Wednesday, 25 December 2013

Lecithin atau Omega Guard Untuk Bakar Lemak?

Assalamualaikum..

Lamanya tak update blog ni... heheheh

Sempena bulan promosi Omega Guard ni, yat nak kongsi sesuatu dengan reader semua. Seringkali kalau sebut 'set slimming shaklee' , semua akan terbayangkan Lecithin dan Omega Guard sebagai vitamin yang boleh membantu membakar lemak. Betul tak??

Bakar lemak??? Semua nak bakar lemak tak baik tu kan?? Especially ladies... macam yat jugak ni..hahhaha :-)

Sebenarnya, Shaklee sendiri ada menyediakan pakej khas untuk kekal langsing dan rapi iaitu Program Shape Up Shaklee. Bagi anda yang kurang tahu, meh yat kongsi dengan anda apa yang ada dalam pakej tersebut.

Untuk kekal langsing dan rapi, perlu ada 3 proses yang penting ni: DETOX, BAKAR dan BINA SEMULA OTOT... so, dalam pakej tu ada laa produk HERBALAX (detox), LECITHIN (bakar lemak) dan CINCH (bina semula otot).

Tapi, ada juga cadangan mengatakan Omega 3 juga membantu membakar lemak, malah lebih 'power' daripada Lecithin tu.. Jadi, kat sini, yat nak berkongsi laa dengan anda semua tentang perbezaan antara lecithin dan Omega 3 ni dalam erti kata 'membakar lemak'... hahahha.. (ayat..x boleh tahan tul..hihi)



Lecithin atau Omega Guard?????




Lecithin??? Apa yang lecithin boleh bantu untuk bakar lemak??? Ooooppppssss... kena faham betul-betul ye..BAKAR atau BUANG???

Kalau dalam terms nak hilang berat badan, Lecithin berfungsi sebagai Pengemulsi Lemak. Pengemulsi lemak ni bukan bermaksud "membakar' lemak TAPI bermaksud lemak itu dipecahkan molekulnya kepada lebih kecil supaya ia lebih mudah bergerak di dalam sistem pencernaan dan memastikan lemak tidak termendap di dinding membran.
 
Jadi, boleh ke Lecithin membuang lemak?? Dalam bahasa mudahnya, Lecithin ni hanya boleh membakar lemak 'semasa'..maksudnye, lemak baru..lemak yang kita baru 'masukkan' dalam badan kita. Jelas x??? Kalau lemak yang dah lama "bermastautin" bertahun-tahun lamanya dan telah mendap, lecithin kurang 'power' tau compare dengan Omega Guard. Tapi jika di ambil secara konsisten dan cara yang betul, pasti nya boleh juga.. :-)


Bagaima pula dengan Omega Guard??

Omega Guard ni tidak berfungsi sebagai pengemulsi lemak tau... tetapi fungsi minyak ikan di dalam omega membantu pembakaran lemak termendap
 
So, nampak tak gabungan kalau anda ambil Lecithin dan Omega bersama-sama... Satu akan pecah kecilkan lemak-lemak, tak kira yang baru atau yang lama dan satu lagi akan bakar dengan mudah sekali. Ye tak???

Salah satu fungsi Omega 3 ialah membantu membakar lemak dengan mambantu badan bertindak balas dengan lebih baik terhadap hormon yang dipanggil leptin. Leptin memberitahu badan (otak kita) untuk kurangkan selera makan supaya anda boleh kekalkan or kurang berat badan.

Omega 3 berfungsi secara begini:

Menghalang pembentukkan lemak >>  menambah metabolism >> bakar lemak

Ia juga berfungsi:

  • menghalang penghasilan hormon cortisole yg menggalakkan penyimpanan lemak.
  • Memperbaiki kadar gula dalam darah - beri lebih tenaga utk bersenam.
  • Menambah kadar penghasilan serotonin - kimia otak yang buat kita rasa kenyang - so boleh control makan.

Pengambilan Omega 3 akan membantu tahap insulin berada pada 50% kurang dari kebiasaan. Apabila kadar insulin rendah pembakaran lemak akan berlaku. Insulin rendah juga bantu kawal gula. Maka gula/karbohidrat tidak menjadi lemak. Jadi, sebelum memilih pembakar lemak, cuba fahami dahulu bagaimana ianya berfungsi.

Soalan Bonus: Boleh tak Ibu Menyusu Diet Dengan Omega Guard Dan Lecithin??

Jawapannya BOLEH!!!! Sebabnya........................ :-
 
  • Membantu mengurangkan risiko clog duct/ductus susu tersumbat. Ni salah satu punca bengkak susu tau..So, kalau bengkak susu samada dalam pantang atau semasa breastfeeding journey, sanga-sangat di galakkan ambil tau.. :-)
  • Mengurangkan masalah mudah lupa dan short memory selepas bersalin.
  • Menyalurkan inosital dan kolin untuk perkembangan otak bayi melalui susu ibu.
  • Omega Guard ada kandungan EPA & DHA yang bagus untuk perkembangan otak dan memori kanak-kanak
  • Kalau nak tahu juga, DHA ni merupakan nutrien utama untuk retina, sistem saraf dan otak kita tau.
  • Selain tu, DHA ni juga membantu meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran, mencegah Alzheimer, dan meningkatkan fungsi penglihatan dan pendengaran.
Semua tu perlu bermula dari awal tau..seawal dalam kandungan atau semasa bayi.. So, ibu-ibu yang nak kekal cantik dan langsing perlu ambil kira kepentingan bayi anda juga ye.. Jadi, pilihlah Shaklee Omega Guard dan Lechitin ni ye...hehehe

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

No comments:

Post a Comment

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

YouTube D'hayati

Loading...