Monday, 2 September 2013

Zinc Complex Atau Ikan Haruan:- Yang Mana Pilihan Ibu Berpantang?

Hai semua...lama x menulis ni..busy menghadiri jemputan open house kawan-kawan & sedara..

Kali ni nak kongsi pasal berpantang ye.. Vitamin Berpantang Shaklee yat dah kongsi dalam entry sebelum ni kan?? Cuma kali ni nak berkongsi sedikit tentang pilihan anda ketika berpantang. Masa yat berpantangkan Dasuki dulu, hari Jumaat adalah hari yang ditunggu-tunggu..sebabnya menu hari jumaat ialah Sup Ikan Haruan. Sedap sangat.. kalau boleh nak bertambah nasi, tapi tak bole laa kan??? Org tua dulu-dulu pesan, dalam pantang tak bole makan nasi bertambah. Kalau nk makan banyak, letak nasi banyak-banyak terus dlm pinggan. Kalau tak habis tak pe..nt ada laa orang akan perhabihkan... Kenapa??? yat pun tak tahu...heheeh...just ikut je nasihat diorang..

So, kalau dapat makan nasi dengan Sup Ikan Haruan, memang selera laa yat ni..da x sedar diri yang kite tu dalam pantang..hahahah... Nasib baiklaa yat ni memang suka dengan ikan sungai ni..Keli, patin, haruan..semua laa.... memang suka sangat..masak ape pun ok...

Mak tanya, nak telan anak ikan haruan x? telan hidup2.. terus tanya mak, untuk apa tu telan hidup2 macam tu? Mak kata, luka dalaman akan sembuh cepat kalau telan ikan keli mcm tu.. Kalau mkn yang dah di masak pun luka bole sembuh, tapi lagi cepat kalau makan hidup-hidup... alahaiii mak...xdaya nak telan laaa...huhuhu

Masa tu belom kenal Shaklee lagi..tak tahu pun boleh berpantang dengan vitamin / supplement.. kalau laa dah kenal, konpem x de idea suruh telan anak ikan haruan hidup-hidup kan??? heheheh... Pastu yat studi laa pasal ikan haruan ni and bandingkan dengan Zinc Complex Shaklee ni... Nak kongsi laa ngn korang jugak... Jom laaa layan sama-sama....




Ikan haruan atau nama saintiflknya, Channa striatus adalah antara spesies ikan air tawar yang popular dan mudah diperoleh di kawasan sawah padi, tali air, pant dan telaga.

Terkenal dengan khasiat perubatan, kandungan asid amino dan lemak yang terdapat pada ikan itu mampu menyembuhkan luka serta amat baik menyembuhkan penyakit tertentu antaranya gastrik.

Ikan haruan juga mengandungi vitamin A yang membantu menambah daya penglihatan, melembapkan kulit dan bertindak sebagai antioksidan serta melambatkan proses penuaan.

Anda rasa, anda bole makan tak ikan tu??? Geli tak? or x kena dengan tekak anda??? hehehe... Ikan ini laa yang menjadi menu wajib bagi orang berpantang or yang menjalani pembedahan.... Kalau tak boleh telan, ada rasa geli-geli (ce tengok badannye yang berminyak tu..berlendir tau), korang ada pilihan... just 1 tab sehari... xde bau, dan senang sahaja di telan.. Zinc Complex Shaklee..

Dalam berpantang ni, Zinc Complex Shaklee membantu penyembuhan luka samada korang bersalin normal ataupun czer (pembedahan). Sebenarnya, kekurangan zinc yang menyebabkan proses penyembuhan luka menjadi lambat. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zink, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.

Masih banyak lagi kebaikan zinc ni untuk kesihatan kita. Untuk berpantang, memang sangat2 bagus dalam penyembuhan luka bersalin samada secara normal atau pembedahan.

Anda berminat untuk mencuba vitamin ni, boleh hubungi yat ye... kalau tak nak pos bagi yang berada di Klang or Shah Alam, yat bole hantarkan. COD is avilable... harga?? Pasti laa berbaloi dan anda mesti tak percaya...malah tak menyesal tau.... hihihi

Yat Hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com 














No comments:

Post a Comment

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

YouTube D'hayati

Loading...