Thursday, 27 June 2013

Dasuki Makan Angin Lagi....

Waaaa...tajuk entry pon da besttttt...Dasuki makan angin lagi...heheeh...kali ni Dasuki ikut mama pergi meeting kat Port Dickson (PD) pula. Biasa laaa, kalau Jabatan buat meeting or kursus on weekend, memang yat akan bawa sekali dua-dua hero, buah hati pengarang jantung ni.. Sebab prinsip yat, "weekend is family time"..Jadi yat tak nak sia-siakan dua hari cuti tu tanpa dua-dua hero ni.

Gerak dari Klang dah jam 11.00 pagi. Pergi ambil Dasuki dulu di Saujana Putra, sebab malam sebelum tu Dasuki tidur rumah Cik Za dia.. Macamana Dasuki boleh tidur umah Cik Za dia??? haaaa..sebabnye hari Sabtu tu mama pergi kelas "New Distributor Training (NDT)"..so, tinggalkan Dasuki rumah Cik Za untuk main dengan Abg Haziq dan Harraz.

Sebenarnya yat tak ada apa yang nak 'coret-coret' sangat..cuma nk share je Dasuki first time jumpa pantai dan pegang pasir..hahhaha..sangat-sangat kelakar sebab dia tak nak pijak pasir..menangis sakan. tapi once da pijak..haaa ambik mama..tak nak naik terus,...hahahah

Masa yat pergi PD tu jerebu teruk sangat. IPU PD masa tu mencecah 335..sangat-sangat kabur penglihatan. Tahap penglihatan hubby masa driving cuma lebih kurang 800m je. Bau asap menusuk ke hidung walaupun dalam kereta.

Jom layan kami disana...

Ni actually gambar masa on the way ke PD. Gambar dalam kereta.. Cenyum paling manis dari Dasuki untuk semua reader blog mama..

Ni pulak pool tempat Dasuki and Papa swimming..tapi no gambar at all..sebab mama da masuk meeting masa diorang pergi swimming. Air sejuk..Ok laa... n Klorin pn x kuat sangat..katanya papa..heheheh

Lupa pula nak bagitau yang kami stay kt Hotel Corus Paradise, PD. Kami dapat bilik yang mengadap laut. So, nice view laa..Si kecil ni lagi seronok bila tengok ombak dan burung-burung berterbangan. RM190 for 2D1N...

 Bila first time pijak pasir pantai. Diam dan tak bergerak...

 Papa mengajar Dasuki baling batu ke dalam air. Tapi sikecik x nak buat. Lebih suka main pasir pantai...

 Ni laaaa gaya budak gosok tangan dengan pasir. Seronok gamaknya..

 Baling pasir dalam air..suruh masuk air pantai xmau..'bashah mama"..takut basah seluar laa tu...hihihi

penuh feeling genggam pasir....heheheh

Sikit je gambar dapat yat share..x banyak pun dapat kami tangkap..suasana jerebu yang kuat..so ape yang kami dapat masa pergi PD tu?? haaaa..balik umah kt Klang, mama & papa terus kena MC..not feeling well.. nasib baik Dasuki punye imunisasi sangat-sangat tinggi..so, die x kena attack dengan jerebu..hahahahah

*************************************
sekian...mama sayang dasuki...

Saturday, 22 June 2013

Carotamax

Carotamax Shaklee juga merupakan Vitamin A Shaklee, satu nama yang menjadi buruan bagi yang menghadapi masalah mata especially maslaah rabun...heheheh..Sebelum ni yat ada kongsi tentang Carotamax bukan sekadar untuk mata. Tapi hari ni yat nak kongsi dengan anda 'profile' Corotamax ni..hahaha..pandai je yat..hihih

Apa itu Carotamax???

Carotamax merupakan campuran unik alpha-carotene, astaxanthin, beta-carotene, lutein, lycopene, and zeaxanthin yang menghasilkan carotenoid yang lengkap. Dalam seharian, dari mana kita boleh dapatkan sumber-sumber carotenoid yang lengkap tu?? Jom tengok...


Mampukah anda makan semua tu untuk lengkapkan carotenoid?? Bayangkan anda makan 285bj limau gedang untuk lengkapkan Litein dan Zeaxanthin...tentu tak berdaya kan??hehhe

Apa pula Carotenoid ni???

Tengah seronok share tentang sumber bagi setiap campuran carotenoid, yat lupa nak kongsi tentang Carotenoid. Carotenoid adalah pigmen yang membentuk warna sayur-sayuran. Ia memberi warna oren kepada carrot, tomato dan sebagainya.

Jadi, apakah fungsi Carotenoid???

1. Melindungi sel daripada kesan pemusnahan oleh radikal bebas
2. Sumber Vitamin A terbaik
3. Meningkatkan sistem imunisasi
4. Membetulkan fungsi organ tubuh

Selain tu, kat sini yat juga kongsikan fungsi-fungsi lain Carotenoid selain empat yang kat atas tu:
  • Mencegah kanser
  • Penting untuk pertumbuhan tisu ephithelial seperti kulit, membra di dalam saluran penghadaman, serta pernafasan. Tisu ini bertindak sebagai penghalang utama kepada jangkitan penyakit.
  • Diperlukan semasa selsema, batuk dan gangguan-gangguan penyakit yang ringan.
  • Terlibat dalam penghasilan sperma dan ovum.
  • Penting untuk pertumbuhan tulang yang sihat.
  • Meningkatkan sistem kekebalan dengan memperbaiki fungsi sel darah putih.
  • Membina semula sel-sel yang rosak.
  • Melindungi dari rabun malam.
  • Menjaga kesihatan mata.
  • Merangsang pertumbuhan tulang yang kuat, gigi, gusi serta kulit dan rambut yang sihat serta keihatan umum.
  • Digunakan dalam rawatan jerawat, ulcer, bisul, dan sebagainya
  • Tanda-tanda kekurangan:
  • Masalaah jerawat
  • Hilang lembapan pada kulit, mulut dan rambut
  • Tumbesaran terencat
  • Masalah tidur dan insomnia
  • Kulit yang menebal pada telapak tangan dan kaki
  • Masalah rabun malam.

