Wednesday, 23 July 2014

My Second Pregnancy: Temujanji Minggu 28

Assalamualaikum semua,

Semalam yat ada check-up baby untuk minggu ke 28 di Klinik Ajwa. Macam biasa la, yat akan check up dengan Dr. Norzita yang juga Doktor Abang Dasuki dulu.

Alhamdulillah diketemukan dengan Doktor yang sporting dan baik.

Check-up kali ni lain sikit sebab Doktor nak ambil details tentang yat yang demam denggi sebelum ni. Tapi Alhamdulillah bila semuanya OK. Nak tahu cerita demam denggi yat, boleh baca SINI ye.

Semalam yat ambil suntikan kancing gigi ataupun Anti Tetanus Toxoid (ATT). 

Jika ia adalah kehamilan pertama anda, suntikan kancing gigi akan diberikan sejurus anda dapat merasa atau mengenalpasti pergerakan bayi. Dos yang kedua akan diberi sebulan kemudian.

Bagi kehamilan seterusnya, satu dos bagi setiap kehamilan sahaja diperlukan dan diberikan untuk melalikan anda dan bayi daripada kesan penyakit kancing gigi. (Sumber)

So, yat ambil satu dos je laa semalam. Sakit suntikan tu macam digigit semut je, tapi lengan akan terasa kebas untuk seketika. But don't worry, anda masih lagi boleh memandu ye. :-)

Semalam juga yat kena check semula paras Hemoglobin (HB) memandangkan dah sebulan berlalu. Dan kebetulan pula yat baru baik demam denggi. Alhamdulillah, result yang menggembirakan. 11.6 bacaannya.

Kalau masa mengandungkan Dasuki dulu, jauh panggang dari api nak dapatkan bacaan macam ni tau. hehe Walaupun yat masa tu diberi ferum (zat besi) untuk tambahkan darah, tapi tak ambil pun. Kenapa??? Jawapan yat, setiap kali ambil ubat tu yat akan sembelit.

Sudahnya sekaran ni, yat hanya ambil supplement Shaklee sahaja sepanjang mengandung. Sampaikan doktor boleh cakap macam ni kat yat bila tenok keputusan HB tu.

"dah 28w awak tak pernah ambil ubat kat sini kan? tapi HB awak cantik. Berat baby pun dah bagus, sesuai dengan umo. Cuma mama kena makan lebih sikit. Sebulan naik 1kg je ni.."


Haaa.. see!!!

Doktor pun terperanjat tau. Tapi Doktor yat memang tahu laa yang yat ambil Shaklee sepanjang menandung kali ni dan dia juga menggalakkan. Alhamdulillah.

Nak tahu yat ambil ape ke?? BOLEH jeeee.. Sebarkan kebaikan untuk kebaikan.


Ni laa vitamin yang yat ambil sepanjang kehamilan kedua ni. ;-)


Dan selepas tu, aktiviti kesukaan abang selalu SCAN BABY. Part ni memang abang paling suka. Bermain-main dengan alat Doktor dan mengadap mesin scanner. 

Baby abang dah ke bawah. Sebelum ni kepala masih kat atas. Berat dah 1.73kg. Kaki dan tangan OK. Dah nampak muka, selalunya dia malu. Tapi semalam, semua dia tunjuk. hehe

Cuma, pesan doktor yat kena segera pergi Hospital yang yat plan nak bersalin. Register sana dan dapatkan consultation dari Doktor sana. If nak selang seli check-up di Klinik Ajwa juga boleh. 

Lagi satu masalah ialah air ketuban yat sikit berbanding bacaan normal. But its OK , In Sha Allah semuanya akan berjalan dengan baik. Amin.

Doakan yang terbaik ye kawan-kawan.



yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com












Sunday, 20 July 2014

Vivix Shaklee Dan Testimoni Darah Tinggi

Assalamualaikum kawan-kawan alam maya.

Dah baca entry yat semalam??

Hari ni ada pembaca yang Whats App yat tentang entry semalam tu. Adakah pembaca itu anda?? Ataupun anda?? hehe

Terima kasih sudi membaca entry tersebut sehingga habis. Itua pengalaman yat, yang ditulis dari hati. hehe

Kali ni yat nak kongsi pula lagi satu cerita. Juga tentang Vivix. Ni pengalaman sebenar Mak yat yang disahkan menghidap penyakit darah tinggi.

 
Gambar: Ihsan Google

Baru kali ni doktor yang sentiasa merawat Mak mengesahkan.

Mak mengalami pening-pening yang teruk sehingga tidak boleh buka mata dan tidak boleh berdiri. Dan Mak hanya mampu baring sahaja sambil pejam mata. Walaupun hakikat sebenarnya Mak bukan tidur.

Mak rasa macam sekeliling dia berputar-putar, dan dia akan pitam sekiranya buka mata. Jadi ayah, kakak dan abang nekad untuk bawa Mak ke hospital sebab ini adalah kali kedua Mak mengalami keadaan ini. Kali pertama dulu ketika datang rumah yat di Shah Alam, tapi doktor masih tidak dapat mengenalpasti itu adalah tanda awal penyakit darah tinggi.

Jadi, tengahari tu Mak di hantar ke klinik dan ujian tekanan darah pun di lakukan. What a surprise!!!

Bacaan tekanan darah Mak pada Jun 2014 (lupa tarikh, kena tanya Mak semula... hehe) adalah 150/90. Bacaan menunjukan darah tinggi peringkat 1. So, memang kena berjaga-jaga tentang kesihatan Mak. Mak dah 60 tahun, jadi kesihatan kena dijaga pada tahap optimum.

Dalam pada Mak kat kampung berulang alik jumpa doktor untuk masalah darah tinggi, yat kat sini pula kena tahan wad akibat demam denggi tu. Bila yat ikhtiar untuk turunkan bacaan ALT dan AST dengan Vivix, dan Alhamdulillah bacaan ujian tersebut menurun, dan yat cadangkan Mak untuk mula ambil Vivix juga.

Appointment Mak dengan doktor adalah pada 14 Julai pula. So, yat memang nak Mak cuba Vivix. Kita ikhtiar. Yang selebihnya, kita minta dengan Allah.

