Sunday, 29 June 2014

Ramadhan Datang Lagi

Assalamualikum semua..

Hari ini hari pertama puasa di bulan Ramadhan 1435H. Alhamdulillah, bertemu lagi dengan Ramadhan kali ini.




Sesungguhnya Yat bersyukur sangat-sangat di panjangkan usia untuk bertemu dan beribadat di bulan yang mulia ini lagi sekali.
Alhamdulillah, tahun ini tahun ketiga berpuasa sebagai seorang Mama dan tahun kelima berpuasa sebagai seorang Isteri. Syukur sangat-sangat dikurniakan sebuah keluarga kecil yang bahagia.
Malam pertama Ramadhan, kami habiskan masa untuk membeli barang-barang keperluan puasa untuk bekalan seminggu. Maklum laa suami bekerja pada siang hari, hanya malam yang ada untuk mencari bekalan puasa kami.
Pilihan kami untuk membeli bekalan lauk-pauk segar dan juga sayur-sayuran pada harga yang jimat dan berbaloi ialah di Pasaraya NSK Klang. Sangat ramai muslim yang datang untuk membeli bekalan puasa dan kami adalah salah seorang daripada mereka. ;-)
Jadi, di bulan yang mulia ini, sama-sama lah kita menjaga ibadah yang mulia ini dengan penuh keimanan. Mulakan Ramadhan kita dengan penuh kesyukuran.
 
Sama-sama perbanyakan amalan rohani. In sha Allah, sepanjang bulan Ramadhan ini, Allah janjikan yang Terbaik buat hambaNya. Luangkan sedikit masa yang ada untuk mengingati DIA yang Satu. Dan amalan yang paling senang dan mudah ialah berzikir dan membaca Al-Quran.


Apa-apa pun, Yat ucapkan Selamat Berpuasa kepada semua muslimin dan muslimat. Semoga Ramadhan kali ini lebih baik daripada tahun-tahun sebelumnya. Amin.
Ikhlas: Dari Agen Shaklee Anda yang Sayangkan Anda
019-397 9157












Monday, 16 June 2014

Apa Fungsi Selenium Dalam Vitamin E Complex Shaklee?

Assalam semua...

Bulan Jun ni hangat dengan permintaan Vitamin E. Hangat jugalah pertanyaan atau pencerahan tentang Selenium, iaitu salah satu mineral yang ada dalam kandungan Vitamin E Complex Shaklee.

Selenium merupakan salah satu mineral yang tergolong pada unsur surih tetapi mineral ini terdapat dimana-mana di seluruh jaringan tubuh seperti tulang, otot, dan darah.

Selenium merupakan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh dan berfungsi sebagai antioksidan yang melawan radikal bebas.


Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang sifatnya sangat tidak stabil, memiliki satu electron atau lebih yang tidak berpasangan, menimbulkan penyakit jantung, rematik, katarak, kanser dan lain-lain. 
 
Radikal bebas secara terus menerus terbentuk melalui proses dari dalam tubuh seperti peristiwa metabolisme sel normal, peradangan, kekurangan gizi dan juga dari luar tubuh seperti pencemaran , sinar matahari, asap rokok, dan sebagainya.

Selenium merupakan mineral yang berfungsi sebagai antioksidan dalam tubuh. Selenium tidak dihasilkan sendiri oleh tubuh, tetapi diperoleh dari makanan sehari-hari, yang terdapat dalam ikan, padi-padian, daging, dan sayur yaitu brokoli.