Siapa yang perlukan CarotoMax ?

  • Semua peringkat umur yang inginkan kesihatan menyeluruh
  • Kanak-kanak (12 tahun ke atas), remaja, atau pun orang dewasa yang tidak sempat/mampu mengamalkan diet seimbang
  • Mereka yang tidak dapat mengambil jumlah hidangan buah-buahan dan sayuran yang secukupnya setiap hari dan terdedah kepada ancaman radikal bebas.

Perbezaan Carotamax atau Vitamin A Shaklee?

  • Carotomax shaklee berbeza dari yang lain kerana ia dalam bentuk provitamin A, yang mana HANYA akan diaktifkan apabila ia diperlukan sahaja. 

AMARAN!!!!!!!!
Tidak boleh diambil oleh ibu mengandung. Pengambilan vitamin A yang berlebihan terutamanya ketika tempoh trimester pertama kehamilan, boleh menyebabkan risiko kecacatan pada bayi dalam kandungan termasuklah kecacatan jantung dan sistem saraf.

Anda ada masalah mata? Bonus untuk anda sekiranya konsisten mengamalkan Carotamax ni. Berminat???? Boleh hubungi yat ye.. Harga??? Macam biasa laaaa... Menjunam-junam..lagi2 kalo anda memang loyal customer yat..heheeeh

yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157 Email: yat_1916@yahoo.com



** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.









Friday, 21 June 2013

Testimoni: Kenapa Saya Suka ESP??

Assalamualikum & selamat tengahari..

Hari ni yat just nak kongsi kenapa yat ESP ni??? Kenapa yat amalkan setiap pagi??? Kenapa yat nak sangat berkongsi dengan anda kebaikan ESP ni..
Kerana ESP ni adalah protein..protein soya yang NON-GMO lagi...sangat-sangat baik untuk kita sebab dicipta tanpa melibatkan perubahan genetik... yat rasa anda semua tahu yang protein adalah asas dan makanan kepada sel.. Protein penting untuk pembentukan dan pembaharuan sel..maksudnya, kulit yang rosak akibat jerawat atau luka-luka sangat bagus untuk mengamalkan ESP ni.. jadi bila sel sihat dan cukup tenaga, penyerapan nutrien adalah lebih OPTIMUM..

Nak share lagi hari ni testimoni ESP.. hanya dengan ESP berat turun daripada 68Kg kepada 48Kg...dan juga mengamalkan ESP juga memberikan kesan yang amat bagus untuk kulit anda.. Jom layan..
 
@ nak KURUS- ESP mengawal selera makan..



@ nak PUASA- ESP memberi rasa kenyang lebih lama..membekalkan tenaga sepanjang hari

@ nak TAMBAH SUSU IBU-ESP membantu mempercepatkan penghasilan susu

@ nak CANTIK- ESP menggebu, melicin dan menganjalkan kulit
 

@ nak SIHAT- ESP menyihatkan tubuh keseluruhannya..

@ kalau PREGNANT / HAMIL - ESP menguatkan rahim dan memulihara rahim, bagus untuk pembentukan otot baby dan membekalkan tenaga kepada ibu sepanjang proses kehamilan.
 
Dah nak masuk bulan puasa ni.. Anda yang nak bergaya masa raya nanti da boleh cuba ESP ni..tak mahal pun..Harga runcit rm150 untuk 850g..tahan sehingga 2.5 bulan (normal laaa) tap yat sendiri tahan sehingga 5 bulan...sebabnya yat cuma amik 1 sudu sehari..di waktu pagi sahaja.. dan nak tahu kesan selepas 1 canister = 5bulan tuuuuu... tunguuuuuuuu!!!!!!!!!!!!! heheheh..next entry yat share yek... (^___^)
 
Anyway...sape yang nak minum ESP ni, hubungi yat untuk BEST PRICE..harga special untuk orang yang suka menjaga kesihatan dan sedar tentang kebaikan ESP Shaklee..just call me okehhhh...
 
yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157 
Email: yat_1916@yahoo.com  

Thursday, 20 June 2013

Biz Shaklee: Biz yang Sangat Mudah

Alhamdulillah, hari ini bertambah lagi generasi Shaklee yat. Baru balik dari Head Office untuk re-stock barang dan mendaftarkan anak 'Shaklee'. Sebenarnya, ramai juga yang berminat dengan Biz Shaklee ni tapi tak tahu dari mana dan bagaimana nak mula. Jadi, yat nak kongsi dengan anda semua tentang ini..Inilah langkah pertama yang yat buat dulu. Hampir setahun yang lepas.hehe..