Alhamdulillah, selepas 2 hari mengamalkan Vivix dan ke klinik semula untuk ujian darah, keputusan menunjukan tekanan darah Mak dah turun daripada sebelum ini.

Bacaan pada 14 Julai ialah 143/79. Doktor kata, OK laa tu. Dah turun daripada sebelum ni. Mak la paling gembira sebab tak suka makan ubat-ubat doktor yang banyak tu. Dia nak konsisten dengan Vivix je. Cuma tunggu next appointment pula.

Dan yat makin bertambah yakin dengan supplement Vivix ni. Alhamdulillah, jika vitamin ini mampu memberikan kesihatan kepada yat dan keluarga, kenapa tidak yat berkongsi dengan anda semua kan?? Nikmat sihat itu MAHAL berbanding dengan harga 1 botol Vivix tu.

Kalau dah sakit dan melepek je di katil, tiada selera makan, tak boleh kerja atau bersama bergembira bersama keluarga, tiada lagi nikmat kehidupan bekeluarga. Betul tak??

Inilah Vivix yang menjadi pilihan yat dan keluarga

TESTIMONI VIVIX SHAKLEE



1) Asnie FaisIzzull - Darah Tinggi


Testimoni abah sendiri....

sejarah sakit abah 2012 tidak boleh dikenang...tiba2 je abah jatuh sakit..sakit yg boleh membawa maut...

Darah tinggi yg melampau membawa ke serangan Jantung dan pendarahan dlm kepala...berkampung di hospital Klang hampir sebulan...di PPUM 2 minggu..darah beku merebak ke sebelah kanan kepala hingga abah strok sebelah kiri badan dan yg pling kami tak mahu ingat abah lupa siapa yg ada disekelilingnya....sebak pulak...

Kalau nak cerita mmg panjang...tapi kini dah 3 botol Vivix abah consume...kesihatan abah makin pulih...Alhamdulillah...dulu siapa jangka abah boleh berjalan kembali, bawa motor keliling kampung, pergi masjid...pergi ke pasar..

Memang syukur sangat2...dapatkan vivix sempena bulan promosi...harga Meletop utk customer saya..





2) Mas Ayra - Darah Tinggi, Kolestrol Tinggi dan COAD‎

 
salam, saya nak share pengalaman bagi mak VIVIX . Umur dah 66 tahun. Menghidap penyakit darah tinggi, kolesterol tinggi dan COAD ( Chronic Obctructive Airway Disease ).
Mak selalu hadapi masalah pernafasan bila cuaca tak menentu. Bila tak sihat kena mkn antibiotik baru ok. Lepas bg VIVIX mak bagitau dah bertambah sihat dan tak berkepit dengan minyak angin lagi sebab selalu sakit sendi. Mak kata dah boleh menyangkul!!
Sangat gembira. Syukur Alhamdulillah..Tq Shaklee.
3) Syaheera Zack - Darah Tinggi

Produk shaklee plg ekslusif, tp sgt berbaloi bl memilikinya..

"Alhamdulillah...blm abis sbotol mak consume VIVIX ni dah menunjukkan improvement..mak umur 63 thn. lbh kurang 4 tahun dh mak strok.tiap hr consume ubat hospital tk cairkan darah,ubat darah tinggi,n kencg manis..bp maintain 140/90..kra ok la 2 tk dia(kata doktor).
alhmdulillah lps amik VIVIX (xabs sbotol), bp dia dh trun 120/80..syukur sgt2..berbaloi sgt bl VIVIX ni..wlupn mahal, tp nilai kesihatan mak lbh bermakna bg sy...duit blh dicari,tiap bln dpt baru..tp mak sorang ni jer...

TERIMA KASIH YA ALLAH... 


4) Nur Izzati Che Jawias - Darah Tinggi dan Kencing Manis‎

Sharing Wanie Rayyan mlm tadi tentang kesihatan ibunya yang dah cuba Vivix hampir sebulan membuatkan ku tersenyum sepanjang jalan...

Sungguh hebat!!

Teringat lagi Wani tny dl b4 hadiahkan Vivix untuk ibunya..

...akak, ibu saya ada darah tinggi dan kencing manis..then skarang gel kat kaki problem.. ada penawar ke?

ibu kan dia duduk solat sbb lutut dia kekurangan gel ...kalo minum vivix bgus ka?...

haa.. itu antara persoalan Wani sebelum buat pelaburan terhadap kesihatan bonda tersayang..

Dan malam tadi masa jumpa COD supplement untuk hubby beliau, sempat tanya mcmne kesihatan ibu? JAWAPANNYA!!!

"BAGUS SANGAT kak... mata mak dulu kan kabur2 sekarang dah terang!
Kalau dulu kan mak solat kene pakai kerusi kan, sekarang dah TAK PERLU guna kerusi!
Darah tinggi dan kencing manis pn dh ok!

Skrg ayah plk kene darah tinggi so akan continue guna vivix untuk ayah juga"

Alhamdulillah...saya sangat teruja dengar jawapan dari beliau.. Sangat menyentuh kalbu dan terharu..Beliau dah buat pelaburan yang bijak!

Wani..semoga Allah membalas jasa baik kamu terhadap ibu bapamu..ameen.. 

**********************************

Ini adalah antara testimoni pengguna Vivix Shaklee di dalam Group Exclusive Shaklee kami, dan yat rasa bertanggungjawab untuk berkongsi bersama anda.

Sebarkan kebaikan untuk kebaikan, betul tak?

Gambar: kredit kepada Google


Bulan ini adalah BULAN PROMOSI Vivix. PERCUMA 1 botol Vivix dengan setiap pembelian 6 botol.


Anda boleh dapatkan VIVIX ni dengan cara menghubungi yat atau membeli secara terus di Cawangan dan Head Office Shaklee. Ataupun, lagi satu option anda hanya perlu klik LINK ini dan terus membuat pembelian tanpa perlu keluar ke cawangan atau head office Shaklee.

Setiap pembelian VIVIX adalah PERCUMA kos pengahantaran.

