun dalam badan. Hakikatnya, jenis atau nama sesuatu penyakit yang dialami adalah ditentukan oleh kerosakkan yang disebabkan oleh toksin tersebut.


Apakah Toksin?

Toksin dalam tubuh manusia terjadi akibat pencemaran. Antaranya ialah pencemaran makanan akibat penggunaan bahan kimia secara berleluasa seperti racun perosak, racun serangga dan baja kimia untuk aktiviti pertanian.


Kesihatan menjadi lebih parah apabila manusia mengambil makanan yang mengandungi bahan pengawet, perasa tiruan, bahan tambahan dan sebagainya merupakan punca utama terjadi toksin dalam badan. Inilah sebabnya terjadi pelbagai penyakit seperti tumor, kanser, migrain dan sebagainya.

Di dalam sistem fisiologi tubuh, apabila seseorang itu sakit, badan sedang berusaha untuk menyingkirkan sisa-sisa buangan, mukus dan toksin yang menghalang fungsi tubuh.Toksin yang berada di dalam saluran darah akan di bawa ke pelbagai bahagian organ dan merosakkannya.


Kesan Mudarat Toksin Kepada Tubuh?

Hakikatnya, pengambilan makanan terlalu berasid seperti daging, makanan diperhalus seperti nasi, roti, gula, manisan, makanan goreng berminyak, protein berlebihan dan lain-lain adalah faktor yang menyumbang kepada masalah kesihatan. Di samping itu, makanan yang mengandungi bahan kimia seperti pengawet, pewarna dan perasa tiruan, antibiotik, racun perosak dan lain-lain.

Jika badan terlalu berasid serta berlaku proses penapaian dalam usus akan meningkatkan kandungan toksin di dalam badan. Toksin tersebut akan diserap dan melekat dalam darah yang menyebabkan terjadinya pelbagai masalah kesihatan atau penyakit. 
Antara penyakit yang diakibatkan oleh tindakbalas toksin dalam darah ialah:
  • Penyakit kulit terjadi apabila toksin dalam darah cuba keluar melalui kulit. Pengumpulan toksin di dalam kulit akan mengakibatkan penyakit seperti jerawat, furunkel dan lain-lain.
  • Tumor berpunca daripada bahan buangan bertoksin yang berkumpul di pelbagai tisu badan.
  • Demam adalah proses semulajadi badan untuk membersihkan diri sendiri. Apabila sel darah putih menentang toksin di dalam badan, kadar metabolisme semakin cepat, mengakibatkan tubuh menjadi demam.
  • Penyakit jantung dan tekanan darah tinggi
  • Toksin yang melekat di dalam darah akan menjejaskan kelancaran perjalanan darah. Ia menyebabkan jantung bekerja lebih kuat untuk melancarkan perjalanan darah yang melalui saluran yang tersumbat. Ia akan mengakibatkan pembesaran jantung, sementara tekanan ke atas saluran tersumbat akan mengakibatkan tekanan darah tinggi. Di samping itu, buah pinggang dan sistem endoktrin dalam usaha membersihkan toksin akan merembes pelbagai jenis kimia yang menyebab terjadinya tekanan darah tinggi.
  • Alergi, asma, pundi hempudu dan karang, pengerasan saluran darah, sakit sendi dan sengal-sengal tulang, sembelit, perut kembung, barah payudara, kemerosotan daya seksual

Oleh itu, langkah awalan untuk menyembuhkan penyakit ialah dengan menyingkirkan toksin dan tidak semata-semata mengawal sebarang penyakit dengan ubat sahaja.

Tanda-tanda badan mempunyai toksin

  • Kerap sakit kepala
  • Badan akan berasa letih tanpa sebarang sebab
  • Susah bangun tidur
  • Bahagian keliling mata gelap
  • Bahagian-bahagian tertentu di permukaan kulit seperti di bahagian bawah lengan, celah paha dan sebagainya juga akan kelihatan gelap daripada warna asal kulit
  • Banyak angin, alahan, inflamasi pada sendi
  • Sinus
  • Berat badan meningkat
  • Kehadiran selulit
  • Masalah kulit seperti jerawat, kurap, ezcema dan banyak lagi
Kredit: SINI

****************************************************************

Anda jelas tentang toksin??? Anda mempunyai tanda-tanda berkenaan???? Jom laa kita sama-sama nyahtoksinkan segala macam toksid dalam badan kita ni.