Langkah pertama yang buatkan yat dapat merasa 'side income' 4 angka sekarang.. dan pastinya, yat juga bermula dari bawah. Jadi ahli Shaklee ni tak semsetinya anda kena biz macam yat, cuma yat nk anda semua tahu banyak kelebihan bila menjadi salah seorang 'keluarga' Shaklee ni.

 Jom baca apa yang buatkan yat seronok bersama Shaklee ni...
Q: Bagaimana nak jadi distributor Shaklee ?
A: Ada dua cara nk jadi distributor sah Shaklee ni.
  1. Bayar yuran pendaftaran sebanyak RM65 + RM10 (WM) / RM20 (EM) untuk postage member kit ke alamat anda.
  2. Anda boleh beli barangan bernilai RM680 ataupun bersamaan dengan 200UV dan ini melayakkan anda boleh dapat FREE membership. :)
Yang paling best, part ni anda tak perlu buat apa-apa. Just bagitau yat, dan yat akan buatkan untuk anda.
Contoh borang pendaftaran ahli
Q: Berapa modal yang diperlukan ?
A: Part ni yang paling best. TAK perlukan modal pun sebab dengan Shaklee ini kita boleh buat ala-ala dropship - bila customer order dan bayar barulah kita bayar kat Shaklee. Shaklee pula akan poskan barang tu kepada customer kita. Senang kan? Unless nak simpan stok kat rumah, suka hati lah invest berapa pun. Hehe.

Q: Berapa sales/belian kena maintain setiap bulan ?
A: Tak perlu maintain sales/points unless anda sudah jadi leader. Tiada jumlah minimum yang anda perlu beli setiap bulan kecuali anda memang target nak mendapatkan cash bonus. Nak beli untuk sendiri & keluarga sahaja pun boleh. Tak rugi pun jadi ahli.

Q: Berapa keuntungan boleh dapat setiap bulan ?
A: Bergantung kepada sales/purchase kita pada bulan tersebut. Minimum 150 points untuk layak dapat cashback/rebate/bonus. Bonus bermula dari 5% sehingga 21%, depending on berapa points kita dapat. :)

Q: Kena cari orang ke ? Kena head hunting ke ?
A: Tak perlu head hunting!!!! Cz yat pun tak suka nak cari-cari orang paksa-paksa join/beli.

Q: Tapiii saya tak tahu macam mana nak mula business...
A: InshaAllah yat akan guide & coach anda sebab once anda dah register dengan yat, anda dah jadi tanggungjawab yat, 'anak' yat. :) Cuma usaha untuk berjaya itu terletak pada diri anda sendiri. InshaAllah.

Q: Saya nak register jadi ahli tetapi tak nak jual-jual ni, boleh ke ?
A: Suka hati lah haha. Boleh je. Beli untuk kegunaan sendiri pun boleh. yat takkan paksa anda jual, tanya lah mana-mana 'anak' Shaklee yat, yat tak pernah paksa. Semua yang nak berbusiness semua atas inisiatif sendiri. If you need guidance yat akan tolong. :)

Q: Ok, cool ! So bagaimana nak register?
A: yat boleh tolong registerkan anda. Anda cuma perlu bagi details yang diperlukan + registration fees. Selepas itu, anda tunggu kat rumah, nanti member kit sampai ye.

Clear tak ? Hehe. If ada soalan tambahan boleh hubungi yat ya.. Yang pasti, bila anda berdaftar bersama yat, 'rumah Shaklee' yang baru menanti anda.heheheheh
Jangan lupa contact yat yeeeeee!!!!!!!!!!!!!
yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157 
Email: yat_1916@yahoo.com 
 

Wednesday, 19 June 2013

Corotamax Bukan Sekadar Untuk Mata

Selalu kita dengar, bila sebut je vitamin A.. hampir semua orang akan mengaitkan dengan mata tanpa menyedari sebenarnya Vitamin A ni banyak lagi fungsi-fungsi dan keberkesananya. Tahukah anda rahsia kecantikan kulit Permaisuri Mesir yang terkenal dengan kecantikan iaitu Permaisuri Cleopatra????

Sejarah mencatatkan permaisuri kerajaan Mesir purba, Cleopatra, bukan saja terkenal sebagai antara wanita paling cantik di dunia, beliau juga dicemburui kerana memiliki kulit lembut, berseri dan halus mulus.

Berdasarkan dokumen lampau yang merekodkan kehidupannya, Cleopatra dilaporkan gemar mandi susu kerana mempercayai kebaikan bahan semula jadi itu pada kulit.


Menurut kajian Pusat Perubatan Universiti Maryland, Amerika Syarikat, nutrien tertentu yang ada pada susu mampu mengurangkan masalah jerawat yang serius.

Susu juga mengandungi vitamin A yang mempunyai kesan topikal lembut pada kulit, juga dikenali sebagai retinoid, yang digunakan sesetengah individu bagi merawat jerawat, membersihkan liang roma dan mengurangkan masalah radang kulit.

Minum susu pula boleh membantu mencantikkan kulit kerana kandungan vitamin A mempunyai terapi bagi menghasilkan kulit mulus.

anddddd...Shaklee pn ada Vitamin A tu.. xnak mandi susu pon xpe..


