Saturday, 22 March 2014

Tips Hamil dari Dr. Hamid Arshat

Assalam semua.,..

Semoga sihat hendaknya ye kawan-kawan semua. Entry ni yat nak kongsi dengan readers tips kehamilan dari Dr. Hamid Arshat. Seorang Doktor tau..heheh

Yat sebenarnya kenal beliau (secara tak langsung) daripada kawan sekerja yat yang menjalankan operation untuk membetulkan masalah 'rahim terbalik' atau bahasa antarabangsanya ialah Retroverted Uterus. Alhamdulillah, selepas enam bulan pembedahan, kawan yat disahkan hamil selepas 4 tahun perkahwinan. Sykur padaMU ya ALLAH. Dan sekarang, simanja kawan yat tu telah pun berumur setahun lebih.

Okehhh...sebelum yat makin melalut dengan cerita kawan yat (almaklum laa..tetiba mode happy ON) hehehe.. Meh kita sambung dengan tips dari Doc ye..


Bagi mereka yang masih berusaha mendapatkan zuriat toiba:-

  • Jangan putus asa terus berdoa kepada Allah dan berusaha mendapatkan rawatan.
  • Turunkan berat badan dan kawal sekitar 60kg 
  • Kurangkan gula dan karbohidrat dalam minuman dan makanan.
  • Minum teh hijau dan fresh juice. Jauhkan fizzy / soft drink dan juice dalam botol atau kotak. Minum air kelapa atau buat juice buah-buah.
  • Makan lebih sayur-sayur hijau, ulam-ulam, sup sayur, salad, pecal atau rojak.
  • Makan lebih buah-buahan ~ Mulakan setiap sajian makanan dengan buah-buahan dan diikuti sayur-sayuran
  • Kurangkan nasi, masak lauk lauk; daging, ayam dan ikan yang fresh / segar. Gunakan lebih kunyit, halia, serai dan bawang dalam masakan.
  • Jauhkan fast food, dan junk fook dan makanan-makanan yang diproses yang mengandungi pengawet, perisa dan pemanis.
  •  Rehat dan relax. Ambil cuti bila isteri subur. Boleh kesan kesuburan dengan ujian avulation.
  • Lakukan exercise dengan berjalam kaki, jogging, treadmill atau berenang 30minit sehari.
  • Supplement ~ multivitamin, folic, vita E dan Vita C, logam-logam zinc dan selenium. Fish oil, habbatus sauda.
  • Berbagai-bagai kaedah rawatan menambah peluang kehamilan ~ x Ray HSG, hydrotubation, D&C, Laparoscopy, IUI, IVF, ICSI dan lain-lain lagi.
  • Setiap pasangan kelamin perlu bersungguh-sungguh dan disiplin untuk mematuhi garis panduan.
 ************************************

Cuba rujuk point No 11 yang dinyatakan dalam cadangan daripada Dr. Hamid Arshat tu : supplement. Supplemet atau vitamin juga membantu dalam ikhtiar untuk mendapatkan zuriat. Jadi, jangan risau untuk menjadikan makanan tambahan sebagai salah satu cara kita berusaha.
Supplement yang dinyatakan adalah hampir sama dengan Vitamin Kesuburan daripada Shaklee yang disarankan.


Multivitamin ~ vitamin Shaklee yang sesuai sebagai multivitamin ialah Vita-Lea Iron Formula. Untuk cepat dapat anak, seorang wanita (lelaki juga) harus melengkapkan diri dengan mengambil multivitamin dan multimineral.

Folic ~ B Complex merupakan vitamin yang mengandungi Vitamin Lengkap termasuk asid folic. Asid folik ini membantu di awal-awal kehamilan. Kandungan B Complex Shaklee juga termasuk Vitamin B12 yang  berperanan dalam memperbanyakkan sperma

Vitamin E dan Selenium ~ jangan tidak tahu ye!!! Vitamin E Complex Shaklee adalah lengkap bersama dengan Selenium. Sebab itu laa namanya Natural Vitamin E & Selenium With Grape Seed Extract. Fungsi vitamin E ini membantu meningkatkan hormon seks baik lelaki mahupun wanita.
Vitamin C  ~ Shaklee menyediakan Sustained Release Vita C Plus ye.. 500 mg.. bertindak sebagai vitamin yang menjaga kesegahan sel, vitamin C juga berfungsi menghasilkan sel sperma yang sihat.

Zinc ~ lagi satu vitamin yang disarankan untuk kesuburan. Vitamin Shaklee ialah Zinc Complex. Kekurangan zinc juga dikatakan antara sebab kemandulan – Istilah yang di gunakan adalah “Below the level of technical sterility” bermaksud di bawah paras kesuburan. Ia mempengaruhi bilangan sperm (sperm count) dan pergerakannya (sperm motility). So, zinc ni mmg penting untuk kesuburan. 

Fish oil ~ fish oil semestinya laa kan yang sebaiknya adalah yang membekalkan Omega 3. Omega Guard Shaklee merupakan sumber Omega 3 daripada minyak ikan tulin. Salah satu punca tidak subur adalah berpunca daripada struktur sperma yang tidak sempurna. Omega 3 membantu pembentukan Acrosome (struktur melengkung pada hujung kepala sperma) yang lebih kuat dan sempurna, yang mana memainkan peranan penting dalam pergerakan kearah ovum untuk proses persenyawaan.

Bagi wanita (isteri) pula, Omega 3 membantu mengurangkan gumpalan pada dinding uterus untuk membolehkan telur yang telah berjaya disenyawakan melekat dengan sempurna.

  ************************************
Haaa.... dah tahu kan serba sedikit???? Kita hanya berusaha..berikhtiar.. Selebihnya kita memohon dan serahkan kepada DIA yang SATU. Yang tu jangan dilupa ye...

Nak lebih details, boleh tengok kat Vitamin Kesuburan juga. yat ada terangkan secara detail satu persatu fungsi vitamin yang berkaitan dengan kesuburan ni. Semoga membantu anda dan bermanfaat untuk kita semua. Amin.

Untuk pertanyaan dan saranan, anda boleh hubungi yat. In Sha Allah yat akan membantu anda memilih vitamin Shaklee yang berkenaan yang bersesuaian dengan keperluan dan bajet anda ye.

Untuk pertanyaan lanjut atau order:-

yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

No comments:

Post a Comment

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

YouTube D'hayati

Loading...