Sebab yat yakin sangat-sangat, setiap saat di setiap hari kita berhadapan dengan toksin.. Gaya hidup kita yang meyebabkan kita berada dalam situasi TOKSIN.

Next entry, yat kongsikan cara nak DETOX secara semulajadi ye...owhhh detox means nyahtoksinkan laa..heheheh

yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

Thursday, 14 November 2013

Testimoni ~ Resdung

Hai alls... tak mau bebel panjang2 tau..entry ni nak share testimoni je...hehehehe..

Jom 'hayati' keberkesanan Shaklee terhadap masalah Pn. Zuriati Baharudin ni.. Alhamdulillah, masalah kesihatan beliau dan suami berkurangan setelah consume Shaklee. :-)



Selamat pagi warga SGL,

"Selalu ati baca testimoni org ja. Hari ni ati nk share testimoni ati n husband lepas sebulan consume vitamins awesome Shaklee ni. Ati guna Set skin booster Shaklee: ESP, vita c,vita e, b comp. Ternyata kulit lebih moist,cerah & sekata. Mula-mula mmg rasa mcm tak percaya lgsg. Tapi lepas kena puji ngn husband n BFF n staff office baru la terasa 'Eh,betul la dah makin gebu,cerah & sekata'. Serius,pagi-pagi ati suka tgk muka sendri kt cermin,pastu main picit2 pipi.hihihiihihihi.

Testimoni husband pulak: Ati bg dia mkn: Vita c ,vita e,alfalfa n b comp. Yang bestnya sekarang dia mmg dah jarang bersih n selesema sbb resdung. Added:Kulit muka dia pun makin licin n bekas-bekas jerawat dulu-dulu makin pudar & hilang. Ati ni weekend housewife,so sekali bila husband dtg on weekend mmg ati suka belek-belek muka dia,ternyata berbeza before & after consume Shaklee.

Bonus: Tumit kaki yg merekah n kasar dah bertukar jadi lembut n licin. Kalau tak percaya sila check sekarang.hihihiihihi

So kepada sesiapa yg belum try lagi,vitamins best Shaklee,boleh la direct cari distributor korg suruh depa brief psl product-product shaklee yg awesome & hebat ni"


kredit: Zuriati Baharudin

*************************************************

Anda yang ingin mendapatkan vitamin ini, jangan malu-malu or segan-segan nak contact ngn yat ye.. COD di sekitar Klang / Shah Alam is available. Jangan lupa ye 'dating' ngn yat.. :-)

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

Wednesday, 13 November 2013

Resdung Dan Shaklee

Assalam semua...

Lately ni yat sering berkongsi info pasal Vivix je kan??? Tapi tak bermakna, yat dah lupa pasal yang lain.. :-)

Sebenarnya, Shaklee ni sesuai untuk semua..sebab ianya bukan UBAT..cuma vitamin / makanan tambahan je yang melengkapkan lompong nutrisi dalam badan kita.

So, kali ni yat nak share tentang resdung.. Anda yang ada masalah resdung, sila baca ye perkongsian ini.. semoga dapat membantu anda ye ;-)

Apakah yang dikatakan resdung?

Asal usul perkataan resdung ialah daripada dua perkataan 'resah hidung' yang telah disatukan menjadi Res-dung. Resdung merupakan keradangan yang berlaku pada selaput sinus yang menyebabkan mukus yang di hasilkan tidak dapat mengalirkan keluar, menyebabkan ianya tersumbat dengan mukus tersebut dan menjadi tempat tinggal kuman dan bakteria.

Resdung adalah satu keadaan di mana seseorang yang mengalaminya akan alah kepada pelbagai masalah persekitaran seperti debu, habuk, biji2 debunga, bau2 debunga, tumbuh-tumbuhan serta sesuatu jenis makanan.

