Friday, 21 February 2014

Tips Untuk Bibir Kering Dan Mengelupas

Lately ni yat perasan bibir yat makin pecah..mengelupas dan kering. Mungkin atas faktor cuaca juga kot. Cuaca sekarang kan panas melampau..sampai ke malam pulak tu..bukak kipas no 5 pun tak rasa sangat... betul tak???

So, bila bibir dah kering, mula laa tangan tu gatal..nak kopek kan kulit kering tu..ye tak?? Dok diam-diam, tariknye kulit kering tu..sudahnye, berdarah... mmmm, tu lagi laa payah nak elok kan???

Sebelum ni yat seting ada lip balm yang Mentholatum tu.. bila bibir rasa kering, terus cepat-cepat sapu.. tapi skang ni tak de lagi...hehehe

Bibir kering, pecah dan mengelupas biasanya dikaitkan dengan kekurangan air, namun air tidak semestinya penyebab bibir kering, pecah dan mengelupas. Sebab kalau nak diikutkan yat ni memang pencinta tegar air kosong tau..hehehe


Salah satu penyebab bibir kering dan pecah ialah kerana kekurangan vitamin-vitamin dan mineral di bawah:

- kurang vitamin B terutama asid folik dan riboflavin
- kurang vitamin C
- kurang vitamin E
- kurang zat besi

Jadi, apa yang perlu dibuat??? Tips untuk menghadapi masalah ini :-

- Pastikan pengambilan air secukupnya (2L atau 8 gelas sehari sekiranya tidak mengambil supplement dan 3L sehari jika mengambil supplement).
- Menggunakan pelembab bibir yang mengandungi SPF 15 atau SPF 20 untuk melindungi bibir dari sinaran matahari.
- Mengambil vitamin Vitalea, B Complex, Vitamin C (ketiga-tiganya terkandung dalam set Total Family Wellness), dan juga Vitamin E.
- Mendapatkan tidur dan rehat yang cukup.
- Menjauhi rokok dan sebagainya.
- Kurangkan pengambilan ubat-ubatan, cubalah beralih kepada natural remedy.

kredit to: vitaminsemulajadi.com

Sekiranya anda menghadapi masalah yang sama seperti yang yat hadapi ini, boleh cuba tips yang yat kongsi tu ye. Dan yang paling terbaru yat try ialah letakkan Vit E pada lips sebagai masker. Memang akan rasa mcam berminyak, kasar je lips nye (sbb ada extract biji anggur) tapi kesannya SUPERB... ;-)

Kalau tak caye..sila laa try ye.. owhhh, tak ade Vit E???? Boleh dapatkan dengan yat dan susur galur yat jugak tau...nak tahu susur galur yat yang berdekatan anda, boleh KLIK sini..

Untuk pertanyaan lanjut atau order:-

yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.





No comments:

Post a Comment

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

YouTube D'hayati

Loading...