Untuk pertanyaan lanjut atau order:-

yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.












Thursday, 17 July 2014

Vivix Shaklee dan Pengalaman Demam Denggi Ketika Hamil

Assalamualikum semua,

Ini adalah antara post tertangguh yang yat nak kongsikan bersama anda yang disayangi.

Seperti yang kita semua sediamaklum kan, Selangor antara negeri yang mencatatkan jumlah tertinggi demam denggi. Kalau tak silap yat, berita Buletin Utama TV3 hari ini ada menyebut, peningkatan demam denggi pada tahun ini adalah 247% berbanding tahun sebelumnya. Jumlah kematian juga meningkat.

Allahuakhbar. Dugaan kan jika anda adalah salah seorang mangsa demam denggi. Lagi-lagi ketika bulan puasa dan sarat mengandung.

Yat nak ceritakan pengalaman yat yang disahkan denggi ketika sarat mengandung 7 bulan.

Cerita yat bermula dengan demam.

Hari pertama puasa Ramadhan 1435H (29 Jun), yat berjaya puasa penuh sehingga ke waktu berbuka. Alhamdulillah. Tapi malam tu, dah terasa satu badan ni sakit-sakit dan lenguh segala sendi. Ingatkan "demam urat", so biarkan dulu la. Esok nanti nak pergi jumpa doctor. Nk buat injection demam urat.

Kalau anda nak tahu, antara TANDA-TANDA DEMAM DENGGI ialah:-
  • Demam denggi bermula dengan demam mengejut, dengan sakit kepala teruk
  • Sakit di belakang bebola mata
  • Sakit sendi dan otot (myalgias dan arthralgias, sakit pinggang yang teruk menyebabkan ia juga digelar demam tulang-pecah - break-bone fever)
  • Gatal-gatal badan.

Pada hari pertama yat cuma sakit-sakit badan sahaja dan terasa sejuk semacam. Masuk hari kedua demam, masih tiada perubahan. Badan terasa makin sakit dan lenguh-lenguh. Tiada selera makan juga. So, hubby bawa jumpa doctor tapi doctor tidak mengatakan yat ni sudah menjadi 'suspect' demam denggi.

Apa yang doctor kasi ialah antibiotik dan ubat demam. Tapi, walaupun selepas dua hari mengambil ubat yang diberi doctor, yat masih belum pulih sepenuhnya. Walaupun demam dah kebah. Jadi, yat ambil keputusan nak pergi check semula di Klinik Ajwa, tempat dimana yat selalu buat follow-up checkup baby.

Hasil ujian darah, platlet darah yat masih OK walaupun ada penurunan berbanding bacaan normal. Bacaan platlet masa hari ke tiga demam (2 Julai) adalah 158. Masih normal, tapi Dr. Norliza yang merawat yat sepanjang kehamilan ini mencadangkan agar yat datang lagi selepas dua hari untuk buat ujian darah lagi sekali.

Kenapa?? Sebab keadaan yat yang hamil. Doctor risaukan kandungan jika betul yat demam denggi.


Apa itu demam denggi?

Demam denggi ialah penyakit bawaan vektor, dibawa oleh dua jenis nyamuk, Aedes aegypti dan Aedes albopictus. Ia disebabkan oleh virus dengan 4 serotaip tersendiri, DENV-1 ke 4. Setiap serotaip memberikan kelalian sepanjang hayat selepas jangkitannya tetapi jangkitan berturutan dengan serotaip lain mungkin menyebabkan kerumitan denggi yang lebih berbahaya. (kredit)


Ia mempunyai tempoh pengeraman (tempoh antara pendedahan kepada penyakit dan terbit gejala) 4 ke 7 hari selepas digigit nyamuk dan biasanya bertahan 3 ke 10 hari tanpa apa-apa komplikasi. Jangka waktu penyakit ini biasanya terbahagi kepada tiga fasa; fasa demam, fasa kritikal dan fasa pulih.

So, masuk hari kelima demam, 4 Julai (walaupun dah kebah) dan atas nasihat hubby, yat gagahkan diri juga drive ke Klinik Ajwa. Ini kerana pada tahap ni, hubby perasan yang yat dah keluar tanda-tanda denggi berdarah. Dah keluar bintik-bintik merah di seluruh badan, especially sekitar perut.

Kenapa hubby tak ikut yat ke Klinik Ajwa??? Ini kerana si kecil buah hati kami, Dasuki Hafiy juga admitted di DEMC kerana masalah allergic teruk. Next entry yat cerita pasal Dasuki Hafiy ye.


Macam ni laa rupa bintik-bintik tu. Nampak macam ruam dan gatal-gatal. (Pic: kredit to Google)

Kemudian, dari DEMC yat drive la ke Klinik Ajwa selepas call buat appointment dengan Dr. Norliza dalam pukul 10malam.

Hasil ujian darah, YESSS I'M POSITIVE DENGUE FEVER. Mungkin, bagi yang mendengar tentang demam denggi ini adalah satu masalah yang kecil. Demam je kot. Ya, mungkin demam je, tapi kesannya pada badan dan antibodi badan amat besar jika dibiarkan melarat.
Dr. Norliza terus buat satu surat untuk mana-mana hospital yang yat nak pergi. Dan yang paling yat kecewa sebab diri ini tiada INSURANS untuk masuk ke hospital swasta yang mana yat dan anda semua sedar bahawa service di hospital swasta adalah lebih baik berbanding hospital kerajaan. Betul tak?
Memandangkan tiada INSURANS dan duit yang ada untuk persiapan raya, dengan rela hati yat 'serahkan' diri di Hospital Kerajaan (tak perlu mention hospital mana ya).

Dengan rasminya, 6 Julai 2014 yat menjadi penghuni Ward 1D,  wad yang menempatkan mangsa-mangsa demam denggi yang peringkat pemantauan (bahasa mudah, teruk laa berbanding dengan pesakit lain). Hati mana yang tak sedih bila sikecil masih lagi ditahan di wad kanak-kanak DEMC, tapi mama pula di masukkan di wad berlainan hospital.