Tahukah anda resdung adalah antara penyebab utama masalah jerawat ? Jerawat adalah kesan sampingan daripada penyakit resdung, ianya tumbuh akibat bakteria resdung yang terkumpul dalam mukus yang tersumbat, memang susah untuk sembuh dan ambil masa juga untuk sembuh jika pesakit resdung tidak menjalani menjalani rawatan.

Tanda-tanda penyakit resdung adalah:-

  • Mempunyi nafas berbau
  • Selalu bersin
  • Muka selalu berjerawat
  • Kulit gatal-gatal
  • Bengkak pada bahagian hidung, mulut dan telinga
  • Bernanah di telinga
  • Kecacatan pada hidung serta bahagian rongganya 

Vitamin Shaklee yang sesuai?? 


  • B-Complex – Bertindak sebagai penenang dan penstabil hormon. Apabila resdung menyerang, ianya akan menyebabkan kesakitan yang amat di belakang muka dan kepala. B complex yang besifat sebagai penenang semula jadi, akan mengurang kesakitan kepala ini secara beransur-ansur. 

  • Vitamin C – Ianya sebagai antioksidan yang baik. Sangat penting untuk meningkatkan antibodi dan imuniti seseorang. Vitamin C memulihkan dan memastikan 300 proses metabolik yang berlaku dalam badan berfungsi dengan baik.

  • Alfalfa – Mempunyai kelebihan dalam mengurangkan keradangan sakit itu sendiri. Ianya kaya dengan sumber klorofil dan membantu mengurangkan keradangan terutamana akibat dari eczema, resdung (sinus), alergi (allergy) dan gegata (hives). Walaubagaimanapun mereka yang mengidap penyakit SLE tidak digalakkan mengambil Alfalfa sebagai suplemen mereka.
 **********************************************************
Jika anda pengidap resdung, yat sangat-sangat syorkan anda mencuba Vitamin resdung ni. Produk Shaklee adalah bersifat semulajadi, berkesan dan selamat.. In sha Allah, dengan izinNYA, pasti dapat kesembuhan.

Anda yang ingin mendapatkan vitamin ini, jangan malu-malu or segan-segan nak contact ngn yat ye.. COD di sekitar Klang / Shah Alam is available. Jangan lupa ye 'dating' ngn yat.. :-) 
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

Monday, 11 November 2013

Kesan Kafein Kepada Penyerapan Vitamin

Sape suke minuman berkafein??? Apa-apa laaa....teh, nescafe, kopi... !!! Ce angkat tangan... hahaha..

Kalo yat, sejak dari zaman Diploma sehingga habis Degree, memang Nescafe adalah peneman sejati kot... hihihi

Kononnya tak nak bagi mengantuk.. Nak stay up kan?? Lagi-lagi kalo time exam..fuhhh..memang bergelas-gelas laaa time study lewat malam...so, to all students watch out ye.... :-)


 
Setiap kali yat bagi consultation pada kawan-kawan or customer kesayangan, pasti yat tekankan "kalau bole, jangan amik all the vits bersama minuman berkafein"... Why??? Sebabnya, pengambilan kafein bersama vitamins / mineral / ubat akan mengganggu penyerapan nutrient yang diperlukan badan. Nanti sia-sia laaa vits yang anda amik tu tau...

Tindakbalas Kafein dengan Vitamin (Antaranya)  

Kalsium

  • Kafein menyebabkan kalsium dikumuhkan dalam air kencing dan najis. Bagi setiap 150 mg kafein yang diambil (satu cawan kopi) 5 mg kalsium hilang. Kesan ini berlaku walaupun selepas beberapa jam pengambilan kafein. Satu kajian kepada wanita putus haid mendapati bahawa mereka yang mengambil lebih daripada 300 mg kafein kehilangan lebih kalsium di tulang belakang berbanding wanita yang kurang mengambil kafein.
  • Kafein juga menghalang jumlah kalsium yang diserap melalui saluran usus dan mengurangkan jumlah yang disimpan oleh tulang. Kajian telah menunjukkan bahawa wanita dengan pengambilan kafein yang tinggi mengalami keretakan pinggul lebih daripada mereka yang mengelakkan kafein atau minuman dalam jumlah yang sederhana (1 - 2 cawan sehari).