Carotomax aka vitamin A ini adalah:-
  • sumber antioksidan seperti vitamin E,
  • berfungsi untuk membantu menghalang aktiviti sel radikal bebas penyebab kulit berkedut.
  • Vitamin A juga dikenali sebagai 'membangunkan' DNA yang berfungsi menghasilkan sel-sel kulit baharu dan merangsang proses pelepasan sel-sel kulit mati. Kedua-dua proses ini seiring menjadikan kulit halus dan lebih segar.
Selain itu, membantu :-
  • kesihatan retina mata → mengurangkan rabun
  • kesihatan tulang
  • kesihatan tisu kulit
  • pembentukan sel darah putih dan sel darah merah
  • pembentukan membran mukus
  • mengekalkan sistem imunisasi badan yang sihat

Anda ada masalah mata? Bonus untuk anda sekiranya konsisten mengamalkan Carotamax ni. Berminat???? Boleh hubungi yat ye.. Harga??? Macam biasa laaaa... Menjunam-junam..lagi2 kalo anda memang loyal customer yat..heheeeh
yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157 
Email: yat_1916@yahoo.com 

Tuesday, 18 June 2013

Petua Kecantikan: Dulu vs Shaklee

Ada org kata kecantikan adalah subjektif..kecantikan adalah dari dalam..kecantikan adalah wajah..kecantikan adalah budi pekerti..macam2 pandangan..tp semua orang nak cantik kan? cantik kulit, cantik pekerti.
yat pernah baca satu keratan akhbar tentang rancang dapat anak cantik yang mana Prof Dr Zilfalil Alwi, Pakar Perunding Kanak-Kanak dan Pakar Genetik Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, mengatakan catik adalah subjektif.

Kata Beliau, mungkin bagi sesetengah orang melihat bangsa dari benua Afrika yang berkulit hitam, bibir tebal dan berambut kerinting halus yidak cantik, tapi dikalangan mereka ia tetap cantik.
Jadi, bagi yat..seharusnya kita memelihara apa yang kita ada yang dianugerahkan pencipta dengan sebaiknya. Bagaimana nak pelihara? Kita bole amalkan pemakanan secara sihat dan juga mengambbil vitamin atau makanan tambahan untuk melengkapkan nutrisi dan menjada kecantikan kita.



10 petua kecantikan yang bole diamalkan sekiranya anda suka atau rajin demi menjaga kecantikan anda.

1. Masalah jerawat / jeragat – paling ditakuti terutamanya kepada golongan wanita. Gunakan kulit buah rambai yang kering kemudian dikisar halus. Campurkan dengan air mawar atau lebih mudah dengan air masak. Sapu ke muka. Amalkan 2 kali seminggu.

2. Segarkan kulit muka – Jus epal hijau yang diperah. Sapu ke muka dan biarkan selama 5 hingga 10 minit. Kemudian bilas dengan air bersih.

3. Hilangkan tanda hitam pada badan – Ambil beberapa helai daun sirih, letakkan sedikit kapur dan minyak zaitun pada daun sirih tersebut. Gosokkan pada lutut dan siku beberapa minit. Amalkan setiap hari.

4. Kulit cerah dan licin – Sebiji limau nipis dibelah dua. Gosok pada muka dan seluruh badan semasa mandi. Amalkan setiap hari.

5. Menghilangkan parut – Sedikit asam jawa dicampur dengan air dan diramas. Kemudian, sapukan pada tempat yang berparut. Biarkan sehingga kering. Sebaiknya lakukan pada waktu malam sebelum tidur.

6. Menegangkan kulit muka – Gunakan tepung ubi kayu dan timun. Hancurkan atau lumatkan timun. Kemudian, campurkan kedua-duanya dengan sedikit air. Kacau rata dan tidak terlalu cair. Sapukan ke muka dan biar sehingga kering. Bilas dengan air.

7. Merawat kulit berkedut – Parut sebatang lobak merah dan campur bersama sesudu tepung jagung dan sebiji kuning telur. Sebatikan bancuhan lalu disapu ke kulit sekali sehari.

8. Tegangkan kulit muka – Campurkan sedikit kulit kayu manis, seketul kunyit hidup dan sedikit beras pulut. Tumbuk sehingga lumat. Sapu di muka dan leher. Amalkan dua kali seminggu.

9. Masalah Kulit berkedut – Satu sudu air kecil air limau nipis, sesudu air kapur sirih dan 20 titik minyak kayu putih. Gaul dan sapu pada kesan-kesan pecah. Amalkan dalam masa 2 minggu.

10. Hilangkan parut demam campak – Hilangkan tanda hitam demam campak dengan daun semambu. Gilingkan hingga lumat. Sapukan di tempat berparut dan biarkan kering. Amalkan selama 3 hari. Daun semambu juga boleh direbus untuk di minum airnya. Tujuannya untuk menghilangkan rasa gatal pada bekas demam campak.

Rajin tak anda??? heheheh.... kalau anda tidak rajin atau rasa rumit untuk buat petua ini, anda yang memang pencinta tegar shaklee boleh jugak menengangkan muka, menghilangkan parut dan memberi seri pada wajah dengan vitamin-vitamin shaklee.

Macaman tu????????????

haaaa..byk tipsnye tau...dengan Shaklee, anda bukan sahaja consume, tapi bole buat masker jugak..



1. ESP - boleh buat masker. Campor bersama yogurt (plain / flavor), gaul2 dan tempek kat muka. Tunggu mengering macam masker yang lain (dlm 15 minit) , kemudian bilas laa dengan air suam.

Kesan:- Rasai ketengangan dan kehalusan kulit muka selepas itu.

