Tuesday, 18 June 2013

Petua Kecantikan: Dulu vs Shaklee

Ada org kata kecantikan adalah subjektif..kecantikan adalah dari dalam..kecantikan adalah wajah..kecantikan adalah budi pekerti..macam2 pandangan..tp semua orang nak cantik kan? cantik kulit, cantik pekerti.
yat pernah baca satu keratan akhbar tentang rancang dapat anak cantik yang mana Prof Dr Zilfalil Alwi, Pakar Perunding Kanak-Kanak dan Pakar Genetik Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, mengatakan catik adalah subjektif.

Kata Beliau, mungkin bagi sesetengah orang melihat bangsa dari benua Afrika yang berkulit hitam, bibir tebal dan berambut kerinting halus yidak cantik, tapi dikalangan mereka ia tetap cantik.
Jadi, bagi yat..seharusnya kita memelihara apa yang kita ada yang dianugerahkan pencipta dengan sebaiknya. Bagaimana nak pelihara? Kita bole amalkan pemakanan secara sihat dan juga mengambbil vitamin atau makanan tambahan untuk melengkapkan nutrisi dan menjada kecantikan kita.



10 petua kecantikan yang bole diamalkan sekiranya anda suka atau rajin demi menjaga kecantikan anda.

1. Masalah jerawat / jeragat – paling ditakuti terutamanya kepada golongan wanita. Gunakan kulit buah rambai yang kering kemudian dikisar halus. Campurkan dengan air mawar atau lebih mudah dengan air masak. Sapu ke muka. Amalkan 2 kali seminggu.

2. Segarkan kulit muka – Jus epal hijau yang diperah. Sapu ke muka dan biarkan selama 5 hingga 10 minit. Kemudian bilas dengan air bersih.

3. Hilangkan tanda hitam pada badan – Ambil beberapa helai daun sirih, letakkan sedikit kapur dan minyak zaitun pada daun sirih tersebut. Gosokkan pada lutut dan siku beberapa minit. Amalkan setiap hari.

4. Kulit cerah dan licin – Sebiji limau nipis dibelah dua. Gosok pada muka dan seluruh badan semasa mandi. Amalkan setiap hari.

5. Menghilangkan parut – Sedikit asam jawa dicampur dengan air dan diramas. Kemudian, sapukan pada tempat yang berparut. Biarkan sehingga kering. Sebaiknya lakukan pada waktu malam sebelum tidur.

6. Menegangkan kulit muka – Gunakan tepung ubi kayu dan timun. Hancurkan atau lumatkan timun. Kemudian, campurkan kedua-duanya dengan sedikit air. Kacau rata dan tidak terlalu cair. Sapukan ke muka dan biar sehingga kering. Bilas dengan air.

7. Merawat kulit berkedut – Parut sebatang lobak merah dan campur bersama sesudu tepung jagung dan sebiji kuning telur. Sebatikan bancuhan lalu disapu ke kulit sekali sehari.

8. Tegangkan kulit muka – Campurkan sedikit kulit kayu manis, seketul kunyit hidup dan sedikit beras pulut. Tumbuk sehingga lumat. Sapu di muka dan leher. Amalkan dua kali seminggu.

9. Masalah Kulit berkedut – Satu sudu air kecil air limau nipis, sesudu air kapur sirih dan 20 titik minyak kayu putih. Gaul dan sapu pada kesan-kesan pecah. Amalkan dalam masa 2 minggu.

10. Hilangkan parut demam campak – Hilangkan tanda hitam demam campak dengan daun semambu. Gilingkan hingga lumat. Sapukan di tempat berparut dan biarkan kering. Amalkan selama 3 hari. Daun semambu juga boleh direbus untuk di minum airnya. Tujuannya untuk menghilangkan rasa gatal pada bekas demam campak.

Rajin tak anda??? heheheh.... kalau anda tidak rajin atau rasa rumit untuk buat petua ini, anda yang memang pencinta tegar shaklee boleh jugak menengangkan muka, menghilangkan parut dan memberi seri pada wajah dengan vitamin-vitamin shaklee.

Macaman tu????????????

haaaa..byk tipsnye tau...dengan Shaklee, anda bukan sahaja consume, tapi bole buat masker jugak..



1. ESP - boleh buat masker. Campor bersama yogurt (plain / flavor), gaul2 dan tempek kat muka. Tunggu mengering macam masker yang lain (dlm 15 minit) , kemudian bilas laa dengan air suam.

Kesan:- Rasai ketengangan dan kehalusan kulit muka selepas itu.

2. Vitamin E - night cream dan juga scrub. Cucuk hujung tablet vitamin E dengan jarum sehingga keluar minyak berwarna ungu, kemudian ratakan pada muka. Untuk jadikan scrub pula, biji-biji yang terasa ditangan tu sental pada blackhead dan juga whitehead di kawasan hidung tu. In sha allah, akan hilang. Pakai minyak vitamin E tu sebelum tidur dan bilas pada keesokan paginya.

Kesan:- kulit terasa lembab dan lembut.

Tips lagi: lakukan 1kali seminggu (tapi pada hari yang berlainan) untuk kesan yang mengujakan. yat cakap based on my experience....heheh


Anda ingin dapatkan vitamin-vitamin ini? Hubungi yat, pasti harga BERBALOI menanti anda. Tak nk poskan pun boleh, sebab yat bole juga buat COD tapi cuma area Klang, Shah Alam, Saujana Putra, Pelabuhan Klang dan Subang sahaja. Apa-apa pun, just contact yat yekkk...

*********************************************
 
yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157 Email: yat_1916@yahoo.com

No comments:

Post a Comment

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

YouTube D'hayati

Loading...