Rasmi sebagai penghuni hospital. Kali kedua masuk wad selepas bersalinkan Dasuki Hafiy


Memang tidak tegar untuk melayan perasaan. Risaukan si kecil yang masih kat sana. Risaukan baby dalam kandungan. Both mengganggu perasaan. Dengan terfikirkan en.suami yang nak uruskan kami berdua. Alhamdulillah, walaupun dia mampu lakukan untuk isteri dan anak, tapi jelas nampak kepenatan di wajahnya. Bekerja dan pada masa yang sama uruskan anak dan isteri di dua buah hospital berlainan. 

Dan, apa yang yat mampu lakukan adalah meminta bantuan keluarga di kampung. Alhamdulillah, kakak sulung sanggup minta cuti untuk datang sini uruskan anak yang masih dalam wad dan masak untuk suami yat. Maklum laa bulan puasa kan?? Syukur sangat-sangat dikurniakan keluarga dan adik beradik yang memahami.

Tiga hari di hospital, doctor yang merawat yat pada hari ketiga tu memaklumkan yat dah boleh discharge. Masa tu tak terfikir masalah lain yang sebenarnya dah ada. Gembira laa kan? Sebab nak pergi jaga Dasuki Hafiy pula di DEMC. 

Tapi, itu angan-angan sahaja. Bila bertukar Dr. (merangkap Medical Officer (MO)) yat tak dibenarkan discharge dengan alasan pihak hospital noticed dengan ujian fungsi hati yat yang tidak normal.

WHAT???? Tak tahu laa pulak kita ni?? Terus tanya MO kenapa?? Ada masalah ke??
Yess, ada masalah. Hasil ujian Liver Function Test (LFT) darah yat menunjukkan yat mengalami gangguan fungsi hati. Yang mana menurut MO, kesan daripada virus denggi dan jika tidak dikawal ianya boleh menyebabkan yat mengalami masalah kesihatan dan jaundice. Bukan hanya pada yat, tapi pada kesihatan baby di dalam kandungan.

Untuk makluman anda semua, kegagalan organ ini berfungsi boleh membawa kepada menyebabkan masalah kesihatan yang tiada ubatnya. Jika kegagalan fungsi ginjal boleh diganti dengan dialisis. Namun kegagalan fungsi hati tiada instrumen yang dapat mengambil alih tanggungjawabnya. (kredit)

Ujian fungsi hati mengukur paras enzim tertentu dan protein dalam darah. Perbezaan tinggi atau lebih rendah daripada tahap normal adalah menunjukkan masalah hati. Beberapa ujian fungsi hati yang umum meliputi:
  • Protein, albumin dan globulin
  • Bilirubin
  • Enzim Alkaline Phosphatase (ALP)
  • Enzim Alanine Transaminase (ALT) - Merupakan sejenis enzim yang terdapat di dalam sel hati, ALT membantu tubuh dalam metabolisme protein. Biasanya, tahap ALT dalam darah adalah rendah. Apabila hati rosak, ALT akan dilepaskan dalam aliran darah dan paras ALT akan meningkat.Julat normal adalah diantara 0 - 41 U/L .
  • Enzim Aspartate Transaminase (AST) - AST merupakan enzim yang berperanan didalam metabolisma alanine dan asid amino. Peningkatan paras AST dapat menunjukkan kerosakan hati atau penyakit. Julat normal AST adalah di antara 10 - 35 U/L.
  • Gamma-glutamyl transpeptidase (GGT)
Lagi INFO, boleh klik SINI

Ini adalah laporan ujian yat yang diambil dari file hospital. Cuba tengok hasil ujian ALT & AST.

Hasil ujian darah yat menunjukan peningkatan bacaan ALT dan AST bermula daripada 6 Julai sehingga 9 Julai 2014. Sudah melebihi paras normal kan???

Pada pagi 10 Julai bacaan ALT terus meningkat kepada 358 dan MO ada jumpa yat dan terangkan, sekiranya bacaan LFT yat terus meningkat yat kemungkinan perlu dimasukkan ke dalam Unit Rawatan Rapi (ICU) untuk pemantauan. Ini kerana yat telah mengalami gangguan fungsi hati dan dalam masa yang sama mengandung 27 minggu. Doctor mengambilkira semua faktor yang berkaitan walaupun hakikatnya fizikal yat adalah sihat walafiat. hehehe

Allahuakhbar, terasa nak pitam laa pulak mendengarnya. Tak kan laa sampai macam tu sekali. Terus call hubby, update perkembangan. Apalagi, terkejut laa dia. Terus kami berbincang apa yang patut di buat. Dah la nak raya ni. Tak kan nak beraya di hospital. Dan tak kan nak biarkan bacaan ujian tu terus meningkat. Kita kena ikhtiar, kena berusaha. Doa banyak-banyak meminta pada DIA yang SATU untuk menyembuhkan.

Hasil perbincangan, kami sepakat untuk mencuba VIVIX Shaklee. Tak kisah la harga VIVIX yang orang dok kata MAHAL, tapi bagi kami kesihatan adalah lagi MAHAL dari harga 1 botol VIVIX yang mampu bertahan sehingga 2 bulan jika pandai mengatur cara minumnya.

1botol VIVIX ialah RM475.00 (harga runcit). Tapi kalau dah jadi ahli, harga lebih menjimatkan sehingga 30%.

Masa tu, kami sudah sepakat apa sangat RM475.00 tu jika dibandingkan dengan kesihatan yat. Bukan nak takbur atau riak, tapi kesihatan tu SANGAT MAHAL. 
Lebih-lebih lagi yat kena fikirkan anugerah Allah di dalam kandungan.
Kena fikirkan si abang yang perlukan kasih sayang.
Kena ambilkira kerja-kerja dipejabat yang dah hampir 2 minggu tertangguh. Amanah di bahu.
Perlu fikirkan suami juga. Kasihan dia yang selalu terkejar-kejar ke pejabat dan hospital.
Segalanya perlu difikirkan. 
Sekiranya ambil masa lama kena tahan di wad,bagaimana dengan Dasuki Hafiy, kandungan yat, suami, parents kat kampung sudah semestinya risau.