2. Vitamin E - night cream dan juga scrub. Cucuk hujung tablet vitamin E dengan jarum sehingga keluar minyak berwarna ungu, kemudian ratakan pada muka. Untuk jadikan scrub pula, biji-biji yang terasa ditangan tu sental pada blackhead dan juga whitehead di kawasan hidung tu. In sha allah, akan hilang. Pakai minyak vitamin E tu sebelum tidur dan bilas pada keesokan paginya.

Kesan:- kulit terasa lembab dan lembut.

Tips lagi: lakukan 1kali seminggu (tapi pada hari yang berlainan) untuk kesan yang mengujakan. yat cakap based on my experience....heheh


Anda ingin dapatkan vitamin-vitamin ini? Hubungi yat, pasti harga BERBALOI menanti anda. Tak nk poskan pun boleh, sebab yat bole juga buat COD tapi cuma area Klang, Shah Alam, Saujana Putra, Pelabuhan Klang dan Subang sahaja. Apa-apa pun, just contact yat yekkk...

*********************************************
 
yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157 Email: yat_1916@yahoo.com

Monday, 17 June 2013

Dasuki di Phaton Valley Eco Resort

Back to nature..itu laaa yang mama cuba terapkan kt Dasuki. So, bila mama dapat arahan berkursus untuk tempoh 3 hari, mama decide untuk bawa papa dan dasuki sekali. Biar sikecil mama ini mengenali keindahan hutan rimba. Bila bangun pgi, bunyi kicauan burung-burung murai. Bila malam, bunyi cengekerik dan unggas-unggas lain kedengaran.

Niat mama and papa, biar sikecil ini back to nature. Tahu bagaimana untuk hargai alam dan betapa indahnya berada ditengah kehijauan alam.

Tapi, malangnya..semua gambar di sana, dasuki da delete...sedihnya hati mama..cuma 1 yang tinggal... ini je..
Masa ni dasuki baru lepas breakfast nasi lemak. Tengah usaha nk g cari 'blog' (frog)!!!
Mama pergi sana untuk kusus "Team Building". Tapi masa pergi sana, sebagi ibu,  yat tak pernah lupa untuk bawa Mealshake dan Herbal Blend. Mealshake sebagai sarapan penuh nutrisi untuk dasuki. Selain tu, baus juga untuk melawaskan dia (mengelakan sembelit). Herbal Blend sebagai protection iaitu Super Moist cream yang mengekalkan kelembapan kulit. Melegakan gatal -gatal dan pedih-pedih. Diperbuat dengan ekstrak herbal semulajadi sage, rosemary dan horse chesnut yarrow. Maklum laaa..kt hutan kan..byk nyamuk..byk serangga..so, kalau die kena gigit..bila sapu je Herbal Blend tu..In Sha Allah, kegatalan dan kesan merah-merah tu tidak kekal lama.


Bekalan 'wajib' yang yat bawa untuk Dasuki sepanjang 3 hari di Pahton Valley Eco Resort

So, jom layan suasana menarik kt Phaton Valley tu yek..ni yat pinjam dr mr.gugel..heeehehe..
Salah satu chalet yang ada kat sana
Gelanggang beriadah dan juga tempat aktiviti 




Kolam ikan yang dasuki suka..Suka sebab boleh bagi ikan makan.

Bilik tidur. Sungguh selesa dengan 3 single bed.
yat tak adalah recommend sangat kalau anda-anda semua berhajat nk bawa famili ke sana..tapi in case, anda kena kursus atau attend aktiviti yang dibuat oleh majikan, tempat ni agak sesuai jugak laaa untuk bw anak-anak kita.. Niat untuk kenalkan alam yang hijau.. bukan hanya kenal bangunan pencakar langit je..kenal hamster je..kenal kucing je..kt sini bole tengok burung2 hutan..pokok2 hutan..nyanyian cengkerik.. okehhhh...

I love my family...my ank..my hubby...n of coz whole famili.. thanks pada anak buah yang sulung (ALONG) sebab jagakan dasuki masa teh berkursus..tolong papa dasuki kan????
*******************************************
love: mamadasuki siLEO

Friday, 14 June 2013

Omega Guard: Kenali Kelebihannya

Sejak promosi Mealshake bulan Jun ni, Omega Guard pun terima tempias..hehehee..tak menang tangan yat dibuatnya. Maklum laaa Omega Guard + Mealshake adalah 1 pakej untuk kanak-kanak khasnya. Jadi bila ada promosi untuk 'partner', for sure 'partner' lagi sorang pun akan kena laaa bahangnya...

Apa-apa pun yat nak kongsi bersama tentang kelebihan Omega Guard ni..yat sendiri pon mengamalkan setiap hari. Niat hati asalnya nak kurus, sebab antara fungsi Omega ni adalah untuk membakar lemak.

Omega adalah minyak ikan..ni yat bagitau bagi sesapa yang kurang jelas maksud omega laa kan!!! hihihi... Pilihan yat of coz laaa Omega Guard Shaklee..samada untuk yat ataupun untuk Dasuki.