Vitamin D

  • Kafein menghalang reseptor vitamin D, dengan menghadkan jumlah yang akan diserap. Kerana peranan vitamin D adalah penting dalam penyerapan dan penggunaan kalsium dalam membina tulang, ini juga boleh mengurangkan ketumpatan mineral tulang, menyebabkan peningkatan risiko untuk osteoporosis.

Zat Besi

  • Kafein mengganggu penyerapan zat besi ke dalam badan, yang merupakan sumber penting untuk penghasilan sel darah merah. Menurut Nutrition Desk Reference, pengambilan kafein dan zat besi pada masa yang sama boleh mengurangkan penyerapan sehingga 80%. Mana-mana minuman yang mengandungi kafein perlu diasingkan daripada makanan yang mengandungi zat besi atau zat tambahan sekurang-kurangnya satu jam.

Vitamin B

  • Kafein mempunyai kesan diuretik ringan, iaitu meningkatkan pembuangan air kencing. Vitamin larut air, seperti vitamin B, boleh hilang akibat kehilangan cecair dalam badan. Di samping itu, ia mengganggu metabolisma beberapa vitamin B, seperti thiamine (vitamin B1). Namun begitu, kafein merangsang pengeluaran asid perut, yang sebenarnya membantu tubuh menyerap vitamin B12. 

Vitamin dan Mineral lain

  • Kafein boleh mengurangkan penyerapan mangan, zink dan tembaga. Ia juga meningkatkan perkumuhan mineral seperti magnesium, kalium, natrium dan fosfat. Terdapat juga bukti bahawa kafein mengganggu vitamin A menjalankan fungsinya pada badan.
Sumber SINI

************************************************

Nampak x kenapa yat tak menggalakkan customer yat amik kafein bersama vits???... bukan x boleh langsung tau..but, jarakkan pengambilan... at least 1-2 hour gap.. ini untuk memberikan badan kita menyerap nutrient daripada vits tu secara optimum.. kalau tak, rugi laa kan beli vits mahal-mahal, tapi bila makan, badan x serap...

Sejak yat amik Shaklee sebagai vitamin yang melengkapkan lompong nutrisi yat yang tak cukup ni, yat dah jarang minum nescafe... jarang sangat.. hehehe :-)

Alhamdulillah...

yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

Sunday, 10 November 2013

Kenapa Kena Dapatkan Vivix Sekarang??

Kenapa ye kena dapatkan sekarang??? Sekarang tu maksud yat bulan ni laaa...Bulan November 2013 sahaja.. Kenapa ye???

Sebabnya..banyak penjimatan yang anda akan dapat kalau anda beli or dapatkan sekarang.. Nak tahu apa yang anda bole dapat sekiranya anda "grab" peluang ini??

VIVIX @ NORMAL PRICE: RM475

BUY 6 FREE 1: then u save RM475
BUY 6 FREE 1: FREE MEMBERSHIP, u save another RM65 for registration fee
BUY 6 FREE 1: buy online, then u’ll get 1unit COqHealth for FREE.. save rm124
BUY 6 FREE 1: FREE shipping.. Save rm10
BUY 6 FREE 1: CASH REBATE is waiting 4 u….RM175 (banyak tuuuuu)

how much money that u SAVE????

TOTAL PENJIMATAN..TOTAL UNTUNG..almost RM849 !!!!!!!!!!!!!!! Tak ke banyak tu????



Nk bis Shaklee pun da layak tu..FREE INVITATION ke GROUP EXCLUSIVE dan FREE CAOCHING untuk anda yang BERANI itu.. Apa lagi yang anda tunggu???? Cepat-cepat contact yat..and everything yat akan uruskan untuk anda...
Masih takut??? Masih risau?? Dont worry ok darlsss.. Setiap orang termasuk yat, bermula dengan Z.E.R.O.. :-)

p/s: boleh pakat2 beli dgn kawan2, adik beradik, jiran2..

yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

Saturday, 9 November 2013

Selamat Tinggal Kulit Kusam

Seperti yang yat selalu up dalam entry berkaitan Vivix yang Vivix ni mempunyai pelbagai 'keunikan'..pelbagai manfaat... sebab tu ada segelintir peminat / pengguna tegar Shaklee panggil Vivix ni "Tonik Ajaib"..hehehe