Akhirnya, tanpa berfikir panjang hubby terus ke Head Office Shaklee di Empire Gallery untuk mendapatkan VIVIX. Tengahari tu juga hubby terus hantar ke wad.

 Vivix yang dihantar oleh hubby ;-)

Memandangkan dalam wad, pihak hospital tidak menggalakan pesakit berpuasa so yat terus ambil 1 sudu VIVIX tu pada tengahari. Dan malam sebelum tidur, yat ambil lagi sekali. Bersedia untuk di ambil darah pada jam 4.30pagi untuk keputusan ujian pada jam 6.00pagi 11 Julai 2014.

Pengambilan darah untuk ujian fungsi hati

Tak sabar menunggu MO datang untuk keputusan ujian darah. Bukan apa, hati berdebar-debar kerana NAK SANGAT TAHU KESAN VIVIX terhadap ujian fungsi hati.
D
A
N
.
.
.
What a surprise!!! Bacaan ALT 358 pada 10 Julai turun kepada 256 pada 11 Julai. Dan bacaan AST 210 pada 10 Julai  menurun kepada 102 pada 11 Julai.

Dan yang paling best, MO bagaikan terkejut. Kenapa mendadak sangat? Sedangkan sebelum ni diorang bagitau, tak ada ubat untuk menormalkan balik bacaan LFT tu. Ia akan baik sendiri tapi mungkin makan masa yang lama sebab yat dah melampaui paras normal.
Daku hanya mampu tersenyum. Yang penting saya ikhtiar. Ikhtiar untuk lebih sihat. Kerana kesihatan itu lebih MAHAL dari wang ringgit. Apa guna wang berkepuk-kepuk kalau kesihatan menjadi taruhan??
So, MO cakap kalau bacaan esoknya makin menurun, in sha Allah awak boleh discharga. Tapi jangan terlalu berharap. hahaha.. apa punye Dr. ni?? Bagi harapan palsukah?? hahaha
Yat continue minum VIVIX lagi. Masa tu, hanya fikir nak sihat dan discharge sahaja. Nak jumpa anak bujang yang baru discharge juga.
12 Julai 2014, lagi sekali darah di ambil untuk LFT.  Lagi sekali MO tu terkejut.

Bacaan ALT 256 pada 11 Julai turun kepada 130 pada 12 Julai. Dan bacaan AST 102 pada 11 Julai  menurun kepada 91 pada 12 Julai.
Walaupun belum menurun kepada paras NORMAL, tapi MO yakin yang bacaan tersebut akan terus menurun. Dan akhirnya pada jam 9.00malam 12 Julai yat telah dibenarkan keluar hospital. Alhamdulillah, setelah 7 hari 'bertapa' di Wad 1D. Walaubagaimanapun, yat tetap kena pergi follow-up check up dengan pihak hospital pada 25 Ogos 2014.
Dan sebab itu jugalah, yat masih terus mengambil VIVIX setiap malam sebelum tidur atau ketika bersahur.
Bila diri sendiri mengalami 'keajaiban' VIVIX walaupun pada hakikatnya ianya cuma asbab untuk kembali sihat, yat yakin Vivix memang sangat-sangat membantu masalah kesihatan dalaman.
VIVIX sumber antioksidan yang kaya dengan polifenol.

Apa lagi yang nak yat katakan?? Keputusan LFT yat sendiri dan pengalaman ayah menangani kencing manis beliau dengan VIVIX sudah cukup untuk yat yakin, VIVIX adalah supplement semulajadi yang perlu ada di dalam peti sejuk setiap rumah.
Klik SINI untuk testimoni kencing manis ayah yat yang dah kembali normal bacaan gulanya. 

Bulan ini adalah BULAN PROMOSI Vivix. PERCUMA 1 botol Vivix dengan setiap pembelian 6 botol. 

Anda boleh dapatkan VIVIX ni dengan cara menghubungi yat atau membeli secara terus di Cawangan dan Head Office Shaklee. Ataupun, lagi satu option anda hanya perlu klik LINK ini dan terus membuat pembelian tanpa perlu keluar ke cawangan atau head office Shaklee.
Setiap pembelian VIVIX adalah PERCUMA kos pengahantaran.
Untuk pertanyaan lanjut atau order:-

yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.












Wednesday, 16 July 2014

Tips Kecantikan ~ Merawat Bibir Kering Dan Menggelupas Dengan VIVIX

Assalamualikum semua,
Sihat ke? Yat doakan anda semua (readers kesayangan) sihat-sihat hendaknya dan dapat menjalani inadah puasa dengan penuh keimanan.
Sejak yat disahkan demam denggi, masalah paling ketara yang menghantui ialah bibir kering dan menggelupas. Walaupun minum air banyak sebab di hospital doktor menasihatkan kami pesakit denggi membuat 'remark' berapa liter air yang telah diminum dan dibuang (urine).
Yang yat perasan, yat mampu habiskan 1 botol air mineral 1.5liter tu dalam masa setengah hari. Selepas tengahari, dah masuk botol kedua. Dan malam hari, perlu minum dari botol yang lain.
Tapi masih juga di uji dengan masalah bibir kering. Mungkin disebabkan badan yat yang panas dari dalam. hehe

Sakit tau bila bibir kering dan menggelupas!! Tips untuk menghadapi masalah bibir kering ni yat ada kongsi di entry NI. Dalam entry sebelum ni, yat kongsikan merawat masalah ini dengan menyapu Vitamin E Complex sebagai masker bibir.

Salah satu yang diajar oleh seorang kawan ialah, sila laa "menjilat" bibir anda untuk mengekalkan kelembapan. Padahal cara itu sebenarnya makin menggalakan bibir menjadi lebih kering.

Tapi, kali ini solution yang yat ambil ialah dengan menyapu VIVIX di bibir. (sebab tak de lip balm in hand okehhh). Ni eksperimen terhadap diri sendiri.


Alhamdulillah, hari kedua pakai VIVIX sebagai "lip balm", admin terasa bibir dah 'kurang' kering. Tiada lagi 'kuping2' yang boleh admin kopek. Dan yang paling best lips nampak lembut & lembab.