Kenali Omega, Mesti Jatuh Hati


  • Kalau anda nak tahu, Omega Guard ini dihasilkan menerusi kaedah teknologi terkini iaitu ultratulen bergred farmaseutikal. Maksudnya ia melalui proses penyulingan proprietari tiga molekul yg dpt memekatkan asid lemak Omega3 paling tulen.
  • Apa pula ultratulen tu??? Meh sini yat terangkan...Kaedah utlratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengektrak omega 3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum,merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB. Kebanyakan brand lain hanya menggunakan kaedah penyulingan tekanan tinggi utk mengekstrak minyak ikan. kaedah ini bukan hanya memusnahkan sesetengah nutrient malah tidak boleh menapis kandungan logam yg membahayakan kesihatan seperti plumbun,merkuri,etc
  • Lagi satu yat pastikan anak yat, Dasuki dan diri yat mendapat minyak ikan yang tidak diekstrak dari minyak hati ikan kerana dihati kandungan toksik tinggi
  • Minyak ikan Shaklee diekstrak dari ikan laut dalam dan berair sejuk seperti sardin, mackerel, herring dan anchovies. Kalau anda nak tahu jenis2 ikan dan tahap merkurinya. Ikan2 yg digunakan oleh Shaklee adalah ikan yg tahap merkurinya terendah.. Dan kajian juga menunjukkan bahawa ikan air laut sejuk mengandungi asid lemak tidak tepu yg sangat tinggi berbanding ikan lain..Ditambah dgn proses penyulingan 3x... terbaekkk lagiii..hihi
  • Lagi satu, minyak ikan Shaklee ni Omega guard (minyak ikan ) Shaklee lengkap dgn 7 jenis asid lemak omega 3 yg perlu oleh badan iaitu DHA, EPA, HPA, ETA, SDA, DPA. Badan kita tak mampu menghasilkan asid lemak perlu ni utk proses metabolisme,etc.. Jadi kena dapatkan dari sumber makanan dan suplemen EPA
  • Satu sajian Omega guard Shaklee (Recommended daily serving is 3 capsules) membekalkan 900mg asid lemak omega 3 yg perlu ie EPA dan DHA. Berdasarkan jadual dibwh, kandungan EPA dan DHA didalam Omega Shaklee antara yg tertinggi berbanding jenama lain.
Bagi saya Omega Guard adalah antara suplemen yang sangat-sangat digalakkan utk kita consume setiap hari kerana badan kita tak mampu menghasilkan asid lemak omega 3 yg perlu untuk badan kita utk proses metabolisma... untuk brain, untuk alahan, utk asma, utk sendi, utk kesihatan jantung, utk kawal berat, utk kulit yg cantik... wallaaa.. mmg satu famili perlukannya.


xoxo:-
yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID: 866665
FB Fan Page HayatiVitamiz
Facebook yat hayati
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

Monday, 10 June 2013

Testimoni Meal Shake ~ Pilihan Ibu-ibu

Item promosi bulan Jun. Memang tepat sekali dengan cuti sekolah. Jadi ibu-ibu yang mempunyai anak yang lasak, yang cepat demam...memang cepat je place order. Semata-mata untuk tingkatkan imunisasi badan simanja selain membantu meningkatkan selera makan, membantu mengurangkan serangan asma, mebantu mengelakkan sembelit dan banyak lagi laaa.

Mealshake ni bukan sahaja sesuai untuk semua peringkat umur tetapi kepada anak-anak juga asalakan umur setahun ke atas. Memang menjadi pilihan ibu-ibu sebagai makanan tambahan. Ini bukan pengganti makanan tau tetapi "supplement" ataupun bahasa melayunya "makanan tambahan". Apa kata ibu-ibu yang dah berpengalaman bersama melashake ni.


[Kisah Cintaku Darwish, Shaklee dan MEAL SHAKES]

Alkisah bermula hujung 2010, anak laki ku yg sorg ni lahir tak cukup bulan, tak cukup berat dan tumbesaran pun lambat.
Sepanjang 2011, kerap sakit, batuk berkahak, wheezing ->dr kata masalah acute bronchitis & memang selalu buat lawatan ke klinik/spital utk amik nebuliser & mcm2 ubatler…
bile dah admit tu kena plak bergantung setiap hari ngan inhaler ade ubat biru & coklat.. lupe dah ape kenamanya…Memang penat dan kesian bile selalu kene pegi spitalni…walupun free je tak yah bayar…hihi..(company tanggung daa)

So diriku pasrah bile Feb 2012, adik suruh terai ini mealshake utk Darwish. Saya bancuh sesudu kecil dlm botol susunya sehari sekali, kdg2 2/3 hari sekali….memula tak perasan sgt kesannya.. tapi heran bila dah lama tak kene amik nebuliser…then saya tambah Omegaguard seminggu sekali….

Hasilnye memang marbeles….bln terakhir admit HUKM, Jan 2012 dan sehingga ke hari ni, dah setahun 5 bulan, tak pernah lagi amik nebuliser, ubat2, inhaler pn tak pakai dah. Masa followup cek dgn doktr, tumbesarannya pun dah masuk paras normal… dulu2 sokmo paras kuning( tak normal). aa lagi satu darwish pn ade eczema n jrg dah kena(memang org ade asthma selalunye akan ade eczema jugak.. ni dr yg cakap)

Moral of the story- kalau anda mampu nak beli pakaian ke mainan yg jauh lebih mahal, ape sgt lah dgn setin mealshake berharga RMXX (utk bulan JUN je yer) yg tahan lebih 2-3 bulan dan boleh dikongsi seisi keluarga… tak ke berbaloi2….??