Salah satu fungsi Vivix ialah betindak sebagai anti penuaan..sebab tindak balas fungsi resverastrol laa ni..heheheh.. dan sangat-sangat sesuai untuk sesiapa sahaja yang ingin kelihatan awet muda.. sebab tu Vivix ni ada trade mark tersendiri...hehehe

"FEEL 25 YEARS MORE YOUNGER & LIVE 25 YEARS LONGER"


Entry kali ni (sambil2 tengok Shout Awards...hehehe), yat nk share dengan anda semua kesan Vivix kepada kulit....keseimbangan terhadap kulit.. :-)


"Alhamdulillah..selepas penggunaan 1 botol vivix..

SEBELUM:-

~~ tona kulit tidak sekata dan kusam

SELEPAS:-
~~ kulit nampak lebih bersih."

------------------------------------------------
Anda wajib cuba tau.

"Resevratrol juga terkenal sebagai ejen anti penuaan. Dalam kajian oleh Douglas Mental Health University Institute, McGill University, resevratrol melindungi kulit serta melambatkan kesan penuaan kulit dan lain2 kesan penuaan pada kulit."

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

***jangan ambil Vivix sekiranya anda sedang menjalani rawatan kimoterapi 

yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

Friday, 8 November 2013

Siapa Yang Perlukan Vivix???

Hai allssss.... hehehe :-)

Anda jangan jemu plak ye..lately, kerap sangat buat entry pasal VIVIX..hahaha..bukan apa, yat kan dah tangkap cintan ngn vivix ni..heheehe

Terlalu banyak manfaat Vivix ni pada kesihatan dan tubuh badan kita. Bagi yat, tubuh badan kita ni (termasuk anggota badan laaa kan) sangat-sangat berharga..tak ternilai..mana ada jual kt mana-mana kedai spare-part..tul x??? (^__*)

Dan kenapa vivix ni sangat2 di sarankan kepada anda semua pun yat dah kongsikan kt entry sebelum ni kan?? Vivix diperbuat daripada ramuan semulajadi iaitu Anggur muscadine, purple carrot, elderberry dan Polygonim Cuspidatum. Vivix ni juga mengandungi resveratrol yang bagus untuk masalah kesihatan yang 'kritikal' dan juga anti-penuaan.

Vivix ~ Siapa yang Perlukan??

✔ Golongan yang mengidap kanser atau berisiko mengidap kanser akibat keturunan atau kegagalan fungsi mana2 organ 
✔ Pesakit SLE 
✔ Pesakit jantung  
✔ Pesakit kencing manis 
✔ Pesakit darah tinggi 
✔ Pesakit gout 
✔ Pesakit stroke 
✔ Wanita yang mempunyai cyst 
✔ golongan yang mempunyai ketahanan badan yang lemah 
✔ golongan yang mempunyai masalh selaput mata/pengkihatan 
✔ Anti penuaan 
✔ Perokok tegar 
✔ Pesakit yang menderita sakit sendi 
✔ Pesakit yang lemah daya ketahanan badan 
✔ Ketagihan dadah
 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

***jangan ambil Vivix sekiranya anda sedang menjalani rawatan kimoterapi


yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

Apa itu Resveratrol???

Assalam semua...

Sejak promo Vivix Shaklee ni, semakin kerap sebut term resveratrol ni??? Ape menda tu sebenarnya?? hehehe

Hasil daripada En. Gugel, meh sini yat share ngn anda semua...

Apa itu Resveratrol ni???..


Resveratrol adalah sejenis plolyphenol yang dipanggil phytoalexin, merupakan sejenis bahan yang dikeluarkan oleh tumbuhan sebagai pertahanan tumbuhan tersebut terhadap penyakit. Ia dihasilkan daripada tindakbalas tumbuhan tersebut terhadap jangkitan kulat, tekanan, kecederaan akibat dirosakkan haiwan, sinar UV, cuaca ekstrem dan sebagainya.

Tumbuhan yang menggunakan pestisid dan herbisid biasanya tiada atau kurang menghasilkan bahan ini kerana mereka dilindungi oleh racun perosak tersebut.