Anda ada masalah mcam admin?? Kalau anda dah ada VIVIX, cubalah cara ini. In sha Allah, pasti merasa kesannya.

Yang masih belum ada VIVIX, anda boleh dapatkan daripada yat dengan HARGA PROMOSI sekarang juga. Jangan tunggu lama-lama, sebab hanya bulan ini sahaja Vivix pada harga promosi. Setahun sekali je tau.

Kalau anda nak beli sendiri, tanpa melalui yat boleh klik LINK ini. Dan ikut arahan yang disediakan. In sha Allah, setiap pembelian VIVIX dengan order sendiri di link ini adalah TANPA KOS PENGHANTARAN. Dalam bahasa mudah ialah, FREE POSTAGE.
Anda dah bersedia untuk sesuatu yang sangat-sangat berbaloi, dengan harga yang super duper PROMOSI???? 

yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

Sunday, 29 June 2014

Ramadhan Datang Lagi

Assalamualikum semua..

Hari ini hari pertama puasa di bulan Ramadhan 1435H. Alhamdulillah, bertemu lagi dengan Ramadhan kali ini.




Sesungguhnya Yat bersyukur sangat-sangat di panjangkan usia untuk bertemu dan beribadat di bulan yang mulia ini lagi sekali.
Alhamdulillah, tahun ini tahun ketiga berpuasa sebagai seorang Mama dan tahun kelima berpuasa sebagai seorang Isteri. Syukur sangat-sangat dikurniakan sebuah keluarga kecil yang bahagia.
Malam pertama Ramadhan, kami habiskan masa untuk membeli barang-barang keperluan puasa untuk bekalan seminggu. Maklum laa suami bekerja pada siang hari, hanya malam yang ada untuk mencari bekalan puasa kami.
Pilihan kami untuk membeli bekalan lauk-pauk segar dan juga sayur-sayuran pada harga yang jimat dan berbaloi ialah di Pasaraya NSK Klang. Sangat ramai muslim yang datang untuk membeli bekalan puasa dan kami adalah salah seorang daripada mereka. ;-)
Jadi, di bulan yang mulia ini, sama-sama lah kita menjaga ibadah yang mulia ini dengan penuh keimanan. Mulakan Ramadhan kita dengan penuh kesyukuran.
 
Sama-sama perbanyakan amalan rohani. In sha Allah, sepanjang bulan Ramadhan ini, Allah janjikan yang Terbaik buat hambaNya. Luangkan sedikit masa yang ada untuk mengingati DIA yang Satu. Dan amalan yang paling senang dan mudah ialah berzikir dan membaca Al-Quran.


Apa-apa pun, Yat ucapkan Selamat Berpuasa kepada semua muslimin dan muslimat. Semoga Ramadhan kali ini lebih baik daripada tahun-tahun sebelumnya. Amin.
Ikhlas: Dari Agen Shaklee Anda yang Sayangkan Anda
019-397 9157












Monday, 16 June 2014

Apa Fungsi Selenium Dalam Vitamin E Complex Shaklee?

Assalam semua...

Bulan Jun ni hangat dengan permintaan Vitamin E. Hangat jugalah pertanyaan atau pencerahan tentang Selenium, iaitu salah satu mineral yang ada dalam kandungan Vitamin E Complex Shaklee.

Selenium merupakan salah satu mineral yang tergolong pada unsur surih tetapi mineral ini terdapat dimana-mana di seluruh jaringan tubuh seperti tulang, otot, dan darah.

Selenium merupakan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh dan berfungsi sebagai antioksidan yang melawan radikal bebas.


Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang sifatnya sangat tidak stabil, memiliki satu electron atau lebih yang tidak berpasangan, menimbulkan penyakit jantung, rematik, katarak, kanser dan lain-lain. 
 
Radikal bebas secara terus menerus terbentuk melalui proses dari dalam tubuh seperti peristiwa metabolisme sel normal, peradangan, kekurangan gizi dan juga dari luar tubuh seperti pencemaran , sinar matahari, asap rokok, dan sebagainya.

Selenium merupakan mineral yang berfungsi sebagai antioksidan dalam tubuh. Selenium tidak dihasilkan sendiri oleh tubuh, tetapi diperoleh dari makanan sehari-hari, yang terdapat dalam ikan, padi-padian, daging, dan sayur yaitu brokoli.

Jadi, fungsi selenium sangat penting bagi tubuh, antara lain:

  • melawan radikal bebas, tubuh secara alami memiliki kemampuan untuk melawan radikal bebas yang merosak sel dan menimbulkan berbagai penyakit. Di dalam tubuh selenium bekerja sama dengan vitamin E sehingga berfungsi sebagai antioksidan.
  • Meningkatkan kekebalan tubuh, kerana selenium bekerja memperbaiki system imuniti ( kekebalan tubuh ) dan fungsi kelenjar tiroid. Dari hasil penelitian selenium dapat mencegah kanser seperti kanser paru-paru, prostat, colorectal termasuk kanker kulit akibat paparan sinar matahari. Jadi selenium bermanfaat sekali untuk meningkatkan fungsi kekebalan tubuh.
  • Mempertahankan elastisiti (keanjalan) kulit bersama vitamin E, karena itu bila kadar selenium berkurang maka tubuh akan mengalami penuaan dini yaitu sel yang rosak sebelum waktunya.
  • Kita di cadangkan mengambil 55 mikrogram selenium setiap hari. Selenium adalah nutrien penting yang menawarkan fungsi antioksidan, yang membantu meningkatkan sistem imun. Dijumpai di dalam tanah, tumbuh-tumbuhan menyerap dan ia tidak berkurangan apabila diproses. Ini adalah mineral penting dalam tubuh manusia kerana ia membantu kedua-dua sistem imun dan operasi tiroid kelenjar.

Macamana nak cukupkan sumber selenium dalam diet harian??

Anda boleh pilih makanan yang kaya dengan Selenium seperti Brokoli, Tiram, Buah Tembikai, Bawang putih, dan bayam.

