Sunday, 13 October 2013

Antioksidan dan Kecantikan Kulit

Sejak kebelakangan ni, seringkali kita dengar tentang manfaat antioksidan yang baik untuk kesihatan dan kecantikan kulit. Tapi, adakah kita yang amat peka tentang kecantikan ni sedar tentang manfaat dan sumber antioksidan ni?? Jangan pandai sebut2 je tau...hehehehe

Sebab sekarang ni memang ladies..x kisah laa yang senior or junior memang sangat-sangat concern pasal kecantikan..especially kalau kecantikan kulit.



Meh sini yat share ngn ladies yang amat2 concern bab ni..sebab yat is one of u all okehhhhh...really concern pasal cantik2 ni..hahahahah...kalo x, bukan namanya pempuan laa kan??? hik hik hik..

tak mo ober-ober laaa pasal ni... meh cerita pasal antioksidan ni jom... tahu tak macamana proses pengoksidaan berlaku..yang mana yang menyebabkan kita memerlukan antioksidan ni.

Contoh laa kan..pernah x anda ambil sebiji epal dan gigit sedikit. yang lebihan tu anda tinggalkan sekejap tapi selepas tu anda akan dapati ada perubahan warna di tempat anda gigit tadi tu.. dah berubah kepada warna perang kan?? itulaa yang dinamakan proses pengoksidaan.

Epal yang berubah menjadi perang adalah disebabkan oleh proses pengoksidaan itu menghasilkan produk sampingan iaitu radikal bebas. Ini juga berlaku di dalam badan kita tau..antaranya radikal bebas yang dihasilkan oleh badan melalui tindak balas biokimia.

Radikal bebas adalah adalah molekul pada tubuh yang kehilangan elektron, sehingga molekul tersebut menjadi tidak stabil dan selalu berusaha mengambil molekul atau elektron sel lain. Radikal bebas yang terlalu banyak akan mendatangkan bahaya kepada tubuh badan kita.

Sumber radikal bebas terutama adalah asap rokok, pencemaran persekitaran, dan radiasi sinar ultraviolet, cahaya matahari, lemak dan minuman beralkohol. Radikal bebas yang beredar dalam tubuh berusaha untuk mencuri elektron yang ada pada molekul lain seperti DNA dan sel. Pencurian ini jika berhasil akan merosak sel dan DNA tersebut. Dapat dibayangkan jika radikal bebas banyak beredar maka akan banyak pula sel yang rosak. Akibatnya pada kulit, akan mudah terjadi penuaan awal dan berbagai macam masalah kecantikan kulit.

Jadi, untuk melindungi tubuh dari kerosakan akibat radikal bebas, maka kita perlu mengambil antioksidan. Antioksidan merupakan sebutan untuk zat yang berfungsi melindungi tubuh dari serangan radikal bebas. Antioksidan melakukan semua itu dengan cara menekan kerosakan sel yang terjadi akibat proses oksidasi radikal bebas.

Haaa..da tahu kan kaitan antara antioksidan dan kecantikan kulit kita...tapi tahu x mana nk cari sumber-sumber antioksidan ni??? Sini jugak yat share ngn anda ye...

  • Vitamin A : Wortel, brokoli, sayur hijau, bayam, labu, hati, kentang, telur, aprikot, mangga, susu dan
  • Vitamin C : Lada/merica, cabai, peterseli, jambu biji, kiwi, brokoli, tauge, papaya, strawberi, jeruk, lemon, bunga kol, bawang putih, anggur, raspberri, jeruk kepruk, bayam, tomat dan nanas.
  • Vitamin E : Asparagus, alpukat, buah zaitun, bayam, kacang kacangan, biji bijian, minyak sayur, sereal.
  • Karotin : wortel, labu, sayur sayuran hijau, buah buah berwarna merah, tomat, rumput laut.
  • Polipenol : Buah berri, teh, bir, anggur, minyak zaitun, cokelat, kopi, buah kenari, kacang, kulit buah, buah delima dan minuman anggur.
***************************************************

Agak-agak, larat x nak makan semua sumber antioksidan tu??? kalau larat pun, agak-agak cukup tak kandungan keperluan badan??? hehehehe..

Nak lagi senang..lagi simple...boleh cuba ambil supplement / vitamin / makanan tambahan ye..di Shaklee, kami ada Vitamin A, C dan E yang dimaksudkan tu..

alamakkk..nak kena stop dulu laaa..next entry yat sambung..hero kecik nak tdo dulu.. :-)

Yang nk order, mcm biasala ye...bole PM or Whats App yat...

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 


Untuk order dan details:-
yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

No comments:

Post a Comment

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

YouTube D'hayati

Loading...