Sunday, 3 February 2013

Pengalaman Dasuki Demam Bersama Basic H

Entry ni ditulis untuk perkongsian bersama..bila seorang perempuan bergelar ibu atau mama atau mami, kesihatan anak adalah yang paling di utamakan. Dua minggu berturut-turut my lil son mengalami masalah kesihatan yang tak di duga.

cinta hati mama & papa
Minggu pertama, Dasuki muntah-muntah dalam kereta. Muntah yang berpanjangan dan keluar macam air paip. Happened masa mama driving to office. Sangat2 cuak..then, terus berkejar ke klinik berhampiran. Doktor kata "its normal, puan"..hati mama terus tak tenang..tp x pelah..sebab doktor yang cakap..dia lagi tahu.. cuba sedapkan hati sendiri..heheheh

On the way balik rumah (cz mama dapat MC..xjadi pegi keja laaahhh)..Dasuki muntah2 lagi sampaikan sesak nafas..bila kahak dah memenuhi tekak dia..park kereta di bahu jalan..tenangkan sibujang n drive slowly balik rumah.. Starting that day, dia da mula "cerry-berry"..dengan rupa najis yang sgt2 x sihat..

12 mid-nite, papa gesa g klinik lagi after 2 days dasuki masih mcm tu..Doktor panel cakap "your son was infection.. may be food poisoning..or stomach flu"

owhhhh..mama da x keruan..apa punca? dari mana? mcm2 ada dalam kepala.. huhu

then, balik rumah..semua botol susu n nipple dasuki mama basuh pakai Basic H2.. mandikan die pon dengan Basic H2..sebabnya, basic H2 ni ada 1001 kegunaan..sebab saya tak tahu dimana punca dasuki tak sihat..adakah dari saya ataupun dari luar rumah..so, for the first action, mama mulakan dari dalam rumah..

alhamdulillah..dia makin sihat..then da start makan..tp starting friday nite, badan da mula panas balik..temperature sgt tinggi..sampaikan letak je tuala basah kat dahi, cepat je kering.. terus ambilkan air then campurkan dengan beberapa titik basic H2, terus "jelom" kepala dia..beberapa kali buat mcm tu, asal kering terus basahkan kepala dan dahi dia dengan campuran air dan basic H2, temperature makin rendah.. alhamdulillah.. then, pagi tu mama bawa dia pergi Tesco, breakfast dengan KFC..untuk bangkitkan selera dia cz da lembik bila x mkn n xnk susu..mama pun bertambah2 'kebangkitan' selera..hahahaha

alhamdulillah, dia makan..balik daripada makan pun, mama still basahkan kepala dasuki dengan air campuran tu jugak..suhu da back to normal tp keluar bintik2 merah..masih tak tahu samada chicken-pox atau campak.. tapi, mandikan die tetap dengan Basic H2..untuk elakkan dia kegatalan..

aminn..malam nanti baru nk bawa pergi jumpa doktor.. akan hapdate lagi mcmn kesihatan die..

xoxo:-
yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID: 866665
FB Fan Page HayatiVitamiz
Facebook yat hayati
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

No comments:

Post a Comment

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

YouTube D'hayati

Loading...