Kena masak laa dulu kan?? Kalau masak dengan suhu panas yang tinggi atau "over-cook", agak-agak ada lagi tak selenium yang tertinggal dalam sayur-sayur tu untuk kita makan. Kalau ada, berapa percent???

yat pilih cara yang paling mudah iaitu dengan mengambil Vitamin E Complex with Selenium & Grape Seed Extract Shaklee yang mengandungi 10mg SELENIUM SEMULAJADI.

Vitamin E Shaklee dibuat dari minyak soya organik dan minyak biji gandum yang kaya dengan vitamin E, diekstrak d-alpha tocopheryl, d- alpha tocopherol yang aktif secara fisiologi dan digabung dengan 8 jenis vitamin E( alpha, beta, delta, gamma)




Kalau nak tahu juga, gabungan selenium dan Vitamin E boleh meningkatkan kualiti air mani dan mempunyai kesan bermanfaat dan perlindungan, terutama pada pergerakan sperma.

Haaa..dah jelas kan tentang kebaikan Selenium? Apa lagi yang ditunggu-tunggu.. Rebutlah peluang mendapatkan selenium dengan mengambil Vitamin E Shaklee pada harga promosi ni.

Jangan lupa hubungi yat tau!!!


Shaklee Independent Distributor | ID: 866665
FB Fan Page HayatiVitamiz
Facebook yat hayati
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

Wednesday, 4 June 2014

Tips Hamil ~ Strech Mark @ Rekahan Ketika Hamil

Teringat masa balik kampung dua bulan lepas. Ajak suami pergi urutan manja dengan moyang Dasuki. Sedap rasa badan bila disentuh dengan urutan khas untuk ibu mengandung. Hilang lenguh-lenguh perjalanan 8 jam dari Klang ke Kelantan.

Part yang paling best bila Mak Bidan cakap. "Perut mu ni tok mace perut ore ngandung. Doh la no duo doh. Comel jah. Licin lemu"

Maaf laa ye. Bahasa ibunda sikit ni. Maksud Mak Bidan ni "perut yat ni tak sama macam orang mengandung. Dah la mengandung anak kedua. Perut licin je"

Serius yat cakap, daripada mengandungkan Dasuki dulu yat tak ada langsung masalah strech mark ni. Alhamdulillah.
 


Petua mak dan kakak-kakak yat sebelum ni ialah JANGAN GARU PERUT dengan kuku. Seeloknya cuba garu dengan sikat tapi jangan kasar. Garu secara lembut sahaja.

Lagi satu pesanan mak ialah ketiak perut membesar, sentiasa sapu 'Johnson Baby Oil' sebelum tidur. Secara nipis je pun ok.

Dan pesanan ini lah yang yat selalu amalkan sehingga lah anak kedua ini.



Lagi Tips Dan Petua Elakkan Stretch Mark Ketika Hamil


~ Minum air putih yang mencukupi
Ibu hamil harus membiasakan diri mengambil air putih minima 8 gelas sehari. Hal ini dapat membantu kulit terjaga ketelapannya, sehingga boleh membantu meminima kesan "strecth marks".

~ Amalkan sapu krim pelembab
Untuk menambah ketelapan kulit, ibu hamil boleh menggunakan pelembap yang dibuat dari bahan2 semulajadi seperti "cocoa butter" atau "shea butter" . disapu di kawasan yang gatal atau terkena "strectch marks". Ataupun sapukan seluruh tubuh dengan minyak yang kaya dengan vitamin E, sebelum mandi.

~ Kawal berat badan
Ibu hamil sebaiknya kawal kenaikan berat badan yang terlalu mendadak. Sepanjang kehamilan, kenaikan normal berat badan ibu hamil antara 12 - 15 kg. Jika kenaikan terlalu cepat, adalah kurang baik bagi kehamilan, selain itu kulit juga akan terlalu banyak mengalami regangan sehingga senang mendapat "stretch marks".

~ Senaman
Pengaliran darah dan oksigen yang lancar juga dapat membantu meminimakan terjadinya "stretch marks". Jadi, lakukanlah senaman yang sesuai menurut nasihat doktor.

~ Kawal Diet Makanan

Ambil makanan yang sihat dan berserat tinggi seperti sayuran dan buah2an yang dapat membantu mencegah terjadinya "stretch marks". Selain itu, amalkan juga makanan yang banyak mengandungi vitamin A, E dan C seperti susu, telur, kekacang, tomato, "oatmeal", etc. 
Tapi kali ni yat ada lagi tambahan tips untuk elakkan stretch mark di kala kehamilan ni. Yat konsisten minum Energizing Soy Protein (ESP) dari Shaklee.. hehehe

Protein soya yang selamat pada ibu mengandung dan baby dalam kandungan.

Lagi satu, boleh juga guna Vitamin E Complex Shaklee untuk disapukan di sekitar perut tau..

Jangan risau dengan stretch mark kalau anda amalkan petua dan tips ni ye. Nak yang semulajadi dengan bantuan Shaklee, boleh hubungi yat ye.. ^__^

Jangan lupa hubungi yat tau!!!

Shaklee Independent Distributor | ID: 866665
FB Fan Page HayatiVitamiz
Facebook yat hayati
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

Monday, 2 June 2014

Promosi June'14: Vitamin E Complex

Assalamualikum semua..

Alhamdulillah, kita dah masuk pertengahan tahun 2014 ye.

Short entry ni just nak kongsi dengan readers kesayangan semua yang Shaklee bagi anda peluang untuk mencantikan dan memanjakan diri menjelang Hari Raya nanti.

Bulan ni Shaklee bagi promosi untuk item vitamin cinta dan vitamin cantik. Haaa..jangan kata tak tahu pula??

Bulan June'14 ni adalah Bulan Promosi Beli 6 Percuma 1 Vitamin E Complex 
 

Kena dapatkan segera laa ye masa promosi ni. Banyak kebaikan Vitamin E ni kepada kesihatan dan kecantikan.

Bonus lain lagi sempena Promosi ini ialah:-
  • Layak mendapat 1 Botol Percuma Vitamin E ~ Jimat RM149.00 untuk 120 biji yang tahan sehingga 4 bulan.
  • Anda juga layak untuk mendapat KEAHLIAN SEUMUR HIDUP SECARA PERCUMA. ~ Jimat yuran pendaftaran RM65.00.
  • Layak mendapat CASH BACK
  • Berpeluang menjana pendapatan bersama Shaklee dengan bimbingan 100% di atas talian (online). Nak buat DUIT RAYA pun boleh.
Jangan lepaskan PELUANG PERCUMA sempena PROMOSI ni ye!!!

Jangan lupa hubungi yat tau!!!

Shaklee Independent Distributor | ID: 866665
FB Fan Page HayatiVitamiz
Facebook yat hayati
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com   

Monday, 26 May 2014

Kekurangan Serat Punca Sembelit di Kalangan Kanak-Kanak

Assalamualaikum semua...

Sihat ke semua?? Entry ni yat nak kongsi dengan anda semua tentang SEMBELIT. Sebelum ni yat ada juga kongsi berkenaan isu yang sama.

Tapi kali ni, yat ada terjumpa artikel daripada Akhbar Online Utusan Malaysia pada tahun 2007 yang membincangkan isu ini.

Soooo, nak kongsi laa kan??? hehehehe..... Benda baik tak baik disimpan sorang-sorang kan? ;-)

************************************

SEMBELIT bermaksud perkumuhan usus yang sukar atau menyakitkan dan tidak kerap. Ia adalah normal bagi kanak-kanak, namun ia adalah situasi sementara dan ibu bapa tidak perlu bimbang.

Dr. Abd. Hamid berkata, apabila kanak-kanak tidak mengambil fiber atau serat yang secukupnya, kurang meminum air atau kurang bersenam, sembelit mungkin akan berlaku.

‘‘Ia juga terjadi apabila kanak-kanak tidak menghiraukan keperluan untuk membuang air besar, mungkin kerana malu untuk mengunakan tandas awam, takut atau tidak yakin tanpa kehadiran ibu bapa atau tidak mahu berhenti bermain,’’ ujarnya.

Sembelit juga terjadi akibat ubat atau penyakit. Gejala-gejala sembelit adalah seperti berikut:

  • Tidak membuang air besar selama beberapa hari atau perkumuhan usus yang keras dan kering
  • Kesakitan di bahagian abdomen 
  • Loya 
  • Muntah 
  • Kehilangan berat badan Kehadiran kesan najis (dalam bentuk pepejal atau cecair) pada bahagian seluar dalam kanak-kanak - tanda yang menunjukkan najis ditolak masuk ke rektum

Ujar beliau, sembelit akan mengakibatkan proses pembuangan air besar menjadi satu pengalaman yang menyakitkan. Akibatnya, kanak-kanak tersebut tidak mahu membuang air besar.

‘‘Merapatkan punggung, menggerakkan badan ke atas dan bawah dengan menjengket dan muka menjadi merah padam adalah tanda-tanda menahan pembuangan air besar.

‘‘Rawatan ditentukan berdasarkan umur kanak-kanak tersebut dan tahap keseriusan masalah tersebut,’’ jelas Dr. Abd. Hamid.

Beliau menyarankan, dengan memakan lebih serat (buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin berserat tinggi), menambah pengambilan cecair dan bersenam dapat mengatasi masalah tersebut.

Kadangkala, kanak-kanak memerlukan enema bagi mengeluarkan najis ataupun penggunaan julap bagi melembutkan najis atau menghalang proses sembelit.

Walaubagaimanapun, penggunaan laksatif atau ubat pelawas adalah merbahaya kepada kanak-kanak dan boleh diberi hanya dengan kebenaran doktor.

‘‘Walaupun sembelit selalunya tidak merbahaya, tetapi ia adalah tanda bagi masalah yang lebih serius,’’ tegas beliau. Kanak-kanak perlu berjumpa dengan doktor sekiranya:

  • Sembelit berlarutan lebih dari tiga minggu
  • Kanak-kanak tidak dapat menjalankan aktiviti seharian
  • Terdapat luka atau kesan koyak di kulit sekeliling anus
  • Terdapat sebahagian kecil selaput usus keluar dari anus (hemoroid)
  • Kanak-kanak perlu meneran lebih dari yang biasa dilakukannya
  • Najis yang cair atau lembut keluar dari anus 
**************************************
Sepertimana pendapat Dr. Abd. Hamid,  kanak-kanak tidak mengambil fiber atau serat yang secukupnya, kurang meminum air atau kurang bersenam akan menghadapi masalah sembelit.
Bagi ibu-ibu yang rasa sukar untuk memberikan simanja fiber atau serat yang mencukupi, yat sarankan mencuba MEAL SHAKE. Mealshake kaya dengan 19 vitamin utama, protein, fiber dan mineral serta kalsium yang penting untuk tumbesaran kanak-kanak.
 
Sempena bulan promosi Meal Shake ni, anda boleh rebut peluang untuk mendapatkannya dengan harga yang super duper PROMO dengan menjadi AHLI SEUMUR HIDUP Shaklee. Banyak faedah sekiranya anda membuat pilihan hebat ini. hehehe..

Harga biasa: RM113.75 dengan 544g.

Promosi: BELI 6 PERCUMA 1. Jimat RM113.75

Berminat??? Jangan lupa hubungi yat tau!!!

Shaklee Independent Distributor | ID: 866665
FB Fan Page HayatiVitamiz
Facebook yat hayati
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com  

Glosari

Laksatif: Ubat yang digunakan untuk merangsang atau mendorong kekerapan pembuangan air besar atau menggalakkan tinja yang lebih lembut atau lebih banyak

Rektal/rektum:
Bahagian akhir usus besar yang berterusan dari kolon sigmoid ke kanal anus. Najis disimpan di dalam rektum sebelum buang air besar/defekasi

Penghidratan: Tubuh mengalami kekontangan

Sedasi: Penghasilan satu keadaan mental yang tenang, khususnya melalui penggunaan ubat-ubatan.


Artikel Penuh: SINI © Utusan Melayu (M) Bhd

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...