Jadi, fungsi selenium sangat penting bagi tubuh, antara lain:

  • melawan radikal bebas, tubuh secara alami memiliki kemampuan untuk melawan radikal bebas yang merosak sel dan menimbulkan berbagai penyakit. Di dalam tubuh selenium bekerja sama dengan vitamin E sehingga berfungsi sebagai antioksidan.
  • Meningkatkan kekebalan tubuh, kerana selenium bekerja memperbaiki system imuniti ( kekebalan tubuh ) dan fungsi kelenjar tiroid. Dari hasil penelitian selenium dapat mencegah kanser seperti kanser paru-paru, prostat, colorectal termasuk kanker kulit akibat paparan sinar matahari. Jadi selenium bermanfaat sekali untuk meningkatkan fungsi kekebalan tubuh.
  • Mempertahankan elastisiti (keanjalan) kulit bersama vitamin E, karena itu bila kadar selenium berkurang maka tubuh akan mengalami penuaan dini yaitu sel yang rosak sebelum waktunya.
  • Kita di cadangkan mengambil 55 mikrogram selenium setiap hari. Selenium adalah nutrien penting yang menawarkan fungsi antioksidan, yang membantu meningkatkan sistem imun. Dijumpai di dalam tanah, tumbuh-tumbuhan menyerap dan ia tidak berkurangan apabila diproses. Ini adalah mineral penting dalam tubuh manusia kerana ia membantu kedua-dua sistem imun dan operasi tiroid kelenjar.

Macamana nak cukupkan sumber selenium dalam diet harian??

Anda boleh pilih makanan yang kaya dengan Selenium seperti Brokoli, Tiram, Buah Tembikai, Bawang putih, dan bayam.

Kena masak laa dulu kan?? Kalau masak dengan suhu panas yang tinggi atau "over-cook", agak-agak ada lagi tak selenium yang tertinggal dalam sayur-sayur tu untuk kita makan. Kalau ada, berapa percent???

yat pilih cara yang paling mudah iaitu dengan mengambil Vitamin E Complex with Selenium & Grape Seed Extract Shaklee yang mengandungi 10mg SELENIUM SEMULAJADI.

Vitamin E Shaklee dibuat dari minyak soya organik dan minyak biji gandum yang kaya dengan vitamin E, diekstrak d-alpha tocopheryl, d- alpha tocopherol yang aktif secara fisiologi dan digabung dengan 8 jenis vitamin E( alpha, beta, delta, gamma)




Kalau nak tahu juga, gabungan selenium dan Vitamin E boleh meningkatkan kualiti air mani dan mempunyai kesan bermanfaat dan perlindungan, terutama pada pergerakan sperma.

Haaa..dah jelas kan tentang kebaikan Selenium? Apa lagi yang ditunggu-tunggu.. Rebutlah peluang mendapatkan selenium dengan mengambil Vitamin E Shaklee pada harga promosi ni.

Jangan lupa hubungi yat tau!!!


Shaklee Independent Distributor | ID: 866665
FB Fan Page HayatiVitamiz
Facebook yat hayati
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

Wednesday, 4 June 2014

Tips Hamil ~ Strech Mark @ Rekahan Ketika Hamil

Teringat masa balik kampung dua bulan lepas. Ajak suami pergi urutan manja dengan moyang Dasuki. Sedap rasa badan bila disentuh dengan urutan khas untuk ibu mengandung. Hilang lenguh-lenguh perjalanan 8 jam dari Klang ke Kelantan.

Part yang paling best bila Mak Bidan cakap. "Perut mu ni tok mace perut ore ngandung. Doh la no duo doh. Comel jah. Licin lemu"

Maaf laa ye. Bahasa ibunda sikit ni. Maksud Mak Bidan ni "perut yat ni tak sama macam orang mengandung. Dah la mengandung anak kedua. Perut licin je"

Serius yat cakap, daripada mengandungkan Dasuki dulu yat tak ada langsung masalah strech mark ni. Alhamdulillah.
 


Petua mak dan kakak-kakak yat sebelum ni ialah JANGAN GARU PERUT dengan kuku. Seeloknya cuba garu dengan sikat tapi jangan kasar. Garu secara lembut sahaja.

Lagi satu pesanan mak ialah ketiak perut membesar, sentiasa sapu 'Johnson Baby Oil' sebelum tidur. Secara nipis je pun ok.

Dan pesanan ini lah yang yat selalu amalkan sehingga lah anak kedua ini.



