Tuesday, 4 February 2014

Tekanan Darah Rendah Semasa Hamil... atau HB Rendah!!

Haaaa..ni die pengalaman paling di takuti kalau masa mengandung..Masa pregnant kan Dasuki dulu, yat tergolong dalam golongan orang yang HB rendah..Selalu kena bebel ngan misi.. Habis tu nak wat camana??? i ni bukan suka pun makan sayur,,,..huhuhu

Masa tu tak kenal Shaklee lagi..then dok makan laaa Iron yang doc KK kasi..sudahnya, kena sembelit.. sampai laa dah bersalin, doc dtg check kt rumah pun masih HB rendah..fahaam-faham je laaa, darah dah banyak hilang kan masa proses bersalin tu..haaa, misi bagi lagi Iron tu..so, i pun makan laaaa...

Nak tahu ape jadi??? S.E.M.B.E.L.I.T!!!!!!!!!!!!!! Tapi bukan la nak negatif pada ubat dari KK tu,..may b tak sesuai dengan yat kot..hehehe

Sungguh tak mo lagi nanti jadi macam ni for the next..next..next baby...heheheh

Masa nak buat entry ni terbaca laaa pendapat seorang doktor berkaitan HB Rendah semasa kehamilan ni.. Jom hayati pendapat beliau..

**************************************

arini nk cerita sket pasal anemia aka kekurangan darah merah atau hemoglobin(Hb) yg selalu berlaku pd wanita hamil... sepanjang pengalaman saya menjadi seorang doktor, memang sgt2 ramai ibu2 kite yg mengalami masalah ini....tetapi ramai yg tidak tahu kepentingan mengekalkan paras Hb yg baik(>11g/dl) semasa mengandung, betul x??patient sy pun rmi xtau..tetapi bila ade kesempatan sy akan explain pd mrk satu persatu supaya ada kesedaran dlm diri untuk berusaha menaikkan paras Hb...

sbnrnya kebanyakan ibu mengandung mengalami kekurangan zat besi yg sgt penting untuk pembentukan Hb ini....dan kekurangan itu berpunca dr NUTRIEN seharian yg diambil yg kurang mengandungi zat besi.

APA KEPENTINGAN HEMOGLOBIN SEMASA HAMIL?


Ia penting untuk perkembangan bayi mengikut jangkamasa kandungan.

1. Kandungan kurang dari 5 bln (<20 minggu)

Pada masa ini bayi sedang melalui proses organogenesis i.e pembentukan organ2 seperti kepala, tangan, kaki, jantung, otak, dan anggota2 lain. Jika darah kurang pekat (<11g/dl), jika jantung tidak terbentuk dgn sempurna, bayi akan gugur. Jika jantung dpt dibentuk tetapi darah terlampau cair bayi mungkin hidup tetapi cacat(eg. tiada kaki & tangan dgn sempurna). Jika bayi sempurna sifat tetapi darah cair akan melambatkan pembentukan otak bayi, mungkin bayi akan selamat di lahirkan tetapi kurang pandai.

2. Kandungan 5 bulan ke 7 bulan (20-28minggu)

Ketika ini bayi kita telah sempurna pembentukan sifat dan anggota badan tetapi jika Hb terlalu kurang bayi tidak dapat berdenyut dengan baik dan akhirnya bayi boleh mati dalam kandungan.

3. Kandungan 7 bulan ke atas(28-40 minggu)

Sifat bayi telah sempurna dlm usia begini tetapi jantung bayi masih bergantung pada kepekatan darah (Hb). Jika Hb terlalu cair/rendah (<9g/dl), jantung tidak kuat dan ada risiko untuk bayi mati dalam kandungan. jika jantung mampu bertahan tetapi anggota badan lain dapat sedikit, bayi akan lebih kecil saiznya tetapi mungkin selamat dilahirkan.

Itu semua masalah untuk bayi...bagaimana pula kesannya pada ibu??

Jika Hb kurang, ibu akan cepat berasa letih, kadang2 akan mengalami sesak nafas, pening2 dan rasa nak pitam, jantung bergerak laju/rs berdebar2(palpitation).

Jika semasa mengandung atau semasa bersalin ada kehilangan darah, darah akan bertambah cair dan ini boleh membawa kepada kerosakan jantung, paru2, buah pinggang dan boleh membawa maut.

CARA TERBAIK MENINGKATKAN PARAS HEMOGLOBIN DLM DARAH?


Tips 1 :
--> makan hati ayam setiap hari samada goreng atau masak mengikut kesukaan

Tips 2 :
--> makan makanan laut, kerang, ikan bilis- boleh juga tetapi tidak secepat makan hati ayam untuk naikkan Hb

Tips 3 :
--> Makan pil/vitamin tambah darah(yg doktor selalu bagi tu) mengikut ape yg ditetapkan..perlu makan hari2...kenapa? sbb Hb akan bertambah 1g/dl jika kita makan vitamin selama 10-14 hari secara berterusan..

Tips 4 :
--> Jgn makan pil tambah darah dengan air susu (eg. teh susu, kopi susu etc) kerana ia akan mengurangkan penyerapan vitamin tersebut...(nanti penat2 jer kt makan tp rupanya x diserap dgn baik, Hb pun xnaik)

PESANAN :
MAKANLAH VITAMIN DGN BETUL HARI2, insyaallah Hb(kepekatan darah) ibu2 sekalian akan naik dgn cepat.... 

kredit SINI
**************************************
Saranan Dr.Haslinda adalah makan vitamin dengan betul hari-hari. Yesss, itu sebetulnya. Shaklee ada vitamin yang disarankan untuk masalah HB rendah iaitu VITA-LEA Iron Formula. Antara punca masalah HB rendah adalah kekurangan Iron (zat besi). Dan antara kandungan vita-lea pula adalah termasuk mineral ini, IRON (ZAT BESI)...sangat-sangat laa sesuai kan???
Mungkin sebab itulah vita-lea ini sesuai untuk mom to be yang menghadapi masalah HB rendah.



Keunikan Vita-Lea Iron Formula Shaklee?

  • Tablet disaluti spirulina, sangat larut dalam air dan mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan maximum di usus kecil
  • The best multivitamin dlm public interest thn 2000.
  • Ujian klinikal menunjukkan pengambilan vitalea selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sbnyk 65%
  • Disokong oleh 7 kajian klinikal
  • Teknologi salutan mikro membantu dalam pembebasan segera di dalam perut untuk meningkatkan penyerapan asid folik dan vitamin B penting yang membantu menghasilkan dan memelihara sel2 baru
  • Menjalani lebih daripada 340 ujian kawalan mutu untuk memastikan ketulenan dan potensi produk.

Untuk Info dan Order:
yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

No comments:

Post a Comment

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

YouTube D'hayati

Loading...