Tumbuhan yang paling banyak menghasilkan resveratrol adalah anggur, raspberi dan kacang.

Anggur muscadine adalah anggur yang paling tinggi nilai resveratrolnya. Ikatan kimia dalam anggur muscadine ini jauh berbeza dari anggur2 jenis lain, yang mana ia kaya dengan anthocyanins, yang mempunyai antioksidan yang tinggi dan menunjukkan beberapa kesan antitumor, termasuk menghalang sintesis DNA dalam kanser payudara dan perkembangan saluran daran dalam sesetengah tumor, termasuk enzim perebak tumor.

Resevratrol juga berperanan dalam meningkatkan tahap ‘kolesterol baik’ dan melindungi dari kerosakan arteri, sekaligus menjaga kesihatan jantung.

Antara kajian yang dilakukan oleh beberapa Institut Perubatan berkaitan Resveratrol.

✔ Menurut American Cancer Institute, rasveratrol adalah antioksidan yang sangat berkuasa. Ia mengurangkan pengaktifan NF kappa B, yakni sejenis protin yang dikaitkan dengan pembentukan kanser dalam tubuh.
✔ Menurut laporan kajian yang dibuat oleh Department of Biochemistry and Molecular Biology, New York Medical College, resveratrol menjadikan proses proliferation dalam kanser payudara menjadi kurang aktif.
✔ Menurut American Cancer Institute, meminum sumber resveratrol setiap hari menurunkan risiko kanser prostat. Malah meminumnuya sekali seminggu boleh menurunkan risiko kanser prostat sebanyak 60%.
✔ Menurut Department of Patholody, Northwestern University Feinberg School of Medicine membantutkan perkembangan CCR6-mediated migration pada sel yang rosak dalam kes diabetes.
✔ Resevratrol juga terkenal sebagai ejen anti penuaan. Dalam kajian oleh Douglas Mental Health University Institute, McGill University, resevratrol melindungi kulit serta melambatkan kesan penuaan kulit dan lain2 kesan penuaan pada kulit.

Masyarakat di Barat mengambil wain merah untuk mendapatkan sumber resevratrol, namun kajian terbaru menunjukkan kesan alkohol pada wain boleh memberi kesan kepada golongan tertentu.

Jadi sebagai alternatif yang selamat dan halal, untuk resveratrol ini, Shaklee telah mengeluarkan produk yang sangat bagus, VIVIX yang mana:-

  • Satu sudu teh Vivix mengandungi resveratrol yang bersamaan dengan 100 gelas wain merah (jangan minum wain, haram!)
 
  • 2500 kajian yang diterbitkan terhadap bahan2 yang digunakan dalam Vivix
  • Vivix adalah 10 kali lebih power dari resveratrol semata-mata
Kredit SINI
**********************************************************

Bulan ni kali kedua VIVIX ni jadi item promosi tauuuu.... Nampak kan betapa FENOMENANYA VIVIX ni...sentiasa menjadi rebutan.. :-)

Da tengok kan manfaat VIVIX ni?? Bagus kan??? Highly recommended utk sesiapa yang ada masalah kesihatan yang kritikal... :-)
Amalkanlah Vivix untuk kesihatan unggul. Hadiahkan satu kepada ibu dan satu kepada ayah…

Anda yang ingin 'merebut' TONIK AJAIB ni boleh laaa SMS / Whats App / Call yat ye... Harga promosi lagi JIMAT tau compare to normal price... :-)

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

***jangan ambil Vivix sekiranya anda sedang menjalani rawatan kimoterapi


yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com


Thursday, 7 November 2013

His First Time...

Sambil menempel dengan dasuki hafiy ni, mama curi peluang laaa sikit hapdate aktiviti hujung minggu 2 minggu lepas dgn die.. masa tu aktiviti mama kebizian melampau dgn permintaan vit c sustained release.

This weekend, kami bw sikecik ni naik train..xde g mn pun..g klcc je pun..haha... plak tu x jauh pun...naik dari stesen kg baru ke klcc...jauh x?? Hahaha

Sebabnye, mula2 gerak dr rumah ke klcc dgn en.brown..smpai klcc, no parking laaa plak...nk ckp da lama xpegi laa kn, smpaikn parking lot kt masjid tu dah xde pun kitorg xtahu...hik hik..