Lagi Tips Dan Petua Elakkan Stretch Mark Ketika Hamil


~ Minum air putih yang mencukupi
Ibu hamil harus membiasakan diri mengambil air putih minima 8 gelas sehari. Hal ini dapat membantu kulit terjaga ketelapannya, sehingga boleh membantu meminima kesan "strecth marks".

~ Amalkan sapu krim pelembab
Untuk menambah ketelapan kulit, ibu hamil boleh menggunakan pelembap yang dibuat dari bahan2 semulajadi seperti "cocoa butter" atau "shea butter" . disapu di kawasan yang gatal atau terkena "strectch marks". Ataupun sapukan seluruh tubuh dengan minyak yang kaya dengan vitamin E, sebelum mandi.

~ Kawal berat badan
Ibu hamil sebaiknya kawal kenaikan berat badan yang terlalu mendadak. Sepanjang kehamilan, kenaikan normal berat badan ibu hamil antara 12 - 15 kg. Jika kenaikan terlalu cepat, adalah kurang baik bagi kehamilan, selain itu kulit juga akan terlalu banyak mengalami regangan sehingga senang mendapat "stretch marks".

~ Senaman
Pengaliran darah dan oksigen yang lancar juga dapat membantu meminimakan terjadinya "stretch marks". Jadi, lakukanlah senaman yang sesuai menurut nasihat doktor.

~ Kawal Diet Makanan

Ambil makanan yang sihat dan berserat tinggi seperti sayuran dan buah2an yang dapat membantu mencegah terjadinya "stretch marks". Selain itu, amalkan juga makanan yang banyak mengandungi vitamin A, E dan C seperti susu, telur, kekacang, tomato, "oatmeal", etc. 
Tapi kali ni yat ada lagi tambahan tips untuk elakkan stretch mark di kala kehamilan ni. Yat konsisten minum Energizing Soy Protein (ESP) dari Shaklee.. hehehe

Protein soya yang selamat pada ibu mengandung dan baby dalam kandungan.

Lagi satu, boleh juga guna Vitamin E Complex Shaklee untuk disapukan di sekitar perut tau..

Jangan risau dengan stretch mark kalau anda amalkan petua dan tips ni ye. Nak yang semulajadi dengan bantuan Shaklee, boleh hubungi yat ye.. ^__^

Jangan lupa hubungi yat tau!!!

Shaklee Independent Distributor | ID: 866665
FB Fan Page HayatiVitamiz
Facebook yat hayati
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

Monday, 2 June 2014

Promosi June'14: Vitamin E Complex

Assalamualikum semua..

Alhamdulillah, kita dah masuk pertengahan tahun 2014 ye.

Short entry ni just nak kongsi dengan readers kesayangan semua yang Shaklee bagi anda peluang untuk mencantikan dan memanjakan diri menjelang Hari Raya nanti.

Bulan ni Shaklee bagi promosi untuk item vitamin cinta dan vitamin cantik. Haaa..jangan kata tak tahu pula??

Bulan June'14 ni adalah Bulan Promosi Beli 6 Percuma 1 Vitamin E Complex 
 

Kena dapatkan segera laa ye masa promosi ni. Banyak kebaikan Vitamin E ni kepada kesihatan dan kecantikan.

Bonus lain lagi sempena Promosi ini ialah:-
  • Layak mendapat 1 Botol Percuma Vitamin E ~ Jimat RM149.00 untuk 120 biji yang tahan sehingga 4 bulan.
  • Anda juga layak untuk mendapat KEAHLIAN SEUMUR HIDUP SECARA PERCUMA. ~ Jimat yuran pendaftaran RM65.00.
  • Layak mendapat CASH BACK
  • Berpeluang menjana pendapatan bersama Shaklee dengan bimbingan 100% di atas talian (online). Nak buat DUIT RAYA pun boleh.
Jangan lepaskan PELUANG PERCUMA sempena PROMOSI ni ye!!!

Jangan lupa hubungi yat tau!!!

Shaklee Independent Distributor | ID: 866665
FB Fan Page HayatiVitamiz
Facebook yat hayati
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com   

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...