Tanya diri anda sendiri… Saya tidak memaksa….tapi jika anda nak beli, kecik tapak tgn, ac mbb saya tadahkan.. hik hik…
Sekian perkongsian ikhlas dr seorg mama yg happy anaknya dah kembali ceria & ligat sampai tak menahan.. alhamdullilah… semuanya dgn izin Allah!


Alhamdulillah, ibu-ibu yang telah membuat pilihan untuk memberikan Mealshake kepada anak-anak sebagai makanan tambahan telah memberi respond yang postitif. Anda bila lagi???? Jangan tunggu sehingga "masa" promosi ni tamat ataupun sehingga melashake ni "out of stock" lagi sekali macam promosi last year tu.... Tepuk kepala nanti!!!!! heheheh

Selain untuk kanak-kanak atau anak-anak, Melashake juga sesuai untuk:-
  • Sesuai untuk semua peringkat umur dan jantina.(Mealshake + Family Wellness)
  • Bagus di amalkan ole ibu mengandung, menyusu, yang inginkan kesihatan yang baik dan yang ingin menambahkan berat badan.(Mealshake + Family Wellness)
  • Kanak-kanak yang menghidap asma, eczema, yang "picky eater", yang perlu tambah berat badan (kurus dan tak sesuai dengan perkembangan umur), menghadapi masalah sembelit dan sistem imunisasi badan rendah. (Mealshake + Omega Guard)
  • Sangat sesuai bagi individu yang ingin menambah berat badan. (Mealshake + B Complex + Vitalea)
  • Pilihan yang bijak bagi individu yang tak gemarkan supplement dalam bentuk tablet.
Inginkan Mealshake dengan harga murah..dengan harga promosi walapun dalam kuantiti yang sikit.. Bolehh jee..cuam rajin-rajinkan tekan no fon yat untuk SMS / Whats App..harga pasti boleh dirundingkan..dan anda pasti berpuas hati..

xoxo:-
yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID: 866665
FB Fan Page HayatiVitamiz
Facebook yat hayati
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

Inspiring Sharing from Master Shareeza about her Love Story With Shaklee

Seperti yang dijanjikan dalam entry lepas, yat nak share tentang kejayaan Master Shareeza bersama Shaklee sepertimana yang beliau telah berkongsi bersama kami di Shaklee National Conference 2012/ 2013 semalam (8 Jun 2013).

How she inspired me a lot. Pekerjaan yang sama cuma sektor yang berlainan tapi yat faham sangat dengan workload kerja seperti kami. Sebak mendengar pengalaman dan bagaimana beliau 'in love' with Shaklee. Pengalaman dan kerja keras beliau dalam membina empayar Shaklee memberikan kami IMPIAN dan KESUNGGUHAN. Sesungguhnya, she is my idol selain umi Nadiah Suhaidi dan juga Master Iffah Anuar.


Where the magic happens
  • Visualization
  • Action
  • Faith

In sha Allah, semoga dipermudahkan untuk yat dan kawan-kawan berjaya seperti mereka. Rasanya, yat dah tak ada apa-ape untuk di 'pot-pet' malam ni. So, lets the video talk to you.

I Love Shaklee..I Love the Opportunity.

Sunday, 9 June 2013

Shaklee National Conference 2012 / 2013



Demam Shaklee National Conference 2012 / 2013 baru je berakhir. Dan yat berbangga menjadi sebahagian daripada warga Shaklee dan bernaung di bawah rumah Jutawan.

Menuju ke tempat NC hari ni dengan penuh semangat. Semangat untuk berjumpa Keluarga Besar Jutawan dan juga Keluarga MSE. Sebahagian adik beradik Shaklee yat juga datang. Jadi, ini adalah kali pertama kami bersua muka, sebab selama ini hanyalah di alam maya..hehehe

Dan yat paling bertuah dan beruntung sebab anak Shaklee yat, Azlina Alin juga turut sama menghadirkan diri, sama-sama ingin sedut aura dan semangat Masters yang sudah berjaya especially our grand nanny, Master Shareeza Hashim, our nanny, Master Iffah Anuar dan our ummi, Key Coordinator Nadiah Suhaidi.

Kejayaan Master Shareeza a.k.a kak cery sangat-sangat memberi inspirasi kepada yat. Sembilan anugerah yang beliau layak dan yang paling best adalah anugerah "Super Star Awards" dan "Presidential Award"...waaa..so exciting...betul-betul bakar semangat yat ni..

Tak lupa juga umi Nadiah Suhaidi yang cemerlang dengan sembilan anugerah. Walaupun sarat dengan baby kedua dalam perut, tapi still semangat turun naik pentas.

Jom layan suasana NC kali ini..my 1st Shaklee NC..hehehe

Bersama anak Shaklee yat, Azlina Alin dan Lisa & Maria (adik beraik MSE)

Bersama anugerah kami..
Kami ibu-ibu yang telah berjaya dengan Shaklee
Bersama ummi a.k.a my mentor, Key Coordinator Nadiah Suhaidi

Dapat bergambar dengan Master Cery..sgt2 mengujakan yat..ohhh jiwa kacau... Dream Big to be like Her.. Go For it..
Bersama IDOLA hati, Muslimah yang berjaya Master Shareeza Hashim

                            
Dan yang paling tak best, ada adik beradik Shaklee yang tak berkesempatan bergambar..huhuhu
Malam ni da ngantuk, nanti esok yek yat 'share' ucapan master cery bagaimana dia jatuh cinta dengan Shaklee dan Bisness.