So, we decided tuk naik train from kg baru laaa...haha..actually, this is not really his 1st time....kiranya yg ptama kali naik ketika umo dasuki mcm ni...da besar..da bole rs pengalaman...1st time yg sbenar2nye ms die kecik sgt...dlm stroller lg...ms tu die xtahu pe2 pun...hehe..

1st word..,"ooo mama, tajunye (lajunye)"...hehe...jakun sbb mama papa jarang bawa naik komuter ni kan...ni pun sbb nk die rs mcmn heaven nye naik train...sbb selalu tgk train lalu blkg ofis mama...hehe

Tapi die mudah sesuaikn diri...xde laaa nk blari2 or berdiri tgk luar.. die duduk je laa kt seat tu..btempel ngn papa.. (lgpun mn ada suasana luar, sume bwh tanah kn? Kih kih kih)

So, layan laa a few pic dasuki naik train dr kg baru ke klcc, n mandi manda kt taman klcc.. xdapat pegi byk tempat due to kekangan masa..hehe...

20131020_193001.jpg 
Ni bila die da tahu boleh nampak lampu2...sbenarnye, ni kitorang g next station..x turun kt kg baru..saje je nk bawa Dasuki jalan jauh sikit.. :-)

20131020_193055.jpg 
Ni plak ntah kali kebarap dok pusing2 turun naik train..sebab bujang kecik tu lom puas lagi naik train.. (^__*)

20131020_192153.jpg 
Behave kan die??? hahahah
 
20131020_191556.jpg 
bergaya sakan kat lorong pejalan kaki tu..

20131020_191646.jpg 
pantang nampak ball,...suke kemain boleh bergambar ngn ball tu.. :-)


20131020_182524.jpg 
Seronok main air..

20131020_182632.jpg
cwiming katanya..

Ni laa aktiviti yat di hujung minggu... bukan selalu bw Dasuki outing jauh2... tapi akan cuba curi masa untuk bersama die..

Priceless momen... :-)

W.A.H.M to be....
yatt 
your.shaklee.independent.distributor

Monday, 4 November 2013

Ramuan Semulajadi Vivix

Alahamdulillah.. selesai sudah 1 bab tambah ilmu pagi ini.. Sempena cuti-cuti Malaysia hari ni, yat kat rumah je..golek2 dengan bujang kecik.. :-)

Semakin baca pasal VIVIX, semakin yat jatuh hati... terasa kehebatan tersendiri produk ni. Tak sabar rasanya nak kongsi dengan kawan-kawan. Sebab tu laa ramai yang tegur 'insan-insan' yang amalkan vivix ni nampak lebih sihat dan muda remaja, rupa-rupanya ramuan semulajadi ni yang beri 'aura'...heheheh


Ramuan Utama VIVIX

  • Muscadian Grape (Anggur Muscadine)


Rasa-rasanya kat Malaysia ada tak anggur jenis ni??? hehehe...seumur hidup yat, yat belum jumpa lagi ni..tp kalo ada rezeki dan izin ALLAH...nak juga cari anggur ni..hehehe In Sha Allah dipermudahkanNYA.

Anggur hebat ini adalah satu-satunya anggur di alam semulajadi yang mempunyai lebih dari 1 kromosom, yang mana ahli sains percaya mengukuhkan polyphenolnya dan berpotensi untuk memanfaatkan kesihatan. Ia juga mengandungi asid ellagik yang berkepekatan tinggi, satu phyto-nutrient yang tidak dijumpai dalam anggur jenis lain dan telah menunjukkan mempunyai ciri-ciri menghentikan kimia penyebab kanser, anti virus, dan anti bakteria.

Selepas dilakukan kaji selidik tambahan, anggur musatajab ini dikenalpasti. Seterusnya, kumpulan ini bersama ahli sains dari University Georgia, membangunkan satu proses ekstraksi sejuk dan lembut untuk menjamin ekstrak yang bermutu tinggi dengan aktiviti biologi tertinggi.

Untuk mencipta profil polyphenol yang kuat didalam Vivix, ahli sains mennggabungkan resveratrol yang lampau tulen dengna ekstrak dari anggur hebat ini, Eldeberry Eropah dan Karet Ungu. Campuran inilah yang bertanggungjawab dalam banyak tindakan unik anti penuaan sellular Vivix.



  • Purple Carrot (Lobak Ungu)


Merupakan sumber terbaik Vitamin A dan mengandungai phytokimia termasuk carotenoids, phenolics, polyacetylenes, isocoumarins, dan sesquitepenes.

Ia juga mengandungi anthocyanins iaitu antioksidan yang mustajab. Anthocyanins adalah bertanggungjawab kepada warna merah menyala, biru dan ungu pada buah dan sayuran. Berry mengandungi banyak anthocyanins, terutama sekali blueberry yang mengandungi antioksidan yang teramat tinggi.

Anthocyanins adalah antioksidan utama didalam karet yang bewarna ungu kuning dan ungu oren, dan karet ungu kuning mangandungi kapasiti antioksidan yang tinggi diikuti oleh karet ungu oren. Asid klorogenik adalah antioksidan adalah paling banyak dalam semua jenis karet. Asid klorogenik ini dipercayai bertanggungjawab mengurangkan diabetis yang dikaitkan dengan pengambilan kopi.

Sejak kebelakangan ini, kajian telah menunjukkan anthocyanins mempamerkan banyak aktiviti biologi termasuk antioksidan, anti radang, anti mikrobial dan anti carcinogen. Tambahan pula ia juga mempamerkan kesan kepada saluran darah, platlet dan lipoprotin yang berkebolehan mengurangkan risiko penyakit koronari jantung. 


  • Elderberry (Sambucus Nigra)

 
Satu daripada manfaat Elderberry adalah keberkesannaya dalam mengubati simptom flu, terutama sekali influenza B. Berry mengandungi flavanoids, yang mempunyai ciri antioksidan yang kuat, dengna demikian mengukuhkan sistem imun melawan jangkitan virus dan bakteria.
Elderberry juga sangat kaya dengan sebatian yang dikenali sebagai anthocyanins yang memberi kesan anti radang selain dapat mengurangkan simptom seperti sakit otot, sakit atau demam yang berkaitan dengan selsema dan influenza.

Walaubagaimanapun, elderberry tidak hanya kaya dengan antioksidan, tetapi kaya dengan Vitamin A, B, C dan nutrient lain seperti asid amino, carotenoids, tannin dan rutin. Eldeberry juga merendahkan tahap kolestrol dan juga menghalang oksidasi kolestrol LDL. Selain daripada menguatkan sistem imun  untuk melawan flu, elderberry juga berkesan kepada jangkitan yeast, asma, batuk, sesak hidung, sakit dada dan diabetes.

Kesimpulannya, elderberry mampu memberi perlindungan kepada penyakit kardiovaskular dan jantung termasuk strok dan serangan jantung, mengurangkan stress, membaiki penglihatan serta masalah penghadaman.

  • Polygonim Cuspidatum 

Juga dikenali sebagai Knotweed Jepun dan merupakan tumbuhan perenial yang besar dan berasal dari Asia dan banyak ditemua di Amerika Utara dan Eropah.

Knotweed Jepun juga sumber komersil resveratrol yang juga terdapat dalam ektrak luit anggur merah dan juga biji anggur merah.

Polyganum Cuspidatum ini banyak manfaat kesihatan dan digunakan untuk merumuskan supplement anti penuaan seperti revestrol dan banyak jenis perubatan tradisional Cina. Ahli sains telah banyak melakukan ujian makmal keatas haiwan untuk menentukan manfaat kesihatan revestrol. 

Kesimpulan dari ujian ini menunjukkan resveratrol membantu melambatkan proses penuaan, merendahkan kolestro, merendahkan tekanan darah, meninggikan prestasi atlet dan mengurangkan berat badan.

 *******************************************
Sekian sahaja untuk kali ini. Next entry yat update lagi ye kebaikkan VIVIX ni.. anddddddd, jangan lupa hubungi yat ye darl semua.. :-)


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...