*********************************************************

love: mamadasuki
































Friday, 7 June 2013

Sembelit Buat Anak Takut Untuk Membuang


Sembelit atau konstipasi adalah masalah yang sangat umum di kalangan anak-anak. Seorang anak dianggap konstipasi ketika dia buang air besar kurang dari tiga kali tiap minggu serta ketika tinja yang keluar keras, kering, dan besar.

Apakah simptom-simptom sembelit?

Bagi bayi yang berusia 0-3 bulan, sembelit jarang berlaku, walaupun bayi anda diberikan susu formula. Sesetengah bayi akan mendengus dan meneran pada setiap pergerakan, walaupun tidak semestinya disebabkan sembelit. Tetapi, jika bayi anda menangis dan kelihatan tidak selesa, periksalah dengan pakar pediatrik anda. Jika bayi anda mengeluarkan najis pejal kurang daripada sekali sehari, ini biasanya adalah sembelit.
Bagi bayi yang lebih berusia dan sudah mula makan makanan pejal, simptom-simptomnya termasuklah:
  • Meragam, sakit abdomen dan gastrik.
  • Tidak membuang air besar selama beberapa hari atau perkumuhan usus yang keras dan kering.
  • Abdomen yang keras.
  • Sakit abdomen yang mengurangkan pembuangan air besar.
  • Najis bercampur darah, selalunya berpunca dari luka (fisur) rektum yang disebabkan oleh najis yang keras.
  • Najis yang sukar dikeluarkan dan berketul-ketul.

Tips membantu bayi atau kanak-kanak sembelit

  1. Apabila bayi masih kecil yang mengalami kesukaran membuang air besar, dengan menggunakan termometer yang telah dilumurkan dengan pelincir jeli khas untuk dubur dan masukkan ke dalam dubur dengan teliti dan keluarkan najis tersebut. Ini dalam membantu bayi mengeluarkan najis tersebut
  2. Bagi bayi yang lebih besar dan telah mula makan bermacam jenis makanan, beri banyak minum air kosong dan jus buah-buahan yang dikisar tanpa ditapis untuk membantu dan mengelakkan sembelit.
  3. Beri makanan, sayuran dan buah-buahan yang mempunyai tinggi serat dalam diet pemakanan anak anda. Contohnya, sayur bayam, lobak merah, pisang, betik, prune dan sebagainya.
Cara-cara berikut juga boleh membantu:
  • Cuba gerakkan kaki bayi anda jika dia sembelit. Ini akan membantu menggerakkan najis di dalam ususnya.
  • Jika dia makan makanan pejal, kurangkan makanan penyebab sembelit seperti nasi, pisang atau bijiran.
Walaupun sembelit dan selalunya tidak merbahaya, tetapi jika ia menunjukkan tanda-tanda lebih serius seperti berikut, segeralah bawa simanja berjumpa dengan doktor:-
  • Sembelit berlarutan lebih dari tiga minggu
  • Kanak-kanak tidak dapat menjalankan aktiviti seharian
  • Terdapat luka atau kesan koyak di kulit sekeliling anus
  • Terdapat sebahagian kecil selaput usus keluar dari anus (hemoroid)
  • Kanak-kanak perlu meneran lebih dari yang biasa dilakukannya
  • Najis yang cair atau lembut keluar dari anus

Tanda-tanda simanja sembelit

  • Anak meragam kerana perut menjadi kurang selesa (sebu), biasanya perut agak membesar dan keras bila ditekan.
  • Tidak buang air besar selama beberapa hari atau jika buang air besar, najisnya keras dan kering.
  • Gejala lain, meliputi rasa sakit di anus saat buang air besar, kram perut, mual, muntah, dan berat badan menjadi turun.

Apakah vitamin Shaklee yang boleh dicadangkan?


yat paling suka mencadangkan mealshake kat ibubapa yang mempunyai anak-anak yang ada masalah semmelit. Sebab mealshake ni merupakan makanan tambahan yang berserat tinggi dan mengandungi bahan-bahan semulajadi seperti buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya, lactalbumin (sejenis susu). Lactalbumin adalah bahan terbaik mengandungi organism protein yang sangat berkualiti dan mudah serap ke dalam sistem tubuh dari peringkat bayi hingga dewasa juga amat bernutrisi./ Dengan adanya unsur-unsur ini ia boleh bantu mengatasi masalah sembelit. Jadi ibu bapa mungkin tak perlukan Enema atau sebarang Laktasif lagi.

Lagipun mealshake ini dalam bentuk serbuk dan senang dibancuh bersama susu formula atau di variasikan dengan minuman kegemaran anak-anak.
*********************************************
PROMO JUN 2013: BELI 6 PERCUMA 1
ANDA JIMAT RM113.75

xoxo:-
yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID: 866665
FB Fan Page HayatiVitamiz
Facebook yat hayati
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

Wednesday, 5 June 2013

Testimoni Underweight: Berat Badan Bertambah





Alhamdulillah... ESP dan Mealshake membantu menambahkan berat badan.

****************************************************

Anda yang berminat untuk mengatasi masalah 'underweight' dengan vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi ini, boleh hubungi yat selaku wakil pengedar sah anda untuk tempahan atau pertanyaan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF dan HARGA ISTIMEWA khas untuk anda.

xoxo:-
yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID: 866665
FB Fan Page HayatiVitamiz
Facebook